vrijdag 22 juli 2011

Israel heeft plannen voor grootscheepse overname van land op de Westoever

Luchtfoto van de nederzetting Ariël.

Haaretz  heeft vandaag, 22 juli, een primeur. Akiva Eldar meldt het volgende: 
The IDF Civil Administration is taking steps to increase state-ownership of West Bank lands, an internal military document reveals. The policy enables increased construction not only around settlement blocs like Ariel, Ma'aleh Adumim and Gush Etzion, but also in strategic areas like the Jordan Valley and Dead Sea.
Until now it was not known that the administration, which is a military agency, was charged with distinguishing between the blocs Israel is demanding to annex as part of a final-status agreement and the rest of the settlements. 
Hte verhaal komt erop neer dat de 'Civil Administration' die de naam (burgerbestuur) een afdeling is van het militaire bestuur van de Westoever (het is typisch Israelische newspeak om even van Orwell te lenen), plannen klaar heeft liggen om grote gebieden in de vallei van de Jordaan en Dode Zee, zowel als gebied rondom de nederzettingen Maále Adumim, Ariël en het Gush Eytzionblok over te doen aan de Israelische staat. Het gaat daarbij om land dat - volgens dat burgerbestuur dan - 'staats;and' is en niet in privé bezit van Palestijnen. Dat is overiegens een zeer bedriegelijke betiteling. Veel Palestijns land is en was collectief eigendom van dorpen en werden door alle inwoners gebreukt om vee te weiden of voor collectief yte bebouwen. En van nog meer land werden de eigendomspapieren door Israel nooit erkend, wat vergemakkelijkt werd omdat het kadaster ten tijde van de bezetting van de Westoever sterk verouderd was en grotendeels nog stamde uit de turkse tijd (dus van voor 1917).
Ik denk dat de primeur van Haaretz belangrijk is. Als Isarel inderdaad dit soort stappen neemt is het idee van een levensvatbare Palestijnse staat naar Israel, dat toch al een wankele geloofwaardigheid geniet, in één klap van de baan. Blijkbaar schrikt de Israelische overheid echter voor zo'n scenario niet terug. Is iemand daar verbaasd over?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben niet verbaasd meer benieuwd hoe de reacties vanuit de internationale gemeenschap zal zijn.
Zouden zij nog steeds beweren dat Israel het enige democratisch land in het MO is, dat het vrede wil en dat het zich moet beschermen tegen de boze buitenwereld?
pff het houdt maar niet op ,
Jose

Anoniem zei

Een levenvatbare staat is volgens mij al lang niet meer mogelijk maar dat is ook niet de bedoeling van Israel.
Dagelijks worden Palestijnen getreiterd en gekleineerd door militairen en kolonisten. Een gezond leven kun je dit niet noemen,men is bezig (al jaren) om hen op alle mogelijke manieren kapot te krijgen.
Volgens Tom Struijck van Bemmelen(oud 1ste kamer lid en lid van Likoud NL) wil Israel niet vechten, wil men vrede. Wat is het begrip "vrede"en wat is het waard?
Hoe zal de internationale gemeenschap reageren?
Jose

ben zei

Indien juist, laat (Ultra-)rechts Israël haar ware gezicht wederom zien. De ware bedoelingen van de Israëlische politiek is op zijn fraaist gezegd ambivalent. Zij roept dat de twee-staten oplossing van het conflict wordt gesteund,; de werkelijkheid is dat deze acties wijzen op een richting waarin een levensvatbare Palestijnse staat langzamerhand onmogelijk wordt.
Wel halen zij een levensgroot demografisch probleem in de toekomst in huis.
En tevens zie ik niet in hoe hun 'veiligheid' daarmee geholpen wordt. Integendeel.

Franklin Ryckaert zei

Het is duidelijk dat deze stappen te maken hebben met plan van de Palestijnen om binnenkort hun staat uit te roepen en het gevaar dat dit door het merendeel van de internationale gemeenschap zal worden erkend.De Palestijnen zullen het territorium van hun staat definiëren als de West Bank + Gaza + Oost Jeruzalem.Dat zou betekenen dat - nu onmiskenbaar volgens internationaal recht - alle Joodse nederzettingen op de West Bank "illegaal" zijn en moeten worden ontruimd,tevens dat verdere uitbreiding (al deze jaren stiekem verdergaand) nu definitief moet stoppen.Het is "pakken wat je nog pakken kunt" vóór het te laat is.
Is er één macht in de wereld die dat kan verhinderen?Theoretisch alleen Amerika.Maar als Obama herkozen wil worden zal hij moeten buigen voor de Zionistische Lobby.De Palestijnen zullen dus verliezen.Jammer.

Abu Pessoptimist zei

Franklin, ik denk dat de Israelische plannen al ouder waren dan het plan van de Palestijnen voor het uitroepen van een eigen staat. De acties om de vallei van de Jordaan van Palestijnse bewoners te ontdoen zijn al jaren aan de gang.
En wat de nederzettingen op de Westoever betreft, plus de annexatie door Israel van Oost-Jeruzalem, die zijn altijd illegaal geweest. Zelfs de annexatie van West-Jeruzalem is strikt genomen illegaal. En of er een macht ter wereld is die het kan verhinderen, die annexaties? Niet alleen de VS zou dat kunnen, ook de EU zou het misschien kunnen tegenhouden. Maar dan moet er de wil zijn om Israel erop te wijzen dat het zich aan de internationale juridische regels dient te houden.

ben zei

Haaretz kopt vandaag:
"Palestinian Authority cannot exist without independent state".
En vervolgt:
"According to Palestinian negotiator Saeb Erekat if the United States continues to stymie the Palestinian efforts to get a state recognized by the United Nations, the Palestinian Authority should be dismantled".

Ik vind het een uitstekend drukmiddel naar Obama, maar nog sterker richting Netanjahoe. Dat zou betekenen dat Israël weer rechtstreeks verantwoordelijk wordt voor het wel en wee van de bezette Palestijnen. Een aardverschuiving.
Maar voert Abbas de daad bij het woord?!?

VN meldt: geweld Israelische kolonisten jegens Palestijnen neemt flink toe

Ik ben een aantal maanden geleden gestopt met het melding maken van de meeste gevallen van Israelische inbreuken op de mensenrechten - om tw...