zondag 10 juli 2011

Israel, of hoe de agressor zichzelf als slachtoffer ziet

Welcome to Palestine -  maar duidelijk niet to Israel. Ruim 120 mensen zitten sinds vrijdag in gevangenissen in Ramle en Beer Sheva te wachten totdat Israel hen op een vliegtuig zet naar het land vanwaar ze kwamen. Dat kan even duren, want door de vakantie zitten de vluchten vol. De mensen in Beer Sheva zijn een hongerstaking begonnen. Voordat de 120 mannen vrouwen (en ook sommige kinderen) werden opgepakt waren zo'n 350 mensen door diverse Europese luchtvaartmaatschappijen geweigerd, omdat ze op een zwrte lijst stonden die Israel aan die maatschappijen had overhandigd. In Parijs (luchthaven Roissy - Charles de Gaulle) werden actuvisten verwijderd door de mobiele eenheid. Leila Shahid, de PLO-vertegenwoordigster in Brussel, heeft een protest laten horen tegen deze 'medeplichtigheid' van luchtvaartmaatschappijen en de Franse politie. 
Terecht. Want wat was de reden dat al deze mensen Israel niet binnen mochten? Ze waren uitgenodigd door Palestijnse NGO's op de Westoever. En ze hadden besloten om dit keer niet de 'grote leugen' te hanteren. Meestal zeggen bezoekers zoals zij dat ze komen om Israel te bezichtigen, of de bijbelse plaatsen of zo, maar nu was afgesproken dat ze onomwonden zouden zeggen dat ze op weg waren naar bezet gebied. Toevallig loopt bijna de enige manier om in dat bezette gebied te komen via Ben Gurion Airport (aangezien Israel de luchthaven van Gaza in puin heeft gegooid en het in het Oslo-akkoord beloofde corridor van Gaza naar de Westoever er nooit is gekomen), maar dat geeft allemaal niks. Israel houdt er niet van als mensen de Westoever willen bezoeken en al helemaal niet als ze alleen daarvoor komen. Dan zijn ze gewoon niet welkom en worden ze het land weer uitgegooid.Dat gebeurde onlangs met de Amerikaan Noam Chomsky, met een Spaanse clown die in Ramallah wilde optreden, en wel met meer mensen. En nu dus in vierhonderdvoud of zoiets.
 
Nog erger was de flotilla debacle. Twee boten gesaboteerd - dsriemaal raden doo wie, alsof dat niet llegaal is. En vervolgens is dankzij dubbelspel van de Grieken is niet één boot er dit jaar in geslaagd Gaza aan te doen en de - illegale - blokkade van Gaza aan de kaak te stellen. Mogelijk dat Griekenland nu wat Geert Wilders betreft en andere types die oorspronkelijk tegenstander waren van financiële hulp, alsnog wèl voor steun in aanmerking komt, maar ik heb mijn mening wat dat betreft herzien. Sinds deze week hoop ik stiekem dat Griekenland failliet zal gaan en dat het grondgebied moet worden verkocht en met Grieken en al zal worden verdeeld over omringende landen (Turkije heeft mijn voorkeur), zodat we met goed fatsoen weer naar die mooie eilanden met vakantie kunnen.
Het is allemaal treurig. Het treurigst van alles is de manier waarop Israel, dat alweer klaarstond om de flotilla hardhandig aan te pakken, een toon weet aan te slaan alsof het de vermoorde onschuld is, de aangevallen partij, en alsof  de mensen die met geweldloze acties de door Israel bezette en onderdrukte Palestijnen en hart onder de riem willen steken en de aandacht willen vestigen op hun benarde positie, de aanvallers zijn. Terwijl toch echt Israel de bezetter is en de gewapende agressor. Het is verbijsterend die omkering: hoe meer Israel agressief optreedt, hoe meer het zichzelf als slachtoffer ziet. Dat is al langer aan de gang. Het begon al met die kwijlerige uitspraak destijds van Golda Meir: 'Dat ze onze kinderen doden kunnen we ze vergeven, maar dat ze ons dwingen hun kinderen te doden vergeven we zo nooit.' Dat was al erg. Maar de travestie wordt de laatste jaren alleen maar steeds erger.
Ik heb er weinig of bijna niets over geschreven. Ik moet daar mijn excuses over maken aan mijn lezers. Ik was deels weg in Egypte, deels bezig met het schrijven vaan een reportage die hopelijk deze week te lezen zal zijn in de Groene. Maar gelukkig putten Ali Abunimah op zijn Electronic Intifada blog, blogger Max Blumenthal en  +972 Magazine zich uit in beschrijvingen en onder meer het ontmaskeren van de behoorlijk zieke video's die zogenaamd door particulieren , maar in werkelijkheid door Israelische overheid op het net werden gezet: één van een zogenaamd zielige homo die - hoe verzinnen de onzin - door de flotilla zou zijn geweigerd, de ander - zo mogelijk nog gestoorder en zieker  - van een vrouw die bij de psychiater haar angsten en nachtmerreis van en over de flotilla en aanverwante zaken belijdt.
Rest mij dus een plekje aan te wijzen waar het ook steeds gekker wordt: Het CIDI. Deze zogenaamde voorlichtingsclub was zo blij dat de flotilla was gesaboteerd, dat ze een video van de ultrarechtse en redelijk getikte adjunct-hoofdredacteur van de Jerusalem Post, Caroline Glick, en haar zogenaamd satirische Latma-clubje op de CIDI-site hebben geplaatst. Ik zou dankbaar zijn als iemand me eens kon uitlleggen wat er zo satirisch is aan dit soort satire en wat er dan te lachen valt.Want wie vullis wil zien van het soort waarvoor ook Geert - fitna - Wilders zich niet schaamt, moet even het CIDI aanklikken. En zich realiseren dat het laatste restje schone schijn dat het CIDI een clubje 'voorlichters' zou zijn die niet alleen hasbara verspreiden maar soms ook gewoon objectief de feiten, met acties als deze wel voorgoed aan het verdwijnen zijn. 
En dan was ik de uitzetting van Raed Salah, de leider van de Islamitische beweging noordelijke afdeling in Israel, vanuit Engeland bijna vergeten. Nog een schandaal. Salah vecht de uitzetting nog aan, maar intussen is hem wel verhinderd de geplande lezingen te geven waarvoor hij was uitgenodigd.  
Voor het overige kan ik zeggen: vanaf nu zal ik wel weer wat vaker gaan bloggen, al zal het waarschijnlijk de komende manden wel een soort 'zomerschema' worden, dat wil zeggen: minder dan dagelijks.. 

14 opmerkingen:

Anoniem zei

http://zapruder.nl/portal/artikel/vrijheid_en_gaza/
Mooi geschreven ondanks het cynisme.
Israel een land met de modernste wapens laat onderzoeken welke mensen de West Bank willen bezoeken en houden ze tegen in eigen land of zetten ze gevangen in Israel en stuurt ze terug.
Waarom zijn zij zo bang ?
Jose

Trees zei

he, geukkig, alle begrip voor je druk zijn en andere verantwoordelijkheden. Maar toch mis ik je overpeinzingen. Heb het gelijk op mijn facebook page gezet. Ja, het is een gekke wereld, meer kan ik er ook eigenlijk niet over zeggen. Haaret die het heeft over "travelers suspected of being pro-palestinian". Volgens mij ben je 'suspected" van moord, verkrachting, inbraak, maar van "being pro-palestinian? gekker moet het niet worden. Groet

Anoniem zei

Elk land heeft een volledige recht om te bepalen wie is in het land welkom en wie niet. Zogenaamde 'activisten' hadden een doel in zicht: provocatie. Vorig jaar was deze provocatie gelukt; dus het is geen wonder dat Israel wilde nieuwe provocatie met alle middelen voorkomen.

Abu Pessoptimist zei

Elk land heeft het recht te bepalen wie welkom is en wie niet. Zeker. En is Israel zijn dat, zoals steeds duidelijker wordt, alleen die mensen die de voortgaande bezetting van Gaza, van de Palestijnen in het algemeen en van de voortgaande diefstal van hun land een warm hart toedragen.
Afgezien daarvan is het saboteren van schepen en het onderscheppen in internationale wateren van schepen en het doden van opvarenden, zoals Israel verleden jaar deed, gewoon strafbaar en volstrekt niet in overeenstemming met welk recht dan ook.

Anoniem zei

Abu,
Heb jij eigenlijk hart voor land van Israel? Zie jij Israel als homeland voor alle Joden, dus ook jouw homeland?
Hoe kan jij 'mensen' zoals Sheikh Salah, na alle zijn antisemitische uitspraken, verdedigen?

Abu Pessoptimist zei

Zo, anoniem, hangt de vraag of ik hart voor Israel heb af van de vraag of ik wel of niet bereid ben Raed Salah te veroordelen als antisemiet? Ik word echt een beetje moe van dit soort opmerkingen. En van het gemak waarmee een nationalist als Salah wordt weggezet als antisemiet zonder dat wie dan ook daar ook maar enig bewijs voor schijnt te hoeven leveren. Ik zou zeggen, anoniem. richt je pijlen liever op de racistische rabbijn Dov Lior van Hebron en diens vrienden die net als hij vinden dat je Palestijnse kinderen mag - wat heet: moet - doden omdat ze later wel eens grote Palestijnen zouden kunnen worden die niet zonder meer pro-Israel zijn.
Om je vraag te beantwoorden: voor iemand als Raed Salah zou in het homeland van de Joden (en dus ook van mij, al zie ik me nog zo snel niet verhuizen) plaats moeten zijn - voor iemand als Dov Lior niet. En, maar dit terzijde anoniem, waarom ben je eigenlijk anoniem?

Likoed Nederland zei

Griekenland had er op zich weinig mee te maken.

De hele zinnige wereld was tegen deze domme, provocatieve actie tegen die vrede alleen maar verder weg helpt.
(Niet voor niets was de Nederlandse boot betaald door Hamas en de Moslim Broederschap.)

Zie de betreffende verklaring van het Kwartet (VN, EU, VS en Rusland) waarin wordt erkend dat Israël “legitieme veiligheidsbelangen heeft die gewaarborgd moet blijven” en dat het “zou meewerken om het illegale vervoer van wapens en munitie naar Gaza te voorkomen”.

Het Kwartert dringt er op aan bij diegenen die goederen willen leveren aan de inwoners van Gaza om dat te doen door middel van “gevestigde kanalen, zodat de lading kan worden geïnspecteerd en overgedragen via toegestane grensovergangen.”

Abu Pessoptimist zei

De Griekse kustwacht houdt de flotillaschepen tegen en wat zegt Likoed Nederland? Likoed Nederland zegt: 'Griekenland op zich had er weinig mee te maken.' Heeft Griekenland 'op zich' dan niet zoveel te maken met zijn eigen kustwacht?
Kijk, t vind ik nou waardevolle informatie, Likoed Nederland. Ik ben blij dat u weer wat schrijft op mijn blog. Want dit lees ik dus verder nergens.
Ook waardevol is die mededeling dat de Nederlandse boot was betaald door Hamas en de Moslim Broederschap. De boot was grotendeels bij elkaar gecollecteerd door moskeegangers in Nederland. U weet te melden dat die allemaal lid zijn van Hamas of van de Moslim Broederschap. Zo hoor je dus nog eens wat.
Ook fijn trouwens dat u er nog even de aandacht op vestigt dat het Kwartet de illegale blokkade van Gaza steunt. Raar, nietwaar, dat de VS, Europa, Rusland en de VN zich blijkbaar niet veel gelegen laten liggen aan het internationale recht. Daar kunnen de Palestijnen dus echt op bouwen, op die club.

Anoniem zei

Likoud,wat doet Israel voor vrede?
http://www.vredessite.nl/andernieuws/2011/week28/07-05-jordan.html
Nogmeer huizen slopen, nog meer land in nemen, nog meer restricties voor activisten en anders denkenden?
Jose

Likoed Nederland zei

@Abu

De hele EU (en de VN, VS en Rusland) waren tegen de domme flotilje. Het was dus geen Grieks beleid, het was Europees beleid.

En dat de boot door Hamas en de Moslim Broederschap betaald is geen nieuwe mededeling van ons, dat heeft weken geleden al in de Telegraaf gestaan:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10048568/__Geld_Hamas_naar_Gazaboot__.html

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, het was de Griekse kustwacht. (En niet die van de VN, de VS, Rusland of EU).
En stond het echt in de Telegraaf, dat die boot was betaald door Hamas en de Ikhwan? Dan moet het wel waar zijn, niet? Dat dagblad van wakker Nederland staat immers bekend om zijn betrouwbaarheid? En zijn diepgravend onderzoeksjournalistiek? Toch?

Anoniem zei

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2808/Israelisch-Palestijns-conflict/article/detail/2804782/2011/07/14/Arabische-Liga-gaat-bij-VN-pleiten-voor-volledig-lidmaatschap-Palestina.dhtml

De VS en Israel willen niet spreken over Palestina . Zij noemen Israel en de Palestijnen, wie moet nou wie erkennen?
Jose

Anoniem zei

Ik blijf nog met twee vragen zitten, misschien weet u (of een blog-lezer) of er ergens aandacht aan is besteed.

1. Is het wel legaal wat Griekenland deed? Ik hoor te pas en te onpas verhalen over "mare librum", maar nu even niet...

2. Ik hoor dat er in Arabische media vaak gemeld is dat de druk op Griekenland vanuit Europa kwam.
Kent iemand hier bronnen voor?

Ik vind niet dat dit een plek is om - gratis - wenslijstjes in te dienen, maar als iemand hier bronnen voor weet, ben ik erg dankbaar.

Abu Pessoptimist zei

Of het juridisch in orde was wat Griekenland deed weet ik niet. Wèl weet ik dat het principe van 'mare librum' hier niet van toepassing was. Griekenland hield de schepen tegen in de Griekse territoriale wateren en dara is het gewoon de baas.

Wat die eventuele Europese druk op Griekenland betreft, ik heb er niets van gezien in de Arabische media. Wèl heeft Ali Abunimah een uitstekend stuk geschreven over hoe de toenadering tussen Griekenland en Israel (mede als gevolg van de verwijdering tussen Turkije en Israel) al een tijdje aan de gang was, kennelijk zonder dat het al te veel mensen was opgevallen. Mij althans niet. Het stuk staat hier: http://electronicintifada.net/content/how-greece-abandoned-palestine/10171
Wel slim van die Netanyahu. En karakterloos van Papandreou. Onbetrouwbare honden, die Grieken.

VN meldt: geweld Israelische kolonisten jegens Palestijnen neemt flink toe

Ik ben een aantal maanden geleden gestopt met het melding maken van de meeste gevallen van Israelische inbreuken op de mensenrechten - om tw...