dinsdag 11 mei 2021

Meer dan 250 raketten op Israel, 140 Israelische vergeldingsacties, twee Israelische en 28 Palestijnse doden

(Foto IMEMC)
Updated. Vanuit de Gaza-strook zijn in de loop van nacht van zondag op maandag en de daaropvolgende dag meer dan 250 raketten op Israel afgevuurd. Israel voerde ruim  140 vergeldingsbombardementen uit. Daarbij zijn in totaal 28 mensen, onder wie tien kinderen, een oudere vrouw en een minder valide man, om het leven gekomen. Volgens Israel waren onder de doden ook drie commandanten van de Islamitische Jihad. Daarnaast waren er in Gaza 152 gewonden, van wie een aantal zeer ernstig weas gewond. 
In Israel werden in Ashkelon twee vrouwen gedood. Er waren tenminste 74 gewonden, maar een groot deel van hen werd behandeld voor symptomen samenhangend met vrees. Slechts een enkeling was ernstig gewond. Vooral de plasts Ashkelon werd getroffen. Diverse huizen en gebouwen, waaronder een schoolgebouw kregen voltreffers, een auto brandde uit, en een brandstoftank van een energiemaatschappij raakte in brand, een brand die overigens vrij snel werd geblust. Hamas maakte bekend op één moment 137 raketten in vijf minuten te hebben afgevuurd, met het doel het Israelische afweersysteem, de Iron Dome raketten, te slim af te zijn.  
De aanvallen over en weer zijn niet tot staan gekomen. Het Israelische leger leger heeft troepen bij de grens met Gaza samengetrokken, en 5.000 man reservisten opgeroepen. ook gaf het de operatie de naam  ''Wachter op de muren'' (Guardian on the walls'').  Israel wees bovendien bemiddeling af. Wel werd gezegd dat eventuele indirecte gesprekken woensdag zouden kunnen beginnen. Premier Netanyahu gaf intussen na de dood van de twee vrouwen te kennen dat was besloten de intensiteit en de zwaarte van de aanvallen te verhogen. Ook Hamas uitte waarschuwingen. 

Op divere plaatsen op de Westoever waren gedurende de avond betogingen tegen het optreden van de  politie in Jeruzalem van de afgelopen dagen, waarbij honderden gewonden zijn gevallen, de Aqsa-moskee werd ontheiligd en maandagavond zelfs brand uitbrak op het terrein van de moskee. Het Israelische leger trad tegen de demonstraties op en schoot onder meer in Hebron zeven mensen neer met scherpe munitie en tien anderen met ''rubber'kogels. In Bethlehem werd één persoon met scherpe munitie graakt en in Jenin kreeg iemand een schot met scherp in zijn been. Verder waren er onder meer gewonden door rubberkogels in Ramallah, en bij het Qalandia checkpoint bij Jeruzalem. 

Binnen Israel waren in diverse Palestijnse gemeenschappen eveneens betogingen. In Lod schoot een joodse man een Palestijnse man dood die met 200 anderen bezig was vuilnis in brand te steken. De dader is opgepakt. In Ramle werden auto's in brand gestoken. Verder waren er ook betogingen in Nazareth. Umm al-Fahm, Haifa, Shfaram en tal van kleinere plaatsen. De Palestijnse studentenbond heeft zich solidair verklaard met Gaza. Voor vanavond (dinsdagavond) zijn nieuwe betogingen aangekondigd. 

(Foto Ma'an)
Ook was er maandag belangrijk nieuws voor de pogingen van Yair Lapid en Naftali Bennett (Yesh Atid en Yamina) om een brede Israelische coalitieregering te formeren, die de huidige regering-Netanyahu kan vervangen. Maandag hadden zij aangekondigd dat zij in principe een regering hadden gevormd waarbij alle ministersposten ook al waren ingevuld. Maar maandag maakte ook de leider van Ra'am, de Verenigde Arabische Lijst, Mansour Abbas, bekend dat hij gezien de situatie rond Jeruzalem en Gaza alle coalitiebesprekingen opschort. Ra'am heeft vier zetels in de Knesset en die zijn nodig om bij een regering Lapid-Bennett de meerderheid te verzekeren. De coalitiebesprekingen dreigen hierdoor te mislukken. Het was voor het eerst dat een Arabische partij bereid was welke Israelische coalitie dan ook te steunen, mits een aantal eisen zou worden ingewilligd. Ironisch genoeg was het Netanyahu geweest die Mansour Abbas met toezeggingen over de streep had getrokken (en daarbij ook een breuk in de Verenigde Lijst van Palestijnse partijen in de Knesset teweeg had gebracht). 

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...