donderdag 13 mei 2021

Nu 103 doden in Gaza, clashes tussen Palestijnen en joden in heel Israel

Het Shorouq gebouw tijdens de Israelische aanval.

3 x updated. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid is het aantal doden als gevolg van de Israelische aanvallen op Gaza donderdagavond opgelopen tot 103, van wie 27 kinderen en 11 vrouwen. Het aantal gewonden bedraagt 580. Onder de doden is een hele familie: man, zwangere vrouw en vier kinderen die onder hun huis waren bedolven in Gaza-stad. Het is een beetje vergelijkbaar met de vier kinderen uit de familie Masri die op de eerste dag van de aanvallen werden gedood. Ook elders waren aaanvallen op privé huizen zonder waarschuwingen vooraf, waarbij burgers omkwamen. 

In Israel blijft het diodental staan op zeven . Wel kreeg Israel een aantal nieuwe golven van raketten te verwerken, op centraal Israel, waaronder de omgeving van het Ben Gurion-vliegveld, Ramle, Tel Aviv, Ashdod en Ashkelon. In totaal zijn nu 1.750 raketten afgevuurd. Israel voerde meer dan 600 aanvaleln op Gaza uit. Minister Gantz heeft 12.000 man reservisten opgeroepen en de troepenopbouw ging door bij de grens met Gaza. Verder heeft Naftali Bennette van de Yamina partij aangekondigd dat een kabinet gevormd van tegenstanders van premier Netanuyahu door de omstandigheden er niet meer in zit. Hte kan  niet met een Arabiscghe p[artij, volgens Bennett. Hij is, zei hij op een bijeenkomst van zijn partij, weer coalitiebesprekingen begonnen met de Likud.  

De Israelische grensstreek met Gaza kreeg donderdagmorgen een nieuwe lading raketten over zich heen nadat Israel woensdagavond voor de derde maal een hoog gebouw had vernield: de Shorouq-toren.  De toren was het hoogste gebouw van Gaza, Het herbergde onder meer Shorouq televisie en diverse andere (media) kantoren. Ook was het een woontoren van burgers.  Intussen is ook een vierde woontoren door Isarel omver gekegeld. Andere gebouwen die werden vernield waren onder meer een gebouw van een Islamitische bank, het kantoor van de interne veiligheidsdienst, regeringsgebouwen en woonhuizen van kopstukken van Hamas en de Islamitische Jihad. In het begin van de middag waren er nieuwe salvo's op Beer Sheva en Ashkelon. 

Israel heeft het inkomend vliegverkeer op de luchthaven Ben Gurion omgeleid naar Eilat in het zuiden nadat nieuwe ladingen raketten op het centrum waren gericht. Hamas meldde in de middag dat het op deze luchthaven een nieuw type raket heeft afgevi=uurd, de Ramon met een reikwijdte van 220 kilonmeter. Diverse  internationale luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten op Israel opgeschort.Ook werd een boorplatform van Chevron voor de kust bij Ashdod gesloten, nadat Hamas had gedreigd het te zullen beschieten. In Petah Tikva werd een huis volledig vernield door een voltreffer. Er vielen daarbij vijf gewonden. Volgens het Israelische kleger waren er woensdagochtend in totaal 1.160 raketten op Israel afgeschoten, waarvan een 240-tal in Gaza of in zee was terechtgekomen. Israel heeft tenminste 600 doelen in Gaza gebombardeerd 

De VS hebben woensdag een afgezant naar Israel gestuurd om te proberen te bemiddelen. President Biden belde met  premier Netanyahu en verklaarde (zoals de meeste westerse regeringsleiders) dat hij de rakettenregen van Hamas scherp veroordeelt en dat Israel 'het recht heeft zich te verdedigen'. Dergelijke opemerkingen zijn vermoedelijk geen aanmoediging aan het adres van Hamas om in te binden. Biden deed niettemin een beroep op Netanyahu de spanning te verminderen. Israel is daartoe nog niet bereid. Voor zaterdag zal ert niet worden onderhandeld, werd gemeld. Het Israelische leger heeft grondtroepen bij de grens met Gaza samengetrokken en er zijn voorbereidingen gaande voor een invasie.  Een leider van Hamas, het plaatsvervangend hoofd van het politbureau Saleh al-Arouri, meldde intussen dat een aantal landen, waaronder Rusland en Egypte Hamas had benaderd voor bemiddeling. Hamas was wel bereid  tot een bestand, zei Arouri, maar alleen als Israel de uitzettingen in Oost-Jeruzalem stopzet en ophoudt de gelovigen op het terrein van de Aqsa-moskee lastig te vallen. Israel had de bemiddeling afgewezen.   

Het Shorouq-gebouw nu (foto's Twitter)
Intussen zijn in de nasleep van de spanningen in Jeruzalem die tot de vijandelijkheden hebben geleid, ook in meerdere Israelische steden rellen uitgebroken die misschien als rassenrellen zijn te karateriseren. In de gemengde stad Lod, waar maandag een demonstrerende Arabische man werd doodgeschoten, was het het heftigst. Palestijnse inwoners van de stad staken van alles in brand en plunderden, terwijl een aantal joden en Palestijnen gewond raakte bij vechtpartijen. De regering heeft er 500 man grenspolitie op afgestuurd en een uitgaansverbod afgekondigd. In Akko werd een joodse man zwaar afgetuigd door een menigte Palestijnen, nadat de politie Palestijnse winkeliers de raad had gegeven hun winkels te sluiten omdat er 'extremisten' op hen afkwamen. In Bat Yam werd een chauffeur uit zijn auto gesleurd en door joodse extremisten bijna doodgeslagen. Later zou zijn gebleken zijn dat hij joods was. Eerder werden in bat Yam etalageruiten ingelagen en winkels vernield. Verder waren er incidenten waarbij Palestijnen door joden werden aangevallen in Or Akiva (in het noorden), in Jeruzalem op de Mahane Yahuda markt, in Tiberias, in de Arabische stad Tamra (waar een joodse man werd gestoken), in Haifa (waar een Palestijnse chauffeur een joodse menigte tegenover zich vond) en in het Bedoeïenenstadje Hura in het zuiden, waar een politiebureau in vlammen opging. Minister Gantz meldde dat hij veretsrkingen van de politie had opgeroepen.  

Daarnaast waren er ook overal op de Westoever demonstraties die hard de kop werden ingedrukt. Volgens het persbureau Wafa waren er zeker 30 gewonden, van wie 22 werden gewond door scherpe munitie. Er waren botsingen in Yatta, Beit Umar, Hebron, Bethlehem, en in het noorden bij Nablus in de dorpen Deir Sharaf, Beita en Huwwara. Haartez meldde daarnaast ook 51 gewonden in Jeruzalem. Als klap op de vuurpijl meldde The Timjes of Israel dat twee mannen die een paar dagen geleden in hun auto werden neergeschoten bij de Tapuah kruising in het noorden van de Westoever, omdat zij ''een aanval op militairen wilden uitvoeren'', twee ongewapende leden van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit waren. Eén van de twee, Ahmad Daraghme, overleed. Zijn collega ligt zwaar gewond in het ziekenhuis.  

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...