dinsdag 10 maart 2020

Israelische soldaten rooien honderden door Nederlanders geplante olijfbomen

De boomgaard bij Wadi Fukin (illustraties Plant een Olijfboom)

Een twintigtal Israelische soldaten heeft maandag 400 gesponsorde olijfbomen uitgetrokken in een boomgaard bij het dorp Wadi al Fukin ten zuidwesten van Bethlehem, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het was hun bedoeling het land in te nemen.
De olijfbomen werden afgelopen maand in Wadi Fukin aangeplant door deelnemers van de Plantreis van de Nederlandse organisatie 'Plant een Olijfboom'  en studenten uit Noorwegen in samenwerking met landeigenaar Mohammad Mustafa Al-Hroub. Al-Hroub zal de strijd voortzetten om zijn land te behouden,. Hij krijgt daarbij ondersteuning van de partners van Plant een Olijfboom, de Palestijnse 'Olive Tree Campaign'.
Al-Hroub's land ligt aan de rand van de Groene Lijn van 1948 op de Westelijke Jordaanoever. Zijn land is ingesloten door de Israëlische koloniën (nederzettingen) 'Tsur Hadasa' met zo’n 10.000 kolonisten aan de ene kant en ‘Hadar Beitar’, in het district van Jeruzalem aam de andere. De Israëlische kolonie Betar Illit grenst aan Wadi Fukin in het zuiden en telt meer dan 57.000 kolonisten die volgens Internationaal Recht illegaal op de Westoever verblijven. De nederzettingen sluiten Wadi Fukin volledig in. Er is één weg die uit het dorp leidt, hierdoor kan het leger de bewegingsvrijheid van de dorpelingen makkelijk inperken. Door mobiele checkpoints in te stellen of de weg af te sluiten doen ze dat ook regelmatig.
Deelnemers aan de reis van Plant een Olijfboom in actie in Wadi Fukin
 
Tweehonderd van de nu uitgerukte bomen werden geplant door vrijwilligers die aan de Plantreis deelnamen en 200 door een groep studenten uit Noorwegen. “Het voelt verschrikkelijk verdrietig. We hebben zo hard gewerkt om de bomen met de boer te planten.” zegt een van de vrijwilligers.  
Al-Hroub heeft de eigendomspapieren van de grond. Zolang de Groene Lijn bestaat is zijn land aan Palestijnse kant gelegen. De familie en de twee groepen hadden verspreid over afgelopen maand geen problemen om het land te betreden en beplanten. Nu claimt het Israëlische leger echter dat het land gelegen is aan de Israëlische zijde, voor het gemak hebben zij de Groene Lijn dus even verplaatst. Zo hopen zij meer land van Wadi Fukin te annexeren. 
De soldaten hebben de ontwortelde bomen in beslag genomen. Bovendien plaatsten ze een order op het land om het tot Israëlisch Staatsland te verklaren. Al-Hroub onderneemt daar juridische stappen tegen, ondersteund door de Olive Tree Campaign. Ook staan er al weer nieuwe bomen klaar om geplant te worden in plaats van de door de soldaten uitgerukte exemplaren.
Het bordje dat al-Hroubs land tot 'staatsland' verklaart

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...