maandag 9 oktober 2023

Israel begint een ''totale belegering'' van Gaza na nieuwe raketaanvallen

Een getroffen huis in Rafah

Vanuit Gaza zijn maandagmorgen twee keer in een half uur salvo's raketten gelanceerd op Israel. Er waren meerdere inslagen in Ashdod en Ashkelon. Daarbij vielen in beide plaatsen meerdere gewonden. De Israelische minister van Defensie Yoav Galant reageerde met het afkondigen van een totale belegering van Gaza. Er wordt geen voedsel, elektriciteit of gas meer doorgelaten. ''Alles is gesloten,'' aldus de minister. ''We vechten met menselijke dieren en we handelen daar naar.''

 Israel heeft intussen gedurende de nacht zijn luchtaanvallen op Gaza voortgezet. Onder meer het oostelijke gedeelte van Gaza-stad en Noord-Gaza werden onder vuur genomen, waarbij de  Israelische artillerie ook  deelnam aan de beschietingen. In Beit Hanoun is het stratenplan vrijwel volledig verwoest. Hulpverleners klaagden dat zij grote moeite hadden  gewonden te  bereiken. In het Shati-kamp bij Gaza werden verschillende mensen gedood bij aanvallen op twee moskeeën. In Qarara ten oosten van Khan Yunis werden zes leden van de familie Abu al-Omrain gedood toen hun huis werd gebombardeerd. In Rafah werd een leider van de Qassam-militie van Hamas, Salah ad-Din Abu Hilal gedood bij een bombardement van zijn huis evenals een familie van 15 personen in het Jabalia-kamp.

Het aantal mensen dat voor onderdak gevlucht is opgelopen tot 74.000 die verdeeld zijn over 64 UNWRA-schuilplaatsen. Een UNWRA-school waar 225 mensen schuilden liep zware schade op door een treffer, maar er waren geen  gewonden, In 36 uur werden 2.212 huizen (gedeeltelijk of  geheel)  verwoest, evenals drie moskeeën en 21 residentiële gebouwen. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza is het totaal aantal slachtoffers nu gestegen tot 508, waaronder 91 kinderen en 61 vrouwen. Het aantal gewonden ligt rond de 2.800.

Op de Westoever werden de afgelopen 24 uur nogmaals negen mensen gedood, te weten drie in Qalandia, één in Beita, twee in Hebron, één in het Fawar-kamp ten zuiden van Hebron, één bij het hek van Gaza en één in Jericho. Zij kwamen na de acht van zondag. Het aantal doden op de Westoever staat dit jaar nu op 261.  Er werden de afgelopen nacht minimaal 40 mensen opgepakt. Israel heeft ook de rechten van ruim 5.000 gevangenen ingeperkt. Daaronder vallen het stopzetten van familiebezoek, omgang met advocaten en het afsluiten van secties van gevangenissen en vermindering van het aantal tv-toestellen.

Israel is intussen nog op zeven plaatsen nabij Gaza in gevecht met indringers van Hamas. De meeste plaatsen zijn terug veroverd, maar er komen nog steeds nieuwe strijders uit Gaza binnen. Intussen is vastgesteld dat Hamas 130 gijzelaars heeft. Volgens Hamas zijn via Qatar onderhandelingen met Israel geopend over de ruil van vrouwelijke gijzelaars. Er is echter geen reactie van Israel. Eveneens onbevestigd is een bericht in de Wall Street Journal dat Hamas-kopstukken voorafgaande aan hun recente inval het plan samen met mensen van de Iraanse Revolutionaire Garde in augustus zou hebben geoefend in Libanon.

Intussen gaat het bergen van lijken ook nog door. Israel heeft de dood bevestigd van een zestigtal militairen en een veertigtal politiemensen. Verder zijn zeker 260 lijken gevonden van mensen die deel hadden genomen aan een dansfestival. Thailand maakte bekend dat 12 Thais zijn gedood en Nepal meldde het overlijden van 10 mensen. Het dodental staat in Israel intussen op 700 maar zal waarschijnlijk nog stijgen. Er zijn 2.200 gewonden van wie 22 in levensgevaar verkeren. Israel bouwt een troepenmacht van honderdduizenden op bij de grens met Gaza, vermoedelijk een voorbereiding op een grootscheepse invasie van Gaza. 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Maarten Jan is dat geen oorlogsmisdaad om heel Gaza geheel af te sluiten door geen voedsel, elektriciteit of gas meer door te laten. Ik vind het vreselijk wat er gebeurt. Zowel in Israel als Gaza. Ik erger me rot aan al de media, die de kant van Israel kiezen en de mensen die aan die praattafels zitten. Zo eenzijdig. Niets over wat Israel met Gaza en de West Bank al 70 jaar doet. Ik plaats hier en daar wat artikelen van jou in de hoop dat mensen tot nadenken stemmen. Ik kijk heel vaak naar Al Jazeera. dan zie je het totale plaatje
Ik ben bang dat er niets van Gaza over blijft.

Groet,
Corrie

Abu Pessoptimist zei

Corrie,
Natuurlijk, de afsluiting van de levering van voedsel, water elektriciteit, en brandstof is een oorlogsmisdaad. Het bombarderen van de grenspost bij Rafah terwijl Gaza wordt gebombardeerd waarschijnlijk ook. Het onklaar maken van de telefoon- en internetverbindingen is een twijfelgeval. Maar het doet er niet zoveel toe. Israel heeft in Gaza altijd al wel zo'n beetje alle internationale wetten aan zijn laars gelapt. En altijd met volledige instemming van de VS en de EU. Erg triest.
Groet, MJ

Anoniem zei

Wat voorgesteld wordt als het recht om zich te verdedigen is in werkelijkheid een nietsontziend genocidaal bombardement, een operatie waarbij het bommen regent en dat live te volgen is, op een bevolking waarvan de helft uit kinderen onder de 16 bestaat in een uiterst dichtbevolkt gebied ter grootte van ongeveer Vlieland zitten meer dan een miljoen kinderen klem die nergens anders heen kunnen, niet beschikken over een schuilkelder en dat weten de soldaten die bombarderen maar al te goed.
De VS en de EU waaronder Nederland waar het ICC gevestigd is weten dat ook en zoals je zegt verschaffen ze Netanyahu een vrijbrief om net zo beestachtig wraak te nemen, daarmee legitimeren ze en zijn medeplichtig aan deze genocide zal er later in de geschiedenisboeken geschreven staan.
18 gebouwen van de VN zijn geraakt door bommen De VN doet kennelijk de grootste moeite iedereen in de UNRWA scholen op te vangen. Aan de andere kant schrik je je lam over de bruutheid waarmee... Palestijnse strijders hebben 40 baby's vermoord waarbij sommigen onthoofd werden... https://www.reuters.com/world/middle-east/bodies-residents-militants-lie-grounds-ravaged-israeli-kibbutz-2023-10-10/ afschuwelijk en bloederig. Wat een afgrijselijke slachtpartij. Ik ben er ziek en misselijk van. Ik was van plan een protest tegen het bombardement op Gaza te organiseren, het is ontegenzeglijk een oorlogsmisdaad, en tegen apartheid, de bezetting, collectief straffen etcetera maar wat hamas met dit omgekeerde van een charme offensief probeert te bereiken is om te kotsen en ontneemt mij de aandrang, onbegrijpelijk...


Publiceer het alsjeblieft niet Maarten, ik moest het gewoon ff kwijt en ik ga nu wel ergens in 'n hoekje een potje zitten grienen.
Ik kan ook even helemaal geen Allah Akhbar meer horen het is te hemeltergend (hoe dan) en ik geloof alleen in mensenrechten. Mispunten als Geert Wilders spinnen hier garen bij en krijgen waarsch. accuut een stijve van zoveel bevestiging. Met zulke vrienden... Dit is geen verzet meer hoor maar extremisme en wraak is het waarschijnlijk maar dat maakt het niets minder extreem en meedogenloos. Waarom zou je ook je hoofd erbij houden.

'Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it is faced.'
zei James Baldwin ooit. Daar moet ik aan denken en nu? Ik kan het allemaal niet meer aanzien. En, zou ik willen vragen, beviel het, wat ging er door je heen? Opluchting, genoegdoening? En wat heb je nou bereikt? Sarcastisch.. kutleven.

Het had zo anders kunnen verlopen met bewondering die geoogst had kunnen worden, met kostbaar wisselgeld en vrijlatingen, met een wakker geschudde internationale communiteit (beetje te optimistisch maar waarom niet) met zicht op van alles. Maar het weerloze is niet heilig genoeg gebleken, bij niemand niet want Israel moord ook maar dan tergend langzaam zodat iedereen er aan went behalve het slachtoffer. En op slachtofferschap heeft Israel zelf patent, het is te lucratief gebleken. Een bommentapijt kan ook. "If there's a hell below we're all gonna go" zong een hopeloze Curtis Mayfield met een boze stem. Denken? Waarom zou je aan traumaverwerking doen als je je ook kunt uitleven?
Godverdomme!

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...