dinsdag 10 mei 2011

Frankrijk en EU springen Palestijnse Autoriteit financieel bij

Mahmoud Abbas met de Franse premier François Fillon. Abbas was eind april te gast in Parijs. Bij die gelegenheid liet Frankrijk weten dat het er voorstander van is de staat Palestina binnen de grenzen van 1967 te erkennen als de PLO die erkenning dit najaar bij de Verenigde Nates aan de orde stelt.

Frankrijk heeft de Palestijnse Autoriteit toegezegd dat het zal bijspringen met 10 miljoen euro, nadat Israel op 1 mei de overmaking van accijnzen en douaneheffingen die de PA rechtens toekomen heeft stopgezet in reactie op de verzoening van Hamas en Fatah. De bekendmaking werd gedaan nadat de Palestijnse premier Salam Fayyad had gezegd dat de PA deze maand niet in staat is haar ambtenaren te betalen als gevolg van de Israelische maatregel. Fayyad zei dat de PA vanaf 2007 steeds elke maand op de vijfde van de maand haar betalingen aan regereingsemployees is nagekomen, maar dat het deze maand mei voor het eerst niet is gelukt nadat de Israelische minister Yuval Steinitz bekend had gemaakt dat Israel de overmakingen (van in totaal 89 miljoen euro) heeft gestopt. De door Israel ingehouden heffingen bedragen ongeveer 70% van de inkomsten van de PA. De EU heeft toegezegd dat het de PA met 85 miljoen euro extra zal steunen om de Israelische stap te neutraliseren, meldt Ma'an News.  
 Israel verdedigt de maatregel door erop te wijzen dat het geld straks, als er een nieuwe regering van Hamas en Fatah zou worden gevormd, misschien wel gebruikt zou kunnen worden om wapens van te kopen. Israel doet alsof de verzoening van Fatah en Hama een grote ramp inhoudt en vrede onmogelijk maakt. De leider van Hamas, Khaled Meshaal heeft echter in Cairo tijdens de ondertekeningsceremonie van het verzoeningsakkoord ten overvloed nog eens gezegd dat Hamas streeft naar de stichting van een Palestijnse staat in Gaza en op de Westoever, met de grenzen van 1967 en Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Overigens zonder het recht op terugkeer op te geven, voegde hij eraan toe.

Geen opmerkingen: