donderdag 5 maart 2020

Israel verwoest vier huizen, waarvan twee als straf, en ploegt land om of pikt het in

Het verwoeste huis van Yazam Maghames uit Bir Zeit. (Foto Pal,. Inform. Centre)

Israel heeft donderdag de huizen verwoest van twee mannen die gevangen zitten op verdenking dat zij op de één of andere manier medeplichtig zijn geweest bij het doden met behulp van een bom van de 17-jarige Israelische Rina Schnerb, in augustus verleden jaar bij de nederzetting Dolev. Haar vader en broer raakten daarbij gewond.
Het ging om de huizen van Walid Hanatshe en Yazam Maghames in respectievelijk  Ramallah en het nabijgelegen Birzeit.  Beide sloopacties leidden tot heftige botsingen tussen Palestijnen en het leger, zoals dat gewoonlijk bij dit soort gelegenheden het geval is. Yazam Maghames zou bij de planning van de bomaanslag betrokken zijn geweest en Hanatsheh zou lid zijn van een cel die er iets mee te maken had. Althans dat meent de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet.   
Maghames's huis werd tot de grond toe verwoest met bulldozers. Hanatshe's huis was in een appartementencomplex en werd met de hand kapot gemaakt. Daarbij liep het gebouw en enkele andere appartementen schade op, zoals eveneens normaal is bij dit soort acties.  
Het waren niet het enige op vernieling van Palestijnse eigendommen gerichte acties van de afgelopen dagen. Woensdag werden vijf dunam (een halve hectare) land omgeploegd van Ramzi Qaisiyyeh in Beit Jala. Ook in het noorden van de Jordaanvallei werd land omgeploegd, nadat herders die er vertoefden met hun kuddes waren weggejaagd.
In Beit Ummar, in het zuiden van de Westoever plaatsten kolonisten woensdag een hek rondom 12 dunam (1.2 hectare)  land van Saqer Abu Ayyash. Het was beplant met amandelboompjes, druivenranken, olijfbomen en ''wilde'' bomen. Abu Ayyash vecht al 20 jaar met behulp van zijn eigendomspapieren tegen overname van zijn land. De kolonisten haalden echter hun schouders op toen hij ze opnieuw toonde en zeiden dat hij maar naar de ''Burgerregering'' (het militaire bestuur van de Westoever) moest gaan.
In Jeruzalem sloopte de gemeente dinsdag een deel van het huis van Iyad Fatafta in de wijk  Jabal al-Mukabber. Het zou gebouwd zijn zonder vergunning. Fatafta zei dat er een uitspraak was van de rechter dat de sloop tot nader order was uitgesteld, maar daar trok de gemeente zich niets van aan.
Eveneens dinsdag werd de bovenverdieping gesloopt van een huis in Hezma ten noordoosten van Jeruzalem. Het huis, dat behoort aan Rami Khatib en dat 40 jaar geleden was gebouwd, stond op een heuvel dicht bij de ''Afscheidingsmuur''. Acht mensen werden dakloos, Khatib zijn vrouw en zes kinderen. Officieel heette het dat het was gebouwd zonder vergunning. Mogelijk was de reden dat het te dicht bij de muur stond.


Scene uit de veldslag rond de heuvel Orma. (Foto Pal. Inform. Centrum) 

Ondertussen woedt al sinds maandag een veldslag rond de heuvel Orma bij Nablus. Kolonisten maken aanstalten die over te nemen aangezien het Joods terrein zou zijn. Palestijnen verzamelen zich op de heuvel en houden zich de kolonisten (en uiteraard het leger) van het lijf.
In de stad Qalqilia in het noorden  vond dinsdagochtend eveneens een zware veldslag plaats tussen leger en jongeren, nadat de soldaten waren doorgedrongen in de wijk al-Jaidi. De soldaten vuurden scherpe munitie, traangas en stungranaten af.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...