woensdag 4 maart 2015

Israel sloopt volop in Bedoeïenendorpen in de Negev

Israel distributes hundreds of demolition orders
(Mideast Monitor - file foto)

De Israelische autoriteiten hebben woensdag vier huizen gesloopt in het Bedoeïenen dorp Sawah in the Negev.  Het was de tweede keer in even zovele weken. Vorige week werden in hetzelfde dorp, dat ten noordwesten ligt van het stadje Hura, acht huizen gesloopt. Het gebeurt allemaal in het kader van plannen om de Bedoeïenenbevolking van de Negev uit een 45-tal zogenaamde ''niet-erkende'' dorpen te verdrijven naar stedelijke gebieden.
Bij de sloop ging het ditmaal om huizen van de families Qassasi en Khawatra. Een van de bewoners, Ismail Khawatra, zei woedend tegen het persbureau Ma'an dat het bij de sloop niet alleen om huizen ging, maar om het hele dorp. ''Vier huizen nu, acht vorige week en 25 huizen in de afgelopen paar maanden,'' aldus Khawatra.
In 2013 kondigden de autoriteiten aan dat al de huizen van de 1.500 inwoners tegen de vlakte moesten omdat de plek een militair terrein zou worden. Dat hebben de bewoners aangevochten in diverse rechtszaken. Sinds die tijd wordt de sloop in etappes uitgevoerd.
De autoriteiten hebben in februari ook honderden slooporders uitgedeeld in de Bedoeïenendorpen Taweel, Wadi Al-Niam, Awjan, Al-Laqiya, Abu Jarwal, Al-Surra and Al-Qareen in the Negev met het verhaal dat het hing om huizen die zijn gebouwd zonder vergunning. In Sawah werden bij die gelegenheid eveneens tinetallen slooporders rondgebracht. Een andere tactiek die Israel toepast om de Bedoeïenen weg te krijgen is het vernietigen van oogsten. Bij diverse dorpen werden de afgelopen tijd over tientallen hectares de oogsten met behulp van tractors omgewoeld.

Geen opmerkingen:

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...