donderdag 6 februari 2020

Na plan Trump vloeit er weer bloed in Palestina, vooral van Palestijnen

Updated. Acties van Israelische militairen hebben in de afgelopen twee dagen weer vier Palestijnen gedood. Dat gebeurde bij een optreden tegen een demonstratie tegen het plan Trump, bij verhoogde Israelische sloop-activiteiten van huizen van de afgelopen paar dagen, en bij een eenmansactie tegen een grenspolitieman in Jeruzalem.
Yazan Tabikh
Daarnaast was er donderdagmorgen ook een zogenoemde ''car-ramming' in Jeruzalem, waarbij 12 Israelische militairen, die dezelfde dag beëdigd zouden worden, van de sokken werden gereden,. Een van hen werd zwaar gewond. de andere elf slechts licht. Naar de dader wordt nog gezocht. Zijn auto werd later teruggevonden in de Palestijnse stad Beit Jala op de Westoever. Israel begon een zoekactie en sloot vrijwel alle checkpoints op de Westoever. Uiteraard haalde deze Palestijnse aanval het Nederlandse nieuws, terwijl de Palestijnse doden ongenoemd bleven. Het zal waarschijnlijk elders niet veel anders geweest zijn. Palestijnen zijn  nu eenmaal terroristen, terwijl de Israeli's zich alleen maar verdedigen. Zo is het toch?
Tareq Badwan
Deze donderdag werd ook een Palestijn ''geneutraliseerd'' nadat hij bij de ''Leeuwenpoort van de ommuring van de Oude Stad van Jeruzalem een politieman zou hebben beschoten. Die raakte licht gewond an zijn hand. De Palestijn bleek de 45-jarige Israelische inwoner van Haifa, Shadi Banna, te zijn .Met het woord ''neutraliseren'' werd bedoeld dat de politie hem dood schoot.
Voordat dit gebeurde overleed de eerste luitenant van de Palestijnse politie Tareq Ahmad Badwan uit Jenin. Hij werd neergeschoten tijdens onlusten, die uitbraken toen Israelische militairen in Jenin voor de tweede keer een huis van de familie Qunba sloopten. Het huis werd eerder gesloopt in 2019 als een strafmaatregel, omdat de politieke gevangene Ahmed Qunba diensten zou hebben verleend aan degenen die in 2018 een kolonistenechtpaar vermoordden. Het huis werd sindsdien weer opgebouwd, maar kennelijk vond Israel het nodig het opnieuw te slopen. Het behoorde overigens toe aan een invalide oom van Ahmed Qunba. 
Tijdens de sloop braken vanzelfsprekend protesten uit. De Israeli's openden daarbij het vuur op de demonstranten. Als excuus voerde Israel aan er met vuurbommen werd gegooid. De 19-jarige Yazan Abu Tabikh werd door de Israeli's in de borst geschoten. Hij overleed voor hij het ziekenhuis bereikte. Zeven anderen werden gewond, onder wie de politieman Tareq Badwan. Op een filmpje van Shehab News is te zien dat hij werd neergeschoten terwijl hij in de deur van zijn politiestation in Jenin stond. Later overleed ook hij aan zijn verwondingen. Na de sloop van het huis en de twee doden werd in Jenin donderdag een algemene staking uitgeroepen.
De twee doden in Jenin vielen nadat woensdag al een tiener was doodgeschoten in de zuidelijke stad 
Mohammed Haddad
Hebron op de Westoever tijdens een demonstratie tegen het plan Trump. De demonstranten begonnen  op een gegeven moment stenen naar de Israelische militairen te gooien. De militairen openden vervolgens met automatische geweren het vuur op de ongewapende jongeren. De 17-jarige>Mohammed Salman al-Haddad werd daarbij door een schot in de borst dodelijk gewond.   
Sloop
Het slopen van huizen werd dinsdag ingezet met de sloop van een huis in Jeruzalem, evenals de fundatie van een ander huis.  Het gesloopte huis stond in Beit Hanina en behoorde aan Jihad Shawamra, die werd gearresteerd omdat hij protesteerde. Het werd bewoond door zeven mensen die nu dakloos zijn. Zij kregen geen permissie eerst hun spullen uit het huis naar buiten te brengen. In Jabal al-Mukabber werd de fundering voor een huis van Ismail Qaraeen onklaar gemakat. Qaraeen is invalide. 
Woensdag besloot een rechtbank in Jeruzalem dat twee Palestijnse families in Batn al-Hawa in Silwan (Jeruzalem) hun huis uit worden gezet. Hun huis van drie verdiepingen was volgens de rechtbank gekocht door de  Israelische kolonisten van de groep Ateret Cohanim, die er hun intrek in mogen nemen. De twee families, Odeh en Shuwaikim, kregen tot midden augustus om het veld te ruimen.  Woensdag ook sloopte het leger twee schuren in het dorp Deir Qaddis, ten noorden van Ramallah.
Ander nieuws was dat vissers uit Gaza woensdag werden aangevallen, dat er Israelische projectielen werden afgeschoten op Khan Younis en dat minister Bennett de levering van cement aan Gaza stopzette, omdat er voortduren aanvallen zouden worden uitgevoerd. In de Jordaanvallei werden ondertussen waterpijpleidingen door de Israeli's onklaar gemaakt voor het noordelijke dorp Bardala  Zij voerden irrigatiewater aan voor de landbouw. Donderdag werd ook het dorp al-Araqib in de Negev voor de 174ste keer gesloopt.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...