De laatste foto van Malik Sha'ath (2) |
Updated.
Hoewel Israel nu, op vrijdagmorgen, nog steeds niet de bewijzen heeft getoond dat de plegers van de aanslagen van donderdag 18 augustus uit Gaza afkomstig waren (wie het waren is nog steeds onduidelijk behalve voor de blijkbaar helderziende Israelische inlichtingendiensten), was de afgelopen nacht het toneel van de gebruikelijke vergeldingsbombardementen op Gaza waarmee Israel pleegt te antwoorden in dit soort gevallen.
Het is moeilijk te beschrijven wat die vergeldingsbombardementen inhouden voor de 1,6 miljoen inwoners van de Strook die geen kant op kunnen. Wie het op twitter volgde (wat ik gisternacht deed) kreeg wel een beeld van de opeenvolgende inslagen die hele wijken op hun grondvesten laten schudden, terwijl het geweld van alle kanten kwam: F-16's die overvlogen, Apache-helikopters die raketten afvuurden, salvo's van kanonneerboten vanuit zee en (naar werd aangenomen) ook nog granaten die werden afgevuurd door tanks. En dat urenlang. Je reinste terreur, zinloze oorlogsmisdaden die behalve doden (acht deze nacht) en gewonden (onduidelijk hoeveel) en de gebruikelijke vernielingen, ook de nodige psychische schade toebrengt aan vooral kinderen, maar hen niet alleen (lees er de rapporten van diverse instanties maar op na) .
Het geheel begon overigens in het begin van de avond met een beschieting vanuit de lucht van het huis van de familie Sha'ath in Rafah, waarbij zes mensen werden gedood. Onder hen waren de leider van de Volksverzetscomités (Popular Resistance Comittees, PRC) Kamal al-Nairab, zijn adjunct Imad Hammad, en drie andere leden van de PCR. Israel had beweerd dat de PCR verantwoordelijk waren geweest voor de actie in Zuid-Israel. Onder de slachtoffers van deze aanval was overigens ook de tweejarige Malik Sha'ath, de zoon van een van de andere omgekomen PRC-leden, Khaled Sha'ath. Hij vierde gisteren zijn tweede verjaardag, tevens dus zijn laatste. (AFP meldt dat de PCR expliciet heeft ontkend dat het iets met de aanslagen in Eilat te maken had. Dat gebeurde vrijdag bij de begrafenis van de slachtoffers. Andere groepen als Hamas en de Islamitische Jihad distantieerden zich al eerder van de aanslagen).
Chaos door Israelische treffers |
Midden: Wijlen Mahmoud Abu Samra |
Donderdagavond waren er ook al gisteren geruchten over spanningen nadat Israel aan Egypte zou hebben gevraagd om troepen toe te mogen laten in een corridor tot aan Taba (7 km van de grens) en Egypte dat zou hebben geweigerd. Bij de Israelische ambassade in Cairo vond vrijdagmiddag en -avond een protestdemonstratie plaats.
En intussen slaagden milities in Gaza er, in een even begrijpelijke als zinloze tegenactie, in om niet minder dan 13 projectielen op Israel af te vuren, waaronder Grad raketten. Eén ervan raakte een gebouw in Ahsdod, waarbij zes mensen werd gewond van wie één ernstig. Andere kwamen terecht in steden als Beer Sheba en Ashkelon zonder veel schade aan te richten. Israel beantwoordde het afschieten van de raketten met nieuwe bombardementen, vrijdag, onder meer van het Nusseirat-kamp.
In Washington gaf de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton een verklaring uit waarin ze zei dat de 'brutale en laffe aanvallen' bij Eilat "met voorbedachte rade gepleegde terroristische daden jegens onschuldige burgers leken te zijn'.
Ze voegde eraan toe dat het geweld 'onze grote zorgen over de veiligheidssituatie in de Sinai onderstreept' en ze deed een beroep op Egypte daarvoor een oplossing te zoeken, waarbij ze niet vermeldde dat de situatie daar vooral zo onzeker is omdat de Israeli's bij de vredesakkoorden van 1979 hebben bedongen dat de Sinai nagenoeg gedemilitariseerd zou worden (Egyptische troepen mogen er dus - alleen in heel beperkte mate- komen).
Over de aanvallen van Israel op Gaza zei minister Clinton geen woord. Ook de Nederlandse minister Rosenthal, die wel de aanvallen in Eilat veroordeelde, deed er het zwijgen toe, evenals trouwens nagenoeg alle westerse landen. Blijkbaar is de wereld eraan gewend dat Israel als er iets akeligs gebeurt in Israel zelf, meteen de 1,6 miljoen inwoners van Gaza flink terroriseert.
Update: Vanaf de middag vielen bij de nieuwe series Israelische bombardementen weer twee Palestijnse slachtoffers, de 30-jarige Ashraf Azzam en de 22-jarige Mohammed Enaya. Vervolgen werd Samed Abdel-Muati |van zijn motor geschoten door een raket uit een onbemand vliegtuigje. Tegen de avond doodde een raket uit een onbemand vliegtuigje opnieuw de berijders van een motorfiets, Anwar Saleem en Emad Abu Abdeh, allebei 21 jaar. Dit gebeufe bij de uitgang van het Bureij kamp. Hun lichamen waren zwaar verbrand, zei Adham Abu Salmiyeh, de woordvoerder van de medische hulpdiensten in Gaza. Enkele uren eerder waren bij hetzelfde kam twee kinderen ernstig gewond. Een van hen moest een been missen. Het aantal op Israel afgevuurde raketten steeg intussen tot 23.
Nog weer later op de avond, toen het aantal aanvallen het niveau van de voorgaande nacht ongeveer was gaan evenaren, werd een auto middenin Gaza-stad getroffen door een raket uit een onbemand vliegtuigje. Drie deerlijk verminkte en verbrande lichamen werden het Shifa ziekenhuis binnengebracht, evenals een paar gewonden. Een van de slachtoffers was de twee-jarige Islam Gregea. De andere twee waren zijn vader Mo'taz en diens broer Monther. De drie waren op weg naar huis vanuit het ziekenhuis, waar Mo'taz werkte als arts. Het aantal slachtoffers steeg door de laatste treffers van de op afstand bediende onbemande Israelische vliegtuigjes van tien naar 15 doden. Er zijn 43 (in mindere of meerdere mate ernstig) gewonden, onder wie tien kinderen, negen vrouwen en vier ouderen.
Rond middernacht zegde Hamas het eenzijdige bestand met Israel op.
De tweejarige Islam Gregea, Israels laatste slachtoffer |
1 opmerking:
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/08/19/isra-l-bereidt-nieuwe-oorlog-voor
jose
Een reactie posten