donderdag 28 juli 2011

Hamas executeert twee collaborateurs


Hamas heeft dinsdag twee mannen in de Gaza-strook geëxecuteerd, nadat een beroep dat zij hadden aangetekend was verworpen. De twee, een vader en zoon wier namen niet bekend werden gemaakt, waren ter dood veroordeeld wegens collaboratie met de Israeli's. Volgens de berichten uit Gaza zouden ze onder meer bekend hebben Israel inlichtingen te hebben verschaft waardoor in juni 2004 de auto van Abdel-Aziz Rantissi, toentertijd de leider van Hamas als opvolger van de door Israel vermoorde sheikh Ahmed Yassin, door een helikopter met een raket kon worden beschoten. Rantissi werd bij deze standrechtelijke executie gedood, evenals zijn 27-jarige zoon en een bodyguard. Het was overigens de tweede Israelische poging Rantissi te doden. Kort tevoren was hij gewond geraakt bij een eerdere beschieting van zijn auto. De foto hierboven werd in het ziekenhuis genomen, na deze eerste aanslag.
De doodstraf is erg rigoureus. Ik ben er geen voorstander van. Maar tegelijkertijd realiseer ik me dat collaboratie een van de ergste misdaden is die er bestaat. Nederland heeft na de oorlog van 1940- 45 ook een aantal oorlogsmisdadigers en collaborateurs terechtgesteld en hetzelfde gebeurde na de processen van Neurenberg met nazi's en kampbeulen. Dat dienen we misschien wel te bedenken voordat we deze executies veroordelen.

1 opmerking:

Herman zei

Goed verhaal Abu Pessoptimnist!
Het laat de dilemma's in het leven zien.

SUMUD

VN meldt: geweld Israelische kolonisten jegens Palestijnen neemt flink toe

Ik ben een aantal maanden geleden gestopt met het melding maken van de meeste gevallen van Israelische inbreuken op de mensenrechten - om tw...