zaterdag 28 mei 2011

Egypte opent de grens bij Gaza, hoewel...?

De grens is open, maar goederen mogen er niet door. Behalve deze gasflessen die naar het schijnt ongehinderd passeren. Egyptische voorschriften worden niet altijd even consequent opgevolgd.  (Foto Adm Makary)

Zaterdag 27 mei was de dag waarop Egypte voor het eerst sinds 207 weer de grens bij Rafah naar de Gazasteook opende  Dat gebeurde onder grote belangstelling van de tv-camera's. Tv-journalisten zijn gek op dingen die beeld opleveren en laten zich daarmee ook vaak voor de gek houden  Wat heeft Egypte in feite gedaan? De grens geopend onder de restricties die golden voor de blokkade werd ingesteld in 2007, als gevolg an het feit dat Hamas een coup van Fatah had verijdeld en de macht in Gaza had overgenomen.
De grens gaat nu langer open, acht uur per dag vanaf 9 uur 's morgens. En er geldt een vrij verkeer voor personen - als ze tenminste geen man tussen de 18 en 40 zijn, want dan hebben ze een visum nodig. Daarvoor moeten ze naar een kantoor in Ramallah, en dat kan niet want Israel laat ze niet door. Maar, meldt Al-Jazeera English, het schijnt dat Egypte ook een visumkantoortje in Gaza  wil openen.
Voor goederen blijft de grens intussen helemaal dicht. Die moeten via Israel, zoals het Flotillaschip 'The Spirit of Rachel Corrie' ondervond dat nu in El Arish ligt. De autoriteiten in daar weigeren de lading door te laten.
Het is nogal ingewikkeld allemaal. er was in 2005 een overeenkomst die door bemiddeling van de VS was bereikt en waarop de EU toezicht hield aan de grens met Rafah. Na de gevangenneming van korporaal Gilad Shalit in 2006 zei Israel die overeenkomst op en werd goederenverkeer taboe. Na 2007 was sprake van een algehele belegering. Wat Egypte gedaan heeft is teruggaan naar de situatie van 2006. Een verbetering ten opzichte van nu, maar ook niet meer dan dat.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...