Vier keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (17 uur Europese tijd) eeen zevental raketten afgevuurd op Jeruzalem. Eerder had de beweging een ultimatum gesteld dat Israel om zes uur zijn troepen van het terrein van de Aqsa-moskee moest hebben teruggetrokken.
Israel liet na het afschieten van de raketten de zitting van de Knesset, het parlement stoppen, en bracht de Kenssetleden onder in de schuilkelders. De trein tussen Jeruzalem en Beer Sheba werd om dezelfde reden gestopt. Het Israelische leger was juist maandag een grootscheepse oefening begonnen. Maar op last van opperbevelhebber Kochavi werd die stilgezet opdat de militairen zich zich zoveel mogelijk zouden kunnen voorbereiden op verdere eventualiteiten.
In Noord-Gaza werden intussen Israelische bombardementen uitgevoerd. Daarbij werden volgesn bronnen in Gaza 20 mensen gedoodm van wie negen kinderen. Eén van de kinderen was jonger dan 10. Ook werden 65 mensen gewond. Eerder op de dag had Israel ook al Gaza gebombardeerd, Beit Lahia, Deir al-Balah en Rafah, terwijl de grensovergang Erez werd gesloten. Het was het Israelische antwoord op het afschieten van een paar raketten op Israel, die toen al vanuit de Strook op Israel waren afgeschoten als reactie op het optreden van de Israelische politie in Jeruzalem. Ook waren er weer de nodige vuren geweest, die werden veroorzaakt door vuurballonnen.
De politie van Jeruzalem maakte maandagmiddag ook, kort nadat hij was begonnen, een einde aan de mars die hordes ultrarechtse jongeren wilden gaan houden ter gelegenheid van de verjaardag van de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De mars dreigde de spanningen nog verder te doen oplopen. Tarditioneel houden de jongeren op deze dag, ''de Dag van Jeruzalem'', een ultra-nationalistische vlaggenparade door de Palestijnse wijken, waarbij liederen worden gezongen en Palestijnen worden geprovoceerd, beledigd en aangevallen.
De dag was begonnen met een grootscheepse razzia van de politie van Jeruzalem op het terrein van de Aqsa-moskee, waar enkele duizenden moslims waren blijven hangen na de gebeden van zondagavond. Het was de derde achtereenvolgende dag dat de politie op deze wijze tekeer ging en dit keer was het heftiger dan de voorgaande keren. Er vielen maandagochten niet minder dan tenminste 325 Palestijnse gewonden. Van hen werden 228 volgens de Rode Halve maan in diverse ziekenhuizen opgenomen. Een zevental werd ernstig gewond. De politie hield - zoals ook op eerdere dagen - ambulances en personeel van de Rode Halve Maan zoveel mogelijk weg van de gebeurtensissen zodat hulpverlening niet altijd meteen mogelijk was. Met de aantallen van de vorige dagen mee was het totaal aantal mensen dat gewond was geraakt opgelopen tot ruim boven de 600.
Bij de aanvallen werd ook de moskee zelf bestormd, waarbij binnen het gebouw werd geschoten met traangas, 'stungranaten' (die vooral afschrikken door de harde knal) en schuimkogels. De actie kwam aan als een heftige provocatie. Het tafereel dat binnen een religieuze instelling mensen worden achtervolgd, in elkaar geslagen of met dit soort tuig bestookt is niet helemaal ongewoon in Israel. Het wordt echter niettemin als een zeer ernstige inbreuk op de normen gezien. In de meeste andere landen is zoiets totaal onbekend. In Nederland is het interieur van religieuze instellingen als kerken, moskeeën of synagogen bijvoorbeeld verboden terrein voor de politie.
Het was duidelijk dat de aanvallen van de politie de al uiterst gespannen sfeer nog verder deden escaleren. Maar volgens de politie was de aanval nodig omdat de Palestijnen op het terrein van de Aqsa-moskee met stenen zouden zijn gaan gooien. Duidelijk was dat de politie weer meester van het terrein wilde worden en het vooral wilde schoonvegen van de ongeveer 8.000 Palestijnen die zich nog volgens Haaretz in en rond de moskee bevonden. In de ochtend hield de politie overigens ook ongeveer 150 rechtse joden, onder wie leden van de Knesset, tegen, die probeerden het terrein te bestormen via de Mughrabi opgang.
De aanval volgde op een avond waarbij het ook al mis in de wijk Sheikh al-Jarrah, waar de politie losging op demonstranten tegen de dreigende etnische zuivering van vier gezinnen die hun huis dreigen uit te moeten om het over te dragen aan kolonisten. Ook daar vielen gewonden al was minder duidelijk hoeveel precies. Verder werden 18 mensen gearresteerd. Vandaag zou het Israelische hooggerechtshof een laatste uitspraak hebben gedaan over de ontruiming van de vier huizen in Sheikh Jarrah. Maar in het licht van de gespannen toestand werd de zitting zondag voorlopig uitgesteld.
(Foto's Ma'an News)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten