woensdag 26 februari 2020

Netanyahu wil bouwen in 'Area E1', in totaal plant Israel nu 18.500 nieuwe huizen in bezet gebied

Masterplan voor E1 uit 2012 (Illustratie Ir Amim, klik erop voor groter exemplaar)

Israels premier Bejamin Netanyahu heeft dinsdag, minder dan een week voor de nieuwe verkiezingen, opnieuw een controversieel plan voor een uitbreiding van de nederzettingen gelanceerd. Het is een plan voor 3.500 nieuwe woningen in het zogenoemde E1- gebied, grenzend aan de nederzetting Ma'aleh Adumim ten oosten van Jeruzalem, waar het overigens tevens deel van uitmaakt. 
Met de nieuwe aankondiging stijgt het aantal nu geplande nieuwe woningen in bezet gebied tot 18.500 (zie hier mijn eerdere post over de andere plannen). 
Maar dat niet alleen, het E1-plan is één van de heetste hangijzers uit de geschiedenis van geplande nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Er werd al over nagedacht in de jaren '90. In 2004 lanceerde de toenmalige premier Ariël Sharon het. Hij bouwde in het gebied een politiebureau, maar  wegens internationale protesten bleven andere stappen uit. In 2012, kort voor de verkiezingen van 2013, kwam Netanyahu met het plan voor de bouw van 3.500 nieuwe woningen in het gebied. Maar zette dat weer op sterk water nadat onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië uit protest hun ambassadeurs uit Israel terugriepen. 

Ditmaal heeft Netanyahu echter opdracht gegeven het plan te publiceren en ter inzage te geven om eventueel protesten in te brengen. Het lijkt erop dat het plan nu niet meer zal worden gestopt. Dit is het begin van een planningsproces dat enkele maanden kan gaan duren. In maximaal twee jaar kunnen de eerste woningen al in het gebied staan.       
De reden waarom het plan zo controversieel is, is omdat E1, een gebied op 12 kilometer ten 43 ten Westen van Ma'aleh Adumim en liggend tussen de nederzettingen en Jeruzalem, de Westoever in tweeën deelt en het noorden scheidt van het zuiden en dus een eventuele twee-statenoplossing ongeveer blokkeert. Tot nu toe deinsde de Israelische regering terug voor de protesten. Maar na de publicatie van het plan-Trump, dat voorstelde alle nederzettingen en de Jordaanvallei te annexeren,  is dat blijkbaar niet meer nodig.
Israel maakt zich in het zelfde kader trouwens toch op voor die annexaties, die plaats zullen kunnen vinden na de verkiezingen van 2 maart. De krant Haaretz meldt dat het leger, de politie en de veiligheidsdienst Shin Bet de handen in elkaar gelagen hebben om voorbereid te zijn op massale Palestijnse protesten. Er is een gezamenlijk  commando-centrum gevormd. Gerekend wordt op aanslagen, waaronder in Israel zelf , raketten uit Gaza, Libanon of Syrië, Gazanen en Libanezen die proberen de grens over te steken, en infiltraties en massale marsen bij nederzettingen. Haaretz voegt eraan toe dat de diensten overigens verwachten dat de protesten slechts enkele weken zullen duren. Kansen op een nieuwe intifada achten ze klein.     
    

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...