donderdag 25 augustus 2011

Aantal slachtoffers Israelische bombardementen op Gaza stijgt naar negen, nieuws staakt het vuren

Begrafenis van de woensdag bij een luchtaanval gedode Ismail al-Asmar. (Ma'an) De huidige serie Israelische van aanvallen die beantwoord worden met het afschieten van raketten vanuit Gaza, begon woensdag met de moord op dit lid van de Islamitische Jihad.

 Update vrijdagmorgen: De ontwikkelingen gaan snel. Sinds 01.00 uur vrijdagmorgen is e in Gaza weer een staakt-het-vuren van kracht. Ook de Islamitische Jihad heeft laten weten zich aan het bestand te zullen houden.  Hamas heeft een beroep gedaan op alle fracties om het na te leven. Het nieuwe bestand is tot stand gekomen na bemiddeling van Egypte en Egypte zal een belangrijke rol spelen bij het handhaven ervan, zei Nafeth Azzam, een van de leiders van de Islamitische Jihad.

Israel heeft donderdag aan het eind van de dag weer een luchtaanval op Noord-Gaza uitgevoerd. Daarbij werden nog twee leden van de Islamitische Jihad gedood, Salim Al-Arabid en Alaa Hamdan. Volgens Israel werden op dezelfde dag vijf raketten op Israel afgeschoten. Daar vielen geen slachtoffers bij.
Het aantal doden in de afgelopen 24 uur in Gaza is nu op negen gekomen. Er zijn 30 gewonden. Het totaal aantal doden van de Israelische acties sinds donderdag bedraagt nu 27. De Islamitische Jihad , die in 24 uur zeven van zijn mensen verloor, zei dat er geen weg terug is van de oorlog met de bezetting. 
Reuters meldt intussen dat Israel alsnog akkoord is gegaan met een gezamenlijk Egyptisch-Israelisch onderzoek naar de dood van de zes Egyptische politiemannen die donderdag, na de aanslagen bij Eilat, door Israelisch vuur omkwamen. Israel had eerder gezegd de voorkeur te geven aan twee gescheiden onderzoeken, Kennelijk heeft het nu  toegegeven in een poging de spanning met Egypte te verminderen. Een eis van Egypte dat Israel excuses maakt voor de dood van de politiemannen staat nog overeind - de Israelische minister Ehud Barak en president Peres hebben alleen 'spijt betuigd'.
De druk van de publieke opinie op de Egyptische regering houdt intussen aan. Er wordt nog steeds een sit-in gehouden voor de Israelische ambassade in Cairo. De bombardementen die Israel in Gaza blijft uitvoeren in weerwil van het zondag op aandrang van Egypte tot stand gekomen staakt-het-vuren, dreigt de  verhoudingen verder onder druk te zetten. Vrijdag wordt opnieuw een grote demonstratie gehouden bij de ambassade.  De organisatoren hopen op een miljoen mensen. 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...