donderdag 18 augustus 2011

Vijftien doden bij serie aanslagen in Zuid-Israel, Gaza bereidt zich voor op het ergsteUpdated. Acht Israeli's, onder wie twee militairen, en zeven aanvallers zijn donderdag omgekomen bij een serie aanvallen ten noorden van Eilat in Zuid-Israel. Er zouden zeker 30 gewonden zijn, van wie de meesten echter niet ernstig zijn gewond.
Volgens de Israelische minister van defensie Ehud Barak kwamen de aanvallers uit Gaza en zijn ze via Egypte Israel binnengekomen. Hij kondigde aan dat Israel 'met kracht' op de aanslagen zou reageren. Egypte heeft ontkend dat de aanvallers via Egypte zijn gekomen en Hamas heeft ontkend achter de aanslagen te hebben gezeten.Barak leverde geen bewijs voor zijn stelling dat de aanvallers uit Gaza afkomstig waren, maar Gaza bereidde zich voor het ergste - en terecht, zie het bericht hierboven. Nadat Israel alle grenskantoren hadden gesloten begonnen politie en veiligheidstroepen hun kantoren en kazernes te ontruimden, in afwachting van te  bombardementen die vrijwel zeker zouden komen.
De toedracht van de aanvallen bij Eilat werd aanvankelijk niet helemaal duidelijk door een chaotische berichtgeving van over elkaar heen buitelende Israelische radio- en tv-stations en een voorlichtingsdienst van het leger die schaars was met details en berichten een aantal malen wijzigde.
Het begin zou een beschieting zijn geweest, rond het middaguur van een op een bus die op weg was van Beer Sheba naar Eilat, die vooral gevuld was met militairen die met verlof gingen. Dat gebeurde door een aantal aanvallers dat zich in groepjes langs de weg van Beer Sheba naar Eilat had opgesteld. Tien mensen, van wie tenminste de helft militairen, werden bij deze beschieting gewond. de buschauffeur wist door gas te geven aan verder onheil te ontsnappen.
Later arriveerde een tweede, lege bus. Een anti-tankraket die erop werd afgevuurd miste en raakte een particuliere auto, waarbij vier inzittenden - allen behorend tot één familie - werden gedood. Ook een tweede auto werd geraakt, waarbij de bestuurder omkwam. Een van de aanvallers bracht zichzelf bij of in de bus tot ontploffing met een bomgordel; Daarbij werd ook de chauffeur van de lege bus gedood.
Ondertussen reed een militair voertuig dat op zoek was naar de aanvallers op een bermbom. Een tweede militair voertuig overreed.een van de aanvallers. Met een andere aanvaller brak een vuurgevecht uit, waarbij zowel de aanvaller als een 22-jarige Israelische sergeant werden gedood.
Nog twee andere aanvallers werden later door te hulp geschoten extra troepen opgespoord en doodgeschoten, waarmee het aantal gedode aanvallers op vijf kwam. Nog twee andere aanvallers zouden volgens Israel zijn gedood door Egyptische grenswachten. Sappers maakten bermbommen die langs de weg waren geplaatst onklaar. Israel zegt dat ook mortieren vanuit Egyptisch gebied op de Israeli's werden afgeschoten..
Haaretz meldt dat Israelische veiligheidsbronnen hebben gezegd dat sprake was van wel 25 tot 30 aanvallers die in meerdere groepen opereerden. De meesten van hen zouden dus hebben weten te ontkomen.
Later op de dag, tijdens een persconferentie van opperbevelhebber Ganz en andere hoge militairen bij de plek van de aanval, werden opnieuw schoten gehoord. Tijdens dat vuurgevecht werd een achtste Israeli doodgeschoten, een 49-jarige officier van een terreurbestrijdingseenheid.  

Ahmad Youssef, een leider van Hamas in Gaza, ontkende dat Hamas achter de aanvallen zat. Hij prees niettemin de actie. De timing was goed meende hij, omdat Israel Gaza op dit moment 'ongeveer elke dag aanvalt'. Volgens Youssef was militaire escalatie een logische ontwikkeling 'aangezien het politieke proces is bevroren'.
Op twitter was er veel commentaar op het feit dat Israel een dag tevoren nog een mentaal gehandicapte tiener in Gaza met tien schoten had afgemaakt en een 38-jarige Palestijn in Jeruzalem met een jeep had doodgereden zonder dat het zelfs de kranten haalde, terwijl nu bij deze aanslagen op Israeli's ineens alle media op hun kop stonden. "Shame on all of us,' luidde het commentaar van een journalist, dat door meerdere collega's werd overgenomen. 

Geen opmerkingen: