woensdag 24 augustus 2011

Spanning rond Gaza stijgt opnieuw na doden Palestijnen

Palestijnse hulpdiensten onderzoeken de resten van de auto van Ismail al-Asmar (Ma'an)

Nieuwe update donderdagnacht 1.30 uur: Israel heeft woensdagavond opnieuw een rondje bombardementsvluchten uitgevoerd. Daarbij vielen opnieuw tenminste vier doden en meer dan 20 gewonden. Het totale dodental van de bombardementen van woensdag kwam daarmee op tenminste zeven in 24 uur. Onder meer een sportschool in Jabaliye in Noord-Gaza werd gebombardeerd, waarbij de 17-jarige Salama al-Masri werd gedood en een 20-tal mensen (onder wie zeven kinderen) gewond raakten. Een van de gewonden overleed donderdagmorgen aan zijn verwondingen. 
Bij een bombardement van het tunnel-gebied bij Rafah in het zuiden werden de 21-jarige Hisham Abu Harb,21  en nog een onbekende man gedood. Enkele mensen worden daar nog vermist. De diverse verzetsorganisaties reageerden met het afschieten van een 20-tal nieuwe raketten op Israel. Hamas maakte bekend dat er wat de organisatie betreft geen sprake is van een bestand.   


Updated: Israel heeft woensdag diverse luchtaanvallen in Gaza uitgevoerd. Daarbij werden drie mensen gedood en vijf mensen gewond. Israel meldde dat in de loop van woensdag zes raketten op Israel werden afgevuurd. De spanning is opnieuw gestegen. Twitteraars in Gaza meldden woensdagavond het afvuren van nog meer raketten. 
FDe eerste Israelische luchtaanval doodde woensdag heel vroeg in de morgen een strijder van de Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad. De 34-jarige Ismail al-Asmar reed in het zuiden van de Gaza-strook in een auto die door een Israelische raket werd getroffen. Een andere persoon werd gewond. Later op de dag werd in de buurt van Deir al-Balah in Midden-Gaza ook het totaal aan stukken geschoten lichaam gevonden van de 65-jarige Ismail Amoum. Ook Amoum was lid van de Islamitische Jihad.
Israel verklaarde dat Al-Asmar betrokken was bij 'wapensmokkel'. Ook zou hij, volgens de wat duistere verklaring,  geld hebben overgemaakt naar mensen die verantwoordelijk waren voor terroristische activiteiten in de Sinai. Wellicht was dat een verwijzing naar de aanlag van afgelopen donderdag bij Eilat. Er zijn overigens sterke aanwijzingen dat de plegers van die aanslag uit Egypte afkomstig waren en niet, zoals Israel beweerde  lid waren van de Volksverzetscomités in Gaza. Haaretz meldde vanmorgen nu ook, op gezag van een Egyptische krant, dat de Egyptische veiligheidsdiensten hebben vastgesteld dat tenminste drie van de aanvallers die aan deze aanslagen deelnamen Egyptische islamisten waren. Israel voerde na deze aanslagen bij Eilat  waarbij acht Israeli's omkwamen, uitgebreide luchtaanvallen uit op Gaza, waarbij volgens de meeste bronnen 15 mensen omkwamen (volgens mijn telling 17). Het zou zeker niet voor het eerst zijn dat Israel op grond van informatie van zijn inlichtingendiensten vergeldingsaanvallen op onschuldige derde partijen uitvoerde. Het bekendste voorbeeld is de inval in Libanon en de campagne om de PLO van daaruit te verdrijven in 1982 (10.000 - 20.000 doden). Die kwam na een aanslag op de Israelische ambassadeur in Londen, Argov, die was uitgevoerd op instigatie van Irak, door een Palestijnse splintergroep van Abu Nidal, die in een soort oorlogje was verwikkeld met de PLO van Yasser Arafat.

Kort na het doden van Al-Asmar voerde Israel nog een luchtaanval uit in Midden-Gaza. Twee mannen op een motorfiets raakten daarbij gewond. De aanvallen werden door Israel uitgevoerd ondanks het bestand dat sinds zondagavond van kracht was in Gaza en dat door alle Palestijnse fracties wordt nageleefd, behalve de Abu Ali  Mustafa Brigades van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Het PFLP verklaarde zich verantwoordelijk voor het afvuren van tenminste twee raketten van de vier die er na het ingaan van het bestand nog op Israel werden afgevuurd. Ook de Islamitische Jihad, waartoe de nu vermoorde Al-Asmar behoorde, hield zich aanvankelijk aan aan het bestand. Maar de de spanning nam de moord op Al-Asmar weer toe. Later op de dag meldde de Islamitische Jihad dat zij, om de dood van Al-Asmar te wreken, vijf Grad-raketten  had afgevuurd. Ook de Abu Ali Mustafa Brigades van het Volksfront claimden een raket te hebben afgevuurd. Israel meldde dat zes raketten waren afgeschoten op plaatsen als Ashkelon, Ofakim, Eshkol en Pithat Shalom. Een kind van twee raakte daarbij licht gewond toen een huis werd geraakt.
Tegen de avond voerde Israel nog een luchtaanval uit op een groep mensen in Sheikh Radwan, een wijk van Gaza-stad. Daarbij werd één man,  gedood en één gewond, meldde Ma'an News. De gedode man, Atieh Maqat, was lid van de Islamitische Jihad. Volgens Israel was hij lid van een team dat tevoren raketten op Eshkol had afgeschoten. Twitteraars in Gaza meldden vervolgens, at later op de avond, het afschieten van nog meer zware Grad-raketten.    

In de middag miste overigens ook een raket uit Gaza doel  Het ding landde in het Egyptische deel van Rafah. Een vrouw raakte daarbij gewond.  

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger zei

Acht je het mogelijk, Abu Pessoptimist, dat Israël met deze executies doelbewust de spanning tussen Hamas en 'radicalere' facties wil opvoeren, zodat Hamas òf met geweld moet ingrijpen om het bestand te 'redden', met alle interne spanning die dat dan geeft, of, als het daar niet in slaagt, er van beticht kan worden geen 'effectief' gezag te hebben in de Gazastrook- en een Palestijnse staat, zelfs onder een eenheidsregering, dus een ‘recept voor chaos’ is?

De betooglijn van Cididireceur Naftaniel in de VK van dinsdag, past heel goed bij bovenstaande. Het is een stuk dat welhaast met politiek-militaire voorkennis lijkt te zijn geschreven.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2859280/2011/08/23/Palestijnse-verdeeldheid-is-grootste-obstakel-naar-vrede.dhtml

Ik citeer uit het betreffende stuk van de heer Naftaniel:

Als de facto bestuurder van de Gazastrook, is Hamas verantwoordelijk voor alle vijandigheden die uit Gaza komen. Het afgelopen weekend toonde echter aan dat het een illusie is dat Hamas ook daadwerkelijk de touwtjes in handen heeft: uren nadat Hamas afgelopen zondag een staakt-het-vuren had afgekondigd, regende het nog steeds bommen op Israël.

(…)

De Palestijnse verdeeldheid zelf ondermijnt de droom van een Palestijnse staat. Door deze verdeeldheid kan tot op dit moment geen enkele Palestijnse entiteit bogen op een 'effectieve regering' - een van de drie minimumvoorwaarden van de Europese Unie voor het uitroepen van een staat.

(…)

De chaos en verdeeldheid die bleek uit de terreuraanslag van donderdag - in een gebied dat dwars over drie grenzen loopt - en het sektarisme waardoor dit kon gebeuren, zouden een waarschuwing moeten zijn voor de leiders en beleidsmakers die zich in september gaan buigen over de voorgestelde Palestijnse staat. Voor alles zouden zij zich moeten afvragen of het Midden-Oosten behoefte heeft aan een mislukte, uiteenvallende staat, een zoveelste broeikas van instabiliteit en extremisme.

Voorlopig lijkt de regio genoeg te hebben aan Libië, Syrië, Libanon, Irak en Afghanistan.

Abu Pessoptimist zei

Het is waar dat Israel vaak doelbewust geweld uit Gaza (of Palestijns geweld in het algemeen) heeft geprovoceerd om dan daarna met alle kracht toe te slaan. Het is ook waar dat Israel op alle mogelijke manieren verdeeldheid in Palestijnse gelederen uitbuit, aanmoedigt en in stand houdt - de verdeling Gaza - Westoever, die ze goed uitkomt, is er een van de voorbeelden van.
Toch wil ik voorzichtig zijn met conclusies. Dit nieuwe geweld rond Gaza begon met het doden van een man van de Islamitische Jihad, Ismail al-Asmar, van wie de Israeli's beweren dat hij geld overmaakte of had gemaakt om terreur in de Sinai te stimuleren. Daarmee heeft Israel haar verhaal over de aanvallen van afgelopen donderdag bij Eilat bijgesteld. Nadat drie van de aanvallers bij nader inzien Egyptenaren bleken te zijn, heeft Israel het niet meer over de Volksverzetscomités (waarvan zij donderdagavond vijf man plus een kind van twee) hebben vermoord. Nu is het verhaal dat er sprake was van samenwerking tussen de Islamitische Jihad en Egyptische islamisten in de Sinai.
Met het oog op dit veranderde verhaal denk ik dat er meerdere mogelijkheden zijn voor het gedrag van tel Aviv. 1)Er kan sprake zijn van een Israelische wens om de fout van het doden van de Volksverztescomités-mensen naar de achtergrond te dringen door met een nieuw verhaal te komen en nieuwe moorden te plegen, 2) Hte kan zijn dat de inlichtendiendiensten nu wel een spoor hebben en dat er sprake is een oprechte wens om nieuwe verzetsdaden vanuit de Sinai tegen te gaan, 3)er is de mogelijkheid dat ook dit nieuwe verhaal onzin is en dat Israel - door de Islamitische Jihad te bestoken - erop uit is om Hamas - zoals Naftaniël beschrijft - in zijn hemd te zetten als niet effectieve bestuurder.
Het is allemaal mogelijk als je het mij vraagt. Alhoewel ik eerlijk gegd toch de drde mogelijkheid de waarschijnlijkste vind. Ik dacht eigenlijk al vanaf het begin _ ik heb daar getuigen van - dat de aanvallen bij Eilat (en ook eerder raketbeschietingen daar vanuit de Sinai) het werk zijn geweest van islamisten in de Sinai (groepen als Takfir wa Higra) die lang in de Sinai hun gang konden gaan en net in deze tijd door de Egyptenaren op hun huid worden gezeten. En - als dat zo is - dan doet Israel niets anders dan gebruik maken van de situatie om zowel de Islamitische Jihad een kopje kleiner te maken als Hamas in zijn hemd te zetten.