vrijdag 21 mei 2010

Van spionage verdachte Makhoul zou zijn gemarteld

 
 Demonstratie voor het gebouw van de rechtbank in Petach Tikva tegen de verlenging van de detentie van Amir Makhoul op 12 mei. In het midden Makhouls vrouw Janan.

 De advocaten van de Israëlische mensenrechtenactivist Samir Makhoul overwegen een klacht in te dienen bij het hooggerechtshof omdat zij het vermoeden hebben dat Makhoul is gemarteld. Hassan Jabareen, Orna Kohn en Hussein Abu Hussein, hebben dat gezegd nadat hen geweigerd was de medische gegevens van Makhoul in de gevangenis in te zien. De drie advocaten, die werken voor de mensenrechtenorganisatie Adalah, hebben intussen wel toestemming gekregen hun cliënt te zien, 12 dagen nadat hij in het holst van de nacht was gearresteerd. De rechtbank in Petach Tikva en de Shin Bet stemden daarin toe, nadat de advocaten hadden gedreigd de zaak anders te zullen boycotten, meldt Richard Silverstein.
Het feit dat de advocaten van Makhoul zijn medische gegevens niet te zien kregen, heeft ertoe geleid dat ook Physicians for Human Rights nu een verzoek heeft ingediend om Makhoul in de gevangenis te mogen bezoeken. Adalah, dat opkomt voor de rechten van de Arabische minderheid in Israël, overweegt volgens Ha'aretz om bij het hooggerechtshof  een eis aanhangig te maken dat alle ondervragingen van mensen die vervolgd worden wegens zaken de veiligheid betreffende, op video worden vastgelegd. 
De rechtbank in Petach Tikva heeft overigens gisteren de detentie vn Makhoul met vijf dagen verlengd. De detentie van de andere verdacht in deze zaak, Omar Sayyid, werd eveeens verlengd - tot zondag. De 'gag order' die verbiedt details van de zaak bekend te maken, werd verlengd tot maandag.
 Makhoul, directeur van Ittijah, een mensenrechtenorganisatie in Haifa, en Sayyid, prominent lid van de partij Balad, oud-onderburgemeetser van Kfar Kana,  en een farmacoloog en prominent kenner van natuurgeneeswijzen en traditionele Arabische heelkunde, worden beschuldigd van spionage en contact met een agent van een vreemde mogendheid. In dit verband is door kringen rond Makhoul en Sayyid de naam genoemd van Hassan Geagea ( Jajah) een Libanese christen, gerouwd met een Palestijnse, die een agent van de shííitische Hezbollah zou zijn. Dat klinkt redelijk onwaarschijnlijk voor een christen. In werkelijkheid is hij dan ook - althans volgens Richard Silverstein die met zijn neus op de zaak zit - een ecoloog en eis hij eveneens is geïnteresseerd in traditionele geneeskunde. De drie mannen zouden elkaar hebben ontmoet op een conferentie over het gebruik van traditionele, plantaardige geneesmiddlen in Amman in 2007. Volgens de Shin Bet moet dat dus een dekmantel zijn geweest om verraad te plegen.
.

Geen opmerkingen:

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...