zaterdag 8 mei 2021

Na politieoptreden: 205 Palestijnse gewonden in Jeruzalem

 (Foto Ma'an News) 

Bij hevige botsingen op het terrein van de Aqsa-moskee in Jeruzalem tussen gelovigen en de politie zijn vrijdagavond 205 Palestijnen gewond geraakt. Van die gewonden zijn 88 mensen opgenomen in ziekenhuizen, meldde de Palestijnse Rode Halve Maan. Tenminste één gewonde verloor een oog, twee liepen ernstige hoofdwonden op en twee anderen gebroken kaken. De meeste gewonden liepen verwondingen op aan hoofd en gezicht door zogenoemde ''rubber''kogels (bestaande uit stalen kernen met een rubber omhulsel) en fragmenten van stungranaten. Ook 17 politieagenten raakten gewond, van wie één enigszins ernstig. hij kreeg een steen tegen zijn hoofd.
De rellen braken uit nadat Israel een zware politiemacht op en rond het terrein van de Aqsa-moskee had geposteerd, waar tenminste 70.000 mensen het laatste vrijdagavondgebed van Ramadan hadden bijgewoond en bleven plakken om te demonstreren tegen de dreigende uitzetting van (in totaal) een zevental gezinnen uit hun huizen in de Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah. Zij moeten waarschijnlijk op grond van racistische Israelische wetten hun huizen uit om plaats te maken voor kolonisten. In Sheikh Jarrah zijn al langere tijd demonstraties tegen de  uitzettingen gaande.
Op een gegeven moment begonnen de Palestijnen (tussen wie eerder op de dag ook de nodige vlaggen van Hamas zichtbaar waren geweest) met flessen, stenen en stoelen naar de politie te gooien. De politie kwam vervolgens in actie, waarop een totale chaos ontstond. Onder meer drongen de agenten door binnen de Aqsa-moskee zelf, waar ze het vuur openden met rubberkogels en stungranaten. Gewonden konden niet onmiddellijk worden afgevoerd, zodat de Rode Halve Maan op het terrein een noodhospitaal inrichtte. Ook in de wijk Sheikh Jarrah zelf vielen overigens gewonden. Daar vielen kolonisten de demonstranten aan, die een maatijd hadden georganiseerd. Ook de politie kwam in actie tegen de demonstranten met onder meer bereden agenten. Tenminste twee mensen raakten gewond.

 
Noodhospitaal van de Rode Halve Maan  (Foto Ma'an)

De gebeurtenissen werden scherp veroordeeld door de Palestijnse president Abbas, die Israel verantwoordelijk hield en door Jordanië. De EU, de VS en de Verenigde Naties toonden zich bezorgd. Afkeurende reacties wren er verder uit Turkije, Kuwait, Egypte, Saudi-Arabië, en Qatar.  (Israels bondgenoten de VAE en Bahrain lieten niets van zich horen). Hamas-leider Haniye riep vanuit de Gazastrook Israels premier Netanyahu op om ''niet met vuur te spelen''. Voor vandaag (zaterdag) is opgeroepen tot een nieuwe Palestijnse demonstratie. Verder wordt zondagavond Lailat al-Qadr gevierd, de avond waarop het moment herdacht wordt dat Mohammed de Koran ontving. Bij die gelegenheid zullen opnieuw tienduizenden gelovigen in Jeruzalem samenkomen. De daaropvolgende maandag is het ''Jeruzalem dag'', waarop traditioneel rechtse Joden en kolonisten door Palestijns Jeruzalem trekken en de Palestijnen uitdagen. 

Maandag is verder ook de uitspraak te verwachten van het Israelische hooggerechtshof over een laatste verzoekschrift in de zaak van de uitzettingen in Sheikh Jarrah. De bewoners hebben donderdag geweigerd een voorstel van het hooggerechtshof te overwegen om een ''compromis'' met de kolonisten te sluiten, waarbij de huizen niet meteen worden overgedragen, maar na hun dood niet naar hun eigen erfgenamen, maar naar de kolonisten zouden gaan. Zij weigerden welke aanspraken van de kolonisten dan ook te erkennen. Die zijn gebaseerd op het feit dat de grond waarop hun huizen staan vóór  de stichting van Israel in 1948 eigendom was van een joodse religieuze instelling. Er zijn kortom volop gelegenheden voor nieuwe botsingen en een verder uitbreiding van het geweld. 

4 opmerkingen:

Mark r zei

Als het hoog gerechthof eigendomclaims van voor 1948 erkent dan is dat een grote doorbraak voor de rechten van de in 1948 verjaagde bewoners. Gerechtshof zal wel met een laffe oplossing komen, zoals het huidige voorstel, geen erkenning eigendom maar niet-joden moeten wel vertrekken.

Abu Pessoptimist zei

Mark r,
Erkenning van oude rechten is helemaal geen doorbaak voor het Israelische hooggerechtshof, tenminste als het over joodse rechten gaat. Het is namelijk al heel lang een truc van kolonisten in Jeruzalem om oude rechten van organisaties van voor 1948 op te kopen en daarover een zaak te beginnen. Die worden gewoonlijk toegewezen, waarna een ontruiming van de Palestijnse bewoners volgt die hun huizen vaak kort na 1948 op die grond hebben gebouwd (meestal na eerder uit wat nu Israel van binnen de Groene Lijn is, te zijn verdreven). De meeste kolonisten die in Palestijnse wijken wonen zijn zo aan hun woningen gekomen.

Voor Palestijnen gelden dit soort wetten niet. Wie verjaagd is kan niets claimen en kan niet terug. Vandaar dat we dit racistische wetgeving noemen.

Gennadi zei

Het lijkt er op dat de situatie is geëscaleerd over het uitzetten van vier Arabische gezinnen uit hun woning.
Is dat een reden om 1000+ raketten te gooien op willekeurige burgers?
Maar guess what: het waren hun woningen niet eens. Deze woningen waren in 1875 aangekocht door Joden. Zij zijn in 1948 door Jordanië geannexeerd. In 1982 wordt erkend dat de huizen nog steeds Joods bezit zijn en er wordt besloten dat ze huur moeten betalen. De gezinnen die er nu uit worden gezet hebben 28 jaar GEEN HUUR betaald. In welk ander land kan je dat voor elkaar krijgen? Sheikh Jarrah is trouwens de Arabische naam voor Shimon Hatzadik, de oorspronkeljike, Joodse naam van deze buurt.
Doen alsof dit een vorm van 'apartheid' is, en hiervoor een heel volk oproepen om Joden te vermoorden en het land in de fik steken is pure evil. En je vraagt je of hoe je vrede moet sluiten met mensen die iets als dit gebruiken om een burgeroorlog te beginnen. Israël verdient álle steun!

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
de zaak is geëscaleerd over de verdrijving van vier gezinnen uit hun huizen in Sheikh Jarrah. Dat is juist. jij verbaast je erover dat mensen uit Gaza raketten op Israel afvuren, terwijl het niet eens hun huizen zijn. ook dat klopt. Maar dan ga je in de fout. Het waren namelijk nooit joodse huizen. De GROND was voor 1948 joods, eigendom van een joodse instelling. In '48 kwam er in oost-Jeruzalem Jordaans bestuur. Jordanië en de UNRwA bouwden huizen op de grond voor Palestijnse vluchtelingen uit West-Jeruzalem of elders in Palestina. Kolonisten kochten later de rechten op de grond over van de erfgenamen van de joodse instelling. Het waren dus ook hun huizen helemaal niet. Maar de rechter bepaalde wel dat deze nieuwe joden er huur voor mochten vragen. Waarom? Omdat ze joden zijn. De vluchtelingen die in die huizen wonen kunn en intussen helemaal NIETS claimen voor hun eigendommen in West-Jeruzalem of elders in Palestina. Zij zijn namelijk geen Joden.
Hoe noemen we zo'n regeling opok weer: wel, dat is Apartheid. En die apartheid is een proces dat veel meer mensen, huizen en grond treft. Dat - samen met de schandalige manier waarop de politie van Jeruzalem meende de gelovigen op de Haram al-Sharif meende te kunnen dwarszitten, te mishandelen en in hun hun moskee te mogen beschieten - was een reden voor de raketten van Hamas. Ik denk eerlijk gezegd dat Hamas gewoon gelijk heeft, al delven ze natuurlijk opnieuw het onderspit. Dit Apartheidsproces moet namelijk stoppen, misschien wel tegen elke prijs.

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...