vrijdag 6 mei 2011

Israel zet betalingen aan PA stop na ondertekening verzoeningsakkoord Fatah-Hamas

Hamas en Fatah hebben op 3 mei hun verzoeningsakkoord getkend in Cairo na een gesprek met de Egyptische autoriteiten, met name de leider van de Egyptische inlichtingendienst, Mourad Mowafi. Medeondertekenaars waren overigens ook andere Palestijnse fracties, te weten het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina, de (ex-communistische) Palestijnse Volkspartij, de Islamitische Jihad en anderen, in totaal 13 fracties.
Later vond een gesprek plaats van Palestijnse leiders met onder meer de Egyptische presidentskandidaat Amr Moussa en de minister van buitenlandse zaken Nabil al-Arabi.
Op de foto's: boven Mahmoud Abbas en Khaled Meshaal, onder; Palestijnse leiders uit Gaza wachten in de bus tot zij de grens met Egypte over kunnen. 

Israel heeft ook een 'bijdrage' geleverd aan de Palestijnse eenwording. Minister Yuval Steinitz van Financiën zette op 1 mei de betaling van accijnzen en invoerheffingen stop die Israel verplicht is aan de PA af te dragen. Het gaat vooralsnog om een bedrag van 89 miljoen dollar. De PA haalt ongeveer een derde van haar inkomsten uit deze heffingen  

Update 19 mei: Israel heeft, na zware internationale druk,  met in ingang van 16 mei de betaling van 300 miljoen shekel (ongeveer $ 89 miljoen) weer hervat. Minister van Financiën zei dat Israel de PA een 'gele kaart' had gegeven, maar nu de ingehouden belasting alsnog zou overmaken, omdat het de verzekering had gekregen dat het geld niet gebruikt zou worden om Hamas wapens mee te laten kopen. Steinitz zei dat Israel zich het recht voorbehoudt de betalingen weer stop te zetten als er een regering met Hamas wordt gevormd. De PA  meldde zondag 15 mei dat de Palestijnse ambtenaren, die bijna twee weken op hun geld hadden moeten wachten, hun salaris zouden ontvangen zodra Israel de 300 miljoen shekel op de bank zou hebben gezet.

10 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Dat is toch logisch. Hamas maakt nu weer deel uit van de regering.

Ondanks internationale druk weigert Hamas om de vredesakkoorden na te komen.

Dan hoeft Israel niet uit hoofde van die akkoorden te betalen.

Abu Pessoptimist zei

Wat een onzin toch altijd weer. Hamas weigert helemaal niks wat dat betreft. Het legt zich neer bij een eventueel akkoord dat de PLO met Israel bereikt (als dat via een referendum wordt goedgekeurd).
Hamas was de winnaar van de laatste Palestijnse verkiezingen. Het maakt straks weer volstrekt legitiem deel uit van de Palestijnse regering. Israel is gewoon gehouden aan de Palestijnen te betalen wat de Palestijnen toekomt.

Anoniem zei

Likoud, Israel steelt zoveel van de Palestijnen. Zegt dat de Palestijnen het liefst via Agrexco wil exporteren terwijl Agrexo/carmel de winst op strijkt.
Producten van Palestijns grondgebied zijn van de Palestijnen en niet van de kolonisten.
U heeft ook nog niet gereageerd op joop.nl op het bericht dat het toch heel anders was met Gretta Duisenberg. Beetje dom zou Maxima zeggen dat u niet het fatsoen heeft om te reageren en uw mening bij te stellen.
Jose

Anoniem zei

http://www.likud.nl/
Je kunt je hart ophalen en vele artikelen schrijven over de informatie op de site van likud.

Stephane Hessel heeft een heel dun boekje geschreven(3.95) waarin hij iets schrijft over Gaza. De heer Hessel is geboren in 1917 en zijn vader was( joods) schrijver. Zijn kritiek op Israel is niet mals maar hij preekt "geweldloos"verzet voor een ieder op de wereld die onrecht ervaart. Tegen de financiele wereld die het leven van mensen dicteert en de enorme ongelijkheid in inkomsten.
Het boekje heet "neem het niet"
jose

M42tijn zei

Is het niet een gotspe dat Israel de belastingen int van de Palestijnen? Dat zij dit kunnen gebruiken als pressiemiddel wanneer zij zich onheus bejegend voelt of enkel als ze het niet eens zijn met de ontwikkelingen in Palestina? `

Is de verzoening, als ik het zo mag noemen, juist niet een kans voor vrede? Ipv uitgaan van het slechtste scenario, zou Israel (i.e. de politieke, economische en wellicht de idealistische/zionistische machtsblokken in het ‘beloofde land’) niet nu juist de kans moeten grijpen om Hamas en Fatah op één lijn te krijgen als het gaat om 'een betrouwbare partner' in het 'vredesproces'. Een kans uit duizenden. Tenminste als vrede het doel is en rechtvaardigheid het middel.

Israel wil onder geen beding erkennen dat het Goliath is, maar houdt vast aan haar rol als David. Haar cheerleaders, zoals Likud Nederland hier laat zien, staan niet open voor vrede, rechtvaardigheid en gelijkheid. Voor hen is er maar één ding dat hen rechtvaardigt; de vijand. Het maakt hen niet uit wie die vijand is, dat bepalen de machthebbers.

Het lijkt erop dat ze (Israels 'Ditto Heads') emotioneel niet in staat zijn de pijn van de ander te herkennen als iets dat hen ook zou kunnen overkomen. Natuurlijk hebben ook zij gevoelens van empathie en wederkerigheid, maar niet, nooit, met de vijand.

Ik heb weinig respect voor Hamas of Fatah, maar in mijn ogen is het onmogelijk geen pijn te voelen als anderen nodeloos lijden onder grof geweld. Of dit nu joodse slachtoffers zijn of Palestijnse. Ik begrijp niet dat deze reflectie van de erkenning van pijn bij een ander nergens terug te vinden is in hun relaas. Helaas wordt door hen het veelal grof en asymmetrisch geweld tegen een vnl onschuldige burgerbevolking wel continu goedgepraat.

Op de site van Likud Nederland is het niet mogelijkheid te reageren en een discussie aan te gaan, althans niet bij hun artikelen.

Likoed Nederland zei

@Abu

Wie praat er onzin?

"Ismail Haniyeh, de premier van Hamas in Gaza, zei in een toespraak tijdens de rally: Wij zullen Israël nooit erkennen, ondanks druk en inspanningen om dit te bereiken. Hamas draagt de vlag van de bevrijding van heel Palestina, van de rivier tot de zee."
[NRC 14 december 2010]


@M42tijn

Reacties op onze site zijn inderdaad technisch nog niet mogelijk, wij zijn daar naar aan het kijken.
Het kan tot die tijd wel al op onze 'schaduwsite' bij de Volkskrant:
http://www.vkblog.nl/blog/138054/Likoed_Nederland

MB zei

Goede reden om het innen van de Palestijnse belastingen over te dragen aan ... de Palestijnen.

Abu Pessoptimist zei

@Likoed Nederland,
Hamas wil een staat naast Israel, zie deze video van 4 mei 2011.http://www.zie.nl/video/algemeen/Hamas-wil-staat-op-Westoever-en-in-Gaza/m1gz4csfvdly

Likoed Nederland zei

@Abu

Waarom verteld u er niet bij dat ze gezegd hebben wel een staat te willen, maar daarbij niet Israel te willen erkennen, want dat moet nog steeds vernietigd kunnen worden?

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, Hamas heeft inderdaad Israel niet erkend en wil dat ook niet doen. Mij lijkt dat reëel. Waarom niet eerst een vredesregeling die de instemming heeft van het hele Palestijnse volk? Dat is namelijk wat Hamas wil.
Heeft Israel trouwens al de rechten van de Palestijnen op een staat in de grenzen van '67 met Jeruzalem als hoofdstad erkend? En zich bereid verklaard mee te werken aan een oplossing van het Palestijnse vluchtelingenprobleem op basis van de rechten van die vluchtelingen?

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...