zondag 1 maart 2020

Kolonisten hakken bomen om en vallen dorpen binnen, het Israelische leger sloopt


(Foto Wafa)

Uptated. Op de dag van de Israelische verkiezingen nog even een lijstje wandaden van de afgelopen week. Gewoon bezettingsnieuws eigenlijk. Maandag 2 maart  hakten kolonisten van  de grote nederzetting Beitar Illit op land van het dorp Husan (ten westen van Bethlehem) tietallen olijfbomen en druivenranken om. Volgens Mohammad Sbateen, het hoofd van de gemeenteraad van Husan ging het om ongeveer 100 olijfbomen en 60 druivenranken.
In de afgelopen week hakten Israelische kolonisten donderdag olijfbomen en wijnranken om in al-Khader bij Bethlehem, zo meldde een activist in de stad. Het ging toen om ongeveer 200 olijfbomen en zo'n 80 wijnranken. Deze kolonisten kwamen uit de nederzetting Elazar.
Dezelfde donderdag sloopten Israelische ambtenaren en het leger twee huizen en twee schuren voor het vee in het Masafer Yatta-gebied, in het zuiden van de Westoever.  Het betrof twee huizen van 80 vierkante meter, in de gehuchten al-Mafqara en Rakiz. De twee schuren die tegen de vlakte gingen stonden in het dorpje Saffi. Het ging om gebouwen zonder bouwvergunningen. Israel geeft namelijk vrijwel nooit bouwvergunningen aan inwoners van de zogenoemde 'Area C'. 
In het dorp al-Walaja, ten noordwesten van Bethlehem, werd donderdag een huis gesloopt dat toebehoorde aan Abdul Qader Abu Hammad. Ook hier was geen vergunning. Bovendien ging een werkplaats tegen de vlakte die eigendom was van Saleh Khalifah. Al-Walaja (2.800 inwoners) heeft het erg getroffen met de bezetting. Het is volledig omsingeld door wat de Palestijnen de ''Apartheidsmuur'' noemen en het is 97% van zijn land kwijtgeraakt, het leeuwendeel aan Jeruzalem. . De verwachting is dat Israel hoopt dat de inwoners allemaal vertrekken, zodat het lege dorp uiteindelijk onderdeel van ''Israels onverdeelde hoofdstad'' wordt.
Nog steeds donderdag, maar dan in de nacht, vielen Israelische kolonisten Palestijnse huizen aan in het grote dorp Huwwara, ten zuiden van Nablus.  De kolonisten opereerden onder bescherming van het leger, en openden het vuur op huizen en winklels, waarbij ruiten werden vernield. Toen inwoners probeerden de aanvallers weg te jaren opende het leger het vuur op hen. Er vielen gelukkig geen gewonden.  
Woensdag was er ook een zogenoemde 'price tag' aanval in Yasouf, bij Nablus. Er werden banden van auto's lek geprikt en leuzen op muren en dergelijke geschreven. Er waren ook hier botsingen tussen bewoners en kolonisten. Zo'n 20 mensen raakten gewond, onder meer door scherpe munitie van het leger dat tussenbeide kwam.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...