zaterdag 14 mei 2011

Tiener gedood in Jeruzalem in aanloop naar nakba-herdenking

 
De Israelische politie is in groten getale uitgerukt voorafgaand aan de 63ste herdenking van de Nakba, de verdrijving van de Palestijnen in 1948, die zondag plaatsvindt. Vrijdag werden alleen mannen van 45 en ouder doorgelaten voor het gebed in de Aqsa moskee en het Haram al-Sharif complex. In verschillende wijken van Jeruzalem vonden intussen botsingen plaats.
Een tiener, de 16-jarige Milad Said Ayyash, overleed zaterdag in het Maqasad ziekenhuis nadat hij een dag eerder in de wijk Silwan met scherpe munitie in zijn maag was geschoten. Aannemelijk is dat hij werd neergeschoten door een kolonist of door één van de bewakers van de kolonisten. De politie zegt niet met scherp te hebben geschoten en de kogel die tijdens een operatie uit zijn lichaam werd verwijderd was afkomstig uit een pistool. Tenminste drie andere gewonden vielen door rubber kogels, een van hen raakte ernstig gewond door een schot in het kruis. Negen anderen werden ter plaatse behandeld. .Afgezien van clashes in Silwan waren er ook botsingen in At-Tur, Issawiya en Ras al-Amud en in het kamp Shuafat. Het Maqased ziekenhuis zei in totaal 30 gewonden binnen te hebben gekregen.
Elders waren er een mars in Hebron van enkele honderden Palestijnen en botsingen bij het Qalandia checkpoint en betogingen in Nablus. Verder waren er de gebruikelijke vrijdagse protesten tegen de Muur in Bil'in en Nabi Saleh, waarbij gewonden vielen. Onder meer liep een Israeli een gebroken arm op doordat van korte afstand een traangasgranaat op hem werd afgeschoten.
 
Op Tahrir in Cairo waren het vrijdag vooral Palestijnse vlaggen die werden meegedragen.


De botsingen van vrijdag lijken een inleiding voor grotere Nakba-demonstraties dit weekeinde, die mede lijken ingegeven door de totale afwezigheid van een  vredesproces, de onlangs beklonken verzoening van Fatah en Hamas en niet te vergeten de opstanden in een groot aantal Arabische landen tegen hun onderdrukkende heersers. Onder meer op Facebook werd opgeroepen tot een 'Derde Intifada'.
Er zijn onder meer demonstraties door Palestijnen gepland in Ramallah, Gaza Stad, Amman, Damascus, Cairo en nog meer plaatsen. Egyptische activisten, meldt  de Electronic Intifada, hebben het plan naar Gaza te gaan en uit te testen of hun regering nog steeds samenspant met de Israeli's in het isoleren van de Gaza-strook In Libanon zijn bussen gecharterd om een geschatte 35.000 Palestijnen naar de grens met Israel te vervoeren en te laten deelnemen aan een 'mars van het Recht op terugkeer'.
.Vrijdag was op het Tahrir plein in Cairo een demonstratie die een manifestatie voor de eenheid van Egypte had moeten worden, als reactie op de sektarische botsingen in Imbaba waarbij onder andere een kerk in brand werd gestoken. Het werd echter - getuige het grote aantal Palestijnse vlaggen dat er verscheen  - vooral een demonstratie voor de Palestijnen. Ook in Amman, Jordanië was een kleine demonstratie, waarbij onder meer werd gevraagd de Israelische ambassadeur weg te sturen. 


1 opmerking:

Franklin Ryckaert zei

Deze Nakba-herdenking zou wel eens op een Derde Intifada uit kunnen lopen.Daarmee zou de "Arabische Lente" óók Israel bereiken.Amerika zou dan een keuze moeten maken:òf het Tunesiè-Egypte-model òf het Bahrein-model.Democratie prediken en tegelijk onderdrukken zal moeielijk te verkopen zijn.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...