dinsdag 16 augustus 2011

Gaza: eén dode, 7 gewonden bij luchtaanvallen, gehandicapte tiener neergemaaid bij grens


De Israelische luchtmacht heeft dinsdagmorgen in alle vroegte, nog voor de laatste nachtelijke maaltijd van ramadhan, verschillende luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij werd een strijder van Hamas gedood en raakten zeven mensen gewond. Een van de gewonden werd klinisch dood verklaard. Onder de gewonden was een kind van zes. De luchtaanvallen kwamen in antwoord op het afschieten van een raket vanuit de Gaza-strook op Beer Sheba in Israel. Bij deze aanval werd niemand gewond, de raket kwam neer op een leeg terrein.

Als vergelding voerden de Israelische vliegtuigen een aanval uit op de wijk Al Zeitoun in Gazastad, waarbij de 29-jarige Mousa Ishteiwi, een lid van de Ezzedin al-Qassam brigades van Hamas, werd gedood en drie mensen ernstig gewond raakten, zo maakte Adham Abu Salmiyya, de woordvoerder van Gaza's medische hulpdiensten bekend. Bij een aanval op het 'tunnelgebied' in Rafah, in het zuiden van de Strook, werden twee mensen gewond. Een van hen werd klinisch dood verklaard, de andere, een kind van zes, werd niet al te ernstig gewond.
Verder werden onder meer trainingscentra van de Qassam-brigades in de wijk At-Tuffah van Gaza-stad, in het oosten van Khan Younis en in Rafah getroffen. Er zou met name in Khan Younis flinke schade zijn aangericht. De nieuwe reeks beschietingen over en weer komt na een periode van relatieve rust die volgde op de gebeurtenissen in april, waarbij 19 Palestijnen bij Israelische aanvallen werden gedood, nadat een Israelische tiener was omgekomen toen een raket een schoolbus raakte.(En die raketaanval was weer een antwoord op een Israelische raketbeschieting van een auto in Gaza, waarbij drie militanten van Hamas werden gedood). 

Update: Dinsdag, later op de dag, werd een tiener ten oosten van Deir al Balah in het midden van de Gazap-strook doodgeschoten door Israelische militairen. Mohammed al-Majdalawy werd door 10 kogels getroffen waarvan de meeste in zijn hoofd, aldus Ma'an News,toen hij ten oosten van het Maghazy-kamp het grenshek naderde. Israel bevestigde dat 'een verdacht persoon' de grens was genaderd, dat het vuur was geopend en dat er sprake was geweest van 'een treffer'.
Update II: De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) geeft de precisering dat de jongen 17 was, dat zijn naam Sa'ad Abdel Rahim Mahmoud Majdalawi luidde, dat hij afkomstig was uit het Nusseirat kamp en dat hij - belangrijk detail - geestelijk gehandicapt was en nauwelijks kon praten. Nou, gelukkig maar dat de dappere Israelische militairen met een flink salvo aan de bedreiging die deze jongen voor de Joodste staat betekende een einde hebben gemaakt. Mooi werk!

Geen opmerkingen: