zaterdag 7 oktober 2023

Hamas overvalt Israel: tenminste 300 Israeli's gedood, in Gaza 313 doden door Israelische bombardementen

Gevangen Israelische soldaten worden weggeleid

2 x Updated - De beweging Hamas heeft in de vroege ochtend van 7 oktober een aanval ingezet op Israel. Met bulldozers werden op diverse plaatsen brede bressen gemaakt in het afsluitingshek dat Gaza al jaren van de wereld isoleert. Een onbekend aantal strijders uit Gaza viel Israel binnen. Een aantal grensplaatsen, waaronder Sderot en kibbutz Be'éri lieten hulpkreten horen van in hun huizen gebarricadeerde mensen. Beelden van overrompelde soldaten die waren gesneuveld en dolle menigten die op hun lijken dansten waren te zien op sociale media. De voorzitter van de regionale raad Sha'ar Hanegev sneuvelde in een gevecht met Hamas-strijders. Ook een brandende tank was in was zichtbaar. 

Bovendien werd tegelijkertijd een aantal van 2.500 tot 3.000 raketten op Israel afgevuurd. Plaatsen waar het alarm afging waren onder meer Ashkelon, Tel Aviv, Sde Boker, Arad en Dimona, en later ook Jeruzalem. De krant Israel Times publiceerde een foto van een appartement in Tel Aviv dat een voltreffer had ontvangen van een raket en ook inslagen in Ashkelon. Hamas gebruikte bij de aanval ook hanggliders. en drones. Op sociale media waren beelden te zien van aanvallen op een wachttoren en een tank die ontplofte. Israel meldde uren later dat er op zeven plaatsen, waaronder een militair  etablissement werd gevochten met strijders van Hamas

 Mohammed Deif, de militaire commandant van Hamas, gaf een verklaring af waarin hij de  aanval een antwoord noemde op de herhaalde ontheiligingen van de Aqsa- moskee in Jeruzalem. Hij voegde eraan toe dat Israel dit jaar honderden Palestijnen heeft gedood en aanbiedingen voor een gevangenenruil heeft afgewezen. ''Vandaag brengen we de revolutie opnieuw tot leven en laten we ''De Mars ven de terugkeer'' herleven,'' aldus Deif. Mohammed Arouri, een van de leiders van Hamas, zei dat de groep diverse Israeli's waaronder ook hoger geplaatsten heeft gekidnapt en naar de Gaza-strook heeft overgebracht. Ook de Islamitische Jihad zegt gijzelaars gevangen te hebben genomen. Israel heeft bevestigd dat tientallen mensen gevangen zijn genomen en als gijzelaars naar Gaza zijn gebracht. 

Kolonel Steinberg, commandant van de Nahal-brigade was een van de gesneuvelden. (Foto IDF)

Israel maakt tot dusver melding van meer dan 300 doden en ruim 1.500 gewonden. Er wordt aangenomen dat deze aantallen zeker nog zullen stijgen. Israel bombardeert intussen  de Gazastrook. De bombardementen zijn zondagochtend hervat. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn sinds zaterdagochtend 313 Gazanen daarbij gedood. Het aantal gewonden ligt rond de 2.000. Verschillende gebouwen zijn door Israel vernield,waaronder de 14 verdiepingen tellende Gaza-toren. In Rafah werden zeker 10 leden van één familie gedood bij een bombardement van hun huis. Ook ziekenhuizen werden aangevallen en een moskee in Khan Younis werd verwoest.   

Israel was tijdens de feestdag ter afsluiting van het Loofhuttenfeest volledig verrast, wat dat betreft was er een duidelijke parallel met de Yom Kippur-oorlog die Egypte 50 jaar geleden op 6 oktober begon. De Mossad en de militaire inlichtingendiensten hadden geen meldingen gedaan van ophanden zijnde aanvallen. Minister van Defensie Yoav Galant haastte zich naar zijn post in Tel Aviv voor overleg en kondigde een mobilisatie af. Er worden tienduizenden reservisten opgeroepen. Premier Netanyahu die ook deelnam aan het overleg verklaarde on een televisieboodschap dat Hamas voor deze aanval ''een ongekende prijs zal betalen''. ''Burgers van Israel we zijn in oorlog. Geen operatie of een ronde van gevechten maar in oorlog! Deze morgen begon Hamas een moorddadige verrassingsaanval op Israel en zijn burgers,'' aldus Netanyahu.

Op zondagochtend werd in een aantal dorpen rond Gaza en in een ingenomen Israelische legerplaats in het  gebied van Zikim nog steeds gevochten. Ook beschoot Israelische artillerie Zuid-Libanon in reactie op beschietingen van Hezbollah op de Sheba-farm, een enclave die Israel heeft bezet. In het Midden-Oosten werden zaterdag solidariteitsdemonstraties gehouden met de Palestijnen. In Irak, Syrië, Libanon en Jemen werden marsen gehouden waarbij Israelische en Amerikaanse vlaggen werden verbrand en Palestijnse vlaggen werden meegevoerd. Het Westen staat echter achter Israel. Het regende veroordelingen van het ''terroristische'' Hamas van president Biden van Amerika tot de Nederlandse premier Rutte. Op de Westoever schoot het Israelische leger zes mensen dood,.onder wie een 13-jarig kind. Het aantal doden van dit jaar op de Westoever bedraagt nu 250, een recordaantal. 

De zes doden van de Westoever


Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...