vrijdag 1 juli 2011

Eigenlijk was het niet gepland, toch verschenen er nog duizenden op Tahrir

Het was geen echte grote Tahrir-demonstratie, maar het waren toch wel duizenden die vrijdag naar het plein waren gekomen. Speakers platforms met microfoons aan twee kanten van het plein, op het rond point in het midden tenten, veel familieleden van de martelaren met spandoeken en portretten van hun gesneuvelde familieleden en daartussen stalletjes met thee, verkopers van dropwater, brood en van alles.
Wat laat was dit de 'Vrijdag van de vergelding' genoemd. Het overheersende thema was dat de processen van Mubarak, ex-minister van binnenlandse zaken Habib al-Adly en alle naderen die schuldig waren aan het het gewelddadige optreden tegen de demonstranten, sneller moeten worden gevoerd. Ook werden er weer volop leuzen tegen de Hoge Militaire Raad  (SCAF) geroepen. Er werden marsen gehouden naar ministeries even verderop in de Qasr al-Ainy straat, onder meer door de 6 April Beweging. Ook werd een rondje door downtown Cairo gelopen (laatste foto). Behalve in Cairo werd ook gedemonstreerd in Alexandrië. Daar werd onder meer het verkeer stilgelegd op de Corniche.  Of de tenten zullen blijven na vandaag is nog niet zeker. Wel staat vast dat dit een generale repetitie was voor de 'echte' grote demonstratie van volgende week, 8 juli.       
 

 Eén succes lijken de demonstraties van de afgelopen dagen intussen wel te hebben gehad. De militairen hebben - eindelijk - een fonds in het leven geroepen om de familieleden  van de martelaren bij te staan. Alleen weet nogt niemand wat het inhoudt.  

Geen opmerkingen:

VN meldt: geweld Israelische kolonisten jegens Palestijnen neemt flink toe

Ik ben een aantal maanden geleden gestopt met het melding maken van de meeste gevallen van Israelische inbreuken op de mensenrechten - om tw...