zondag 15 mei 2011

Israel schiet op Nakba-betogers bij de grenzen, 16 doden, ruim 200 gewonden.

Israelische soldaat op de Golan bij de grens met Syrië. Op de achtergrond demonstrerende Druzen.(Reuters).

Israel is deze zondag 15 mei geconfronteerd met een ongekend aantal demonstraties ter herdenking van de 'Nakba', de verdrijving van de Palestijnen, die herdacht wordt op de datum dat de staat Israel werd uitgeroepen, nu 63 jaar geleden. Israelische troepen schoten met scherpe munitie op demonstranten aan de grenzen met Libanon, Syrie en Gaza en dat resulteerde in 16 doden en ruim 200 gewonden. Ook in de bezette gebieden werden demonstraties gehouden, onder meer in het Qalandia kamp en in Hebron. Daarbij  vielen nog eens tientallen gewonden.
Libanon
De bloedigste taferelen speelden zich af bij de grens met Libanon in het plaatsje Maroun al-Rass  Zo'n 50.000 mensen, meest Palestijnen uit diverse vluchtelingenkampen, waren daar naartoe gekomen in gecharterde bussen en met eigen vervoer, om deel te nemen aan een 'Mars van het Recht van terugkeer'. Het aantal was groter dan verwacht, de organisatoren hadden op 20.000 gerekend. Het Libanese leger was paraat om ongelukken te voorkomen. Niettemin openden Israelische militairen het vuur met scherpe munitie, waarbij 10 mensen werden gedood en 112 mensen gewond raakten.Een groot aantal mensen werd naar lokale ziekenhuizen vervoerd, sommigen in kritieke toestand. Israel zei dat  mensen door het grenshek hadden willen breken. Het Libanese leger zou waarschuwingsschoten in de lucht hebben gegeven om de menigte tot de orde te roepen. Israel suggereerde dat daardoor ook slachtoffers gevallen zouden kunnen zijn.


    Aan de grens met Libanon.

Aan de grens met Syrië op de Golan, nabij de plaats Majdal Shams, vond een demonstratie plaats van enkele honderden Druzen., mensen die van de Golan waren verdreven of familieleden van hen die er nu nog wonen. Enkele honderden mensen braken door de afzettingen en bekogelden de Israelische militairen met stenen. Ook hier opende het het leger het vuur met scherp, daarbij vielen vier doden en tenminste twintig gewonden, maar volgens andere bronnen, enkele tientallen gewonden. Volgens Israel raakten overigens ook 13 militairen licht gewond).

In Gaza hielden ongeveer 1000 Palestijnen een mars bij de grensovergang Erez. Zij kwamen bij gebied dat  Israel tot ' no go zone' heeft bestempeld. Hier werd onder meer een tank-granaat op de menigte afgeschoten, met als resultaat één dode en 80 gewonden. In een ander incident in de Gaza-strook werd nog een man gedood. Israel zei, wat het vaker zegt in dit soort gevallen, dat de man een bom had willen plaatsen bij de grens.
Elders in bezet gebied waren er heftige botsingen in het Qalandia kamp. CNN maakte hier beelden van stenengooiende jongeren en Israeli's op de daken en in de staten die met traangas en rubberkogels de menigte probeerden in toom te houden en te intimideren.De CNN opnamen kan ik helaas niet overnemen op mijn blog. Ze zijn hier te zien (maar wees gewaarschuwd ze zijn vrij heftig). In het Qalandia-kamp zouden niet minder dan 80 gewonden zijn gevallen, terwijl ook nog eens een onbekend aantal mensen in Hebron, Oost-Jeruzalem en op andere plaatsen bij rellen werd gewond. Er werd een groot aantal arrestaties verricht. Alleen al in Oost-Jeruzalem, waar zaterdag een tiener overleed na door vuur van bewakers van kolonisten in Silwan te zijn getroffen, ging het de afgelopen paar dagen om zo'n 90 arrestaties.
Een geplande mars van Egyptische opposanten naar Gaza kwam gisteren niet van de grond, omdat de Hoge Militaire Raad alle busondernemingen verboden had demonstranten naar de Noord-Sinai te vervoeren. Mensen die op eigen gelegenheid waren gegaan, werden in El-Arish tegengehouden. Ook Jordanië hield een  een mars van enkele honderden naar de grens tegen, daarbij vielen 19 gewonden. In Cairo was zondag een grote demonstratie bij de Israelische ambassade, waar door het Egyptische leger heftig tegen werd opgetreden met onder meer grote hoeveelheden traangas.
In Israel zelf waren overigens ook Nakba-demonstraties. Zie onderstaande video waarin - voor het eerst in de geschiedenis - Palestijnse vlaggen te zien zijn in Tel Aviv. Overigens waren er ook een dode en 16 gewonden te betreuren in Tel Aviv nadat een vrachtwagen was ingereden op een bus, een tiental auto's en voetgangers. Onderzocht wordt nog of de chauffeur van de vrachtwagen een aanslag wilde plegen of dat het om een ongeluk ging.
 


Update: Baladee.net heeft een spectaculaire video, genomen van de Israelische kant van de grns, waarop te zien is hoe Palestij en en Syriërs onontdekt de grenshekken overklimmen en aan de Israelische kant de Golan op gaan. Israel was maandag nog bezig 'clandestiene' bezoekers op te sporen en over de grens te zetten. 

3 opmerkingen:

Noa zei

Wat had Israel aan de grens van Syrie dan moeten doen, als er opeens honderden demonstranten door het hek breken? Overigens waren zelfs de Druzen er van onder de indruk hoe het leger er alles aan heeft gedaan t niet te laten escaleren, maar als er opeens honderen voor je neus staan en die reageren niet op waarschuwingsschoten..

Abu Pessoptimist zei

Te oordelen naar wat er gebeurde bij majdal Shams had het Israelische leger hier niet zo op gerekend en hadden ze geen middelen voor 'crowd control' (traangas en dat soort dingen). Maar een andere vraag is wat er gebeurd zou zijn als ze de mensen hadden doorgelaten. Hoe erg zou dat zijn geweest? Hoeveel erger dan met scherp schieten op een menigte?

En dan hebben we het nog niet over wat gebeurde bij de Libanese grens (10 doden omdat de menige 'dreigde' het grenshek te vernielen) of wat er gebeurde in Gaza. Israel ment werkelijk dat het zich alles kan permitteren. Hoe zouden we reageren als de politie hier op - bijvoorbeeld - opdringende Ajax-fans zou schieten en er 16 zou doodschieten en een paar honderd verwonden?

Anoniem zei

Des te meer een reden om nu eindelijk eens te beginnen met het terug geven van de Golanhoogte, stuk Synai( militaire zone) West Bank en een goede regeling voor de vluchtelingen.
Jose

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...