donderdag 20 mei 2021

Gaza: staakt-het-vuren laat nog op zich wachten

Bom in de slaapkamer. Dit gebeurde in het huis van de familie Abu Mehareb in Khan Younis die gewoon thuis was. Gelukkig onplofte het ding niet. (Foto Wafa) 

Het moment dat Israel en Hama een staakt-het vuren overeenkomen komt naderbij, maar intussen blijven beide partijen elkaar bombarderen. Een Egyptische delegatie maakte bekend dat er over een staakt-het-vuren wordt gepraat, maar dat de details nog moeten worden uitgewerkt. De Amerikaanse president Biden deed een oproep tot de-escalatie. Een leider van Hamas, Moussa Abu Marzouq, zei dat het waarschijnlijk nog een dag of twee gaat duren. En de Israelische minister Eli Cohen merkte op dat Israel doorgaat totdat het de doelen die het heeft gesteld heeft bereikt.

Intusen is het dodental dat het Gazaanse ministerie van Gezondheid bekend heeft gemaakt gestegen tot 230, van wie 65 kinderen, 39 vrouwen en 17 ouden van dagen. Er zijn 1.710 gewonden.  De stad Rafah is na een bombardement verstoken van alle elektriciteit. Diverse hoofdwegen zijn  gebombardeerd en nu geblokkeerd, daarnaast zijn 46 schoolgebouwen beschadigd. Eerder meldde ik al de vernieting en beschadiging van zes ziekenhuizen en negen klinieken. Vanuit Gaza waren er donderdag beschietingen van onder meer Beer Sheba en Ashkelon. In totaal zijn nu ongeveer 4.000 raketten afgevuurd vanuit Gaza.

Medewerkers van de Israelische Elektriciteitsmaatschappij zeiden donderdag dat de lijnen naar Gaza, waarvan de meeste tijdens de bombardementen zijn vernield, niet zullen worden hersteld, totdat de lichamen van twee in 2014 gesneuvelde militairen zijn teruggegeven, en een later gevangen genomen Ethiopische jood, Avera Megistu, is vrijgelaten. Op de Westoever waren donderdag nieuwe botsingen  nadat de 28-jarige Montaser Mahmoud Zeidan Jawabra uit een dorp bij Jenin, die eerder gewond was geraakt, was overleden.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...