woensdag 31 augustus 2011

Recht op z'n Israelisch: dorp Walaja mag worden ingesloten door de Muur

Walaja nu. Straks zal de Muur (9 meter hoog) worden doorgetrokken.

Ik had nog geen aandacht gegeven aan de uitspraak van het Israelische hooggerechtshof van 22 augustus,w waarbij de rechters in hun wijsheid een petitie van de inwoners van het doprje Al-Walaja van tafel veegden en oordeelden dat de laatste sectie van de 'Muur' bij het dorp mag worden afgebouwd. De beslissing houdt in dat het dorp (1200 inwoners) als een soort openlucht gevangenis volledig van de buitenwereld wordt afgesloten. Ook een begraafplaats en de aloude dorpsbron komen aan de andere kant te liggen. De inwoners kunnen straks alleen nog hun dorp in en uit via een checkpoint. Naar hun landbouwgrond kunnen ze alleen via twee doorgangen die door het leger worden bemand (en die dagelijks een paar uur open zullen zijn volgens het leger, wat in de praktijk betekent dat ze vrijwel altijd dicht zullen zijn).
De rechters van het hof oordeelden dat het oordeel van de plaatselijke commandant betreffende 'veiligheidsoverwegingen' de doorslag gaven. Het feit dat Walaja pal tegenover de nederzettingen Gilo en Har Gilo ligt (de nederzettingen zijn deels op land van Walaja gebouwd) zal hier niet vreemd aan zijn. Kortom: hier zegeviert weer het recht op z'n Israelisch, Kafka is er niks bij.
(Voor verdere details (Engels) zie mijn andere blog.  

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...