zaterdag 15 mei 2021

Israel vernielt 12 verdiepingen tellend media-gebouw in Gaza

Het media-gebouw wordt neergehaald.  (foto twitter)

Update zaterdag: Israel heeft zaterdagmiddag voor de vierde maal deze week een hoog gebouw in Gaza-stad neergehaald. Het was het 12 verdiepingen tellende gebouw waar Al-Jazeera en het persbureau AP (Associated Press) hun kantoren hadden, naast meerdere andere media. Ook bevatte het een groot aantal privé woningen. De bewoners en gebruikers hadden een uur de tijd gekregen om het gebouw te verlaten. Israel rechtvaardigde de vernieling met het argument dat Hamas de internationale pers gebruikt om zich achter te verschuilen en intusen het gebouw als waarnemingsstation gebruikte. Het was echter duidelijk dat dit een doorzichtige smoes was om en daad recht te praten die onder geen enkele bepaling van het internationaal recht  te rechtvaardigen valt. Al-Jazeera heeft al aangekondigd dat het Israel voor de rechter gaat dagen.
Hamas voerde intussen zijn rakettenregen op, na het Israelische bombardement van de vroege ochtend op het Shati-kamp. In totaal zijn nu 2.300 raketten afgevuurd. In Israel steeg het aantal doden daardoor naar tien: in Ramat Gan werd een 55-jarige man gedood door een raket uit een volley die er een flink aantal huizen beschadigde. In totaal zijn vanuit Gaza nu 2.300 raketten afgevuurd. Het aantal slachtoffers in Gaza liep op tot 145, van wie 40 kinderen, en meer dan 1.000 gewonden. Aangaande de familie Abu Hatab van wie alleen een baby overleefde, werd intussen duidelijk dat acht kinderen (niet zeven) en twee vrouwen omkwamen. De vader bleef gespaard. 
 Op de Westoever steeg het aantal gedode Palestijnen naar 13 In Noord-Gaza is - door volgehouden Israelische artilleriebeschietingen - een enorme exodus op gang gekomen. Duizenden verlieten hun huizen om schuilplaatsen te zoeken in UNRWA-scholen en vergelijkbare andere gebouwen. De woningnood is hierdoor en door de vernielingen sterk gestegen, tienduizenden zijn dakloos geworden.  

De enige overlevende van de acht kinderen van de  familie Abu Hatab uit het Shati-kamp in  Gaza-stad: een paar maanden oude baby. (Foto van Twitter)

Israel en Gaza hebben elkaar voor de vijfde achtereenvolgende nacht gebombardeerd. Vanuit Gaza werden een 200-tal raketten op Israel afgevuurd. Er waren directe treffers op huizen in Ashkelon, Be'er Sheba en Ashdod. Er vielen  geen gewonden, behalve een aantal gevallen van mensen die vielen tijdens het naar de schuilkelder rennen. In totaal zijn nu zo'n 1.750 raketten op Israel afgevuurd. 

Israel bleef doorgaan met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Het dodental in Gaza steeg van 119 naar 139, van wie 40 kinderen en tenminste 20 vrouwen. Israel bombardeerde onder meer het Shati (Beach) kamp in Gaza-stad. Reddingswerkers waren zaterdagmorgen nog bezig doden en gewonden van onder het puin uit te halen. Het dodental zal vermoedelijk nog stijgen. Onder de doden was een complete familie, de familie Abu Hatab, bestaande uit een man, twee vrouwen en vijf kinderen. Een enkele maanden oude baby was de enige overlevende. Hij was beschermd doordat hij onder zijn dode moeder was bedolven.  Het totaal aantal gewonden in Gaza bedraagt nu ongeveer 950, volgens het ministerie van Gezondheid. 

Op de bezette westelijke Jordaanoever werden vrijdagmiddag en avond demonstraties met veel geweld de kop ingedrukt terwijl er ook gevallen waren van kolonisten die Palestijnen doodden. Het totaal aantal doden daar beliep tenminste 11, er waren 251 gewonden, van wie 26 zeer ernstig gewonden. 

Ook het racistische geweld in Israel bleef intussen doorgaan. In de wijk Ajami van Jaffa werd een brandbom in een huis van Palestijnen gegooid. een 12 jarig jongetje en zijn 10-jarige zusje liepen daarbij brandwonden op. In de gemengd Arabisch en joodse stad Akka werd door Palestijnen het Akka-theater in brand gestoken. Het theater ging door voor een symbool van joods-Arabische coëxistentie. Verder waren er ernstige rellen in de Palestijnse - of gemengde - steden als Baqa al-Gharbiyya, Fureidis, Umm al-Fahm (waar brand werd gesticht pal naast het stadhuis), Jisr az-Zarqa en in Haifa. Er werd een niet nader toegelicht aantal arresttaies verricht onder mensen die stenen en brandbommen wierpen. In Nahf, een Palestijns stadje naast Carmiel, werd een truck in brand gestoken. 

Vandaag is het ook de herdenking van de Nakba, de verdrijving in 1948 van 730.000 Palestijnen uit wat voorheen Palestina was. 

Geen opmerkingen:

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...