zaterdag 21 oktober 2023

Trucks met hulpgoederen gaan Gaza binnen

Foto's al-Quds
 Op deze zaterdag zijn er alleen snippers nieuws. Zo reden twintig trucks met hulpgoederen, waaronder medische artikelen, zaterdag eindelijk bij Rafah de Gaza-strook binnen, nadat de Amerikaanse president Biden van Israel gedaan had gekregen dat ze doorgelaten zouden worden. Volgens de krant Haaretz volgen er nog 35, maar het blijft ''een druppel in de oceaan'' vergeleken met wat nodig is. Er staat nog een immense file bij de grens.

Hamas heeft vrijdag twee gijzelaars losgelaten. Via Egypte zijn ze naar Israel gebracht. Het zijn een Amerikaanse moeder en haar dochter. Er zouden medische redenen zijn voor de vrijlating. Bij de grens met Libanon wordt nog steeds geschoten. Een Israelische militair kwam om het leven. Op Cyprus ontplofte vrijdag een zelfgemaakte bom bij de ambassade. Eerder was er een bomalarm bij een Berlijnse synagoge. Israel riep zijn burgers op zo snel mogelijk Egypte en Jordanië te verlaten en ook Marokko te mijden, 

Honderdduizenden hebben vrijdag gedemonstreerd voor Gaza. In Cairo was voor het eerst sinds 2013 een grote demonstratie op het Tahrir-plein. Er waren verder demonstraties in Tunis, de Libische hoofdstad Tripoli, en Nouakschot, de hoofdstad van Mauretanië, Bagdad, Beirout, Kuweit, Doha (Qatar), Sanaa en Taiz (Jemen) en Idlib (Syrië). Buiten de Arabische wereld werd betoogd in Warschau, Utrecht, Londen, Berlijn,Washington, Rio de Janeiro, de Chileense hoofdstad Santiago, Seoul (Korea), Dkaka (Bangladesh) en Kuala Lumpur (Maleisië).

Bij Khan Younis zijn tenten opgezet, een schrikbeeld van een Nakba 2.0 doemt op.
Gisteren meldde ik 40 doden bij het bombarderen van de St. Porphyrius kerk, het bleken er echter ''slechts'' 18 te zijn, Behalve de kerk, die 1600 jaar oud was en niet ruim1000, werd ook de oudste moskee van Gaza, de derde oudste van de wereld, overigens plat gegooid. Gisteren werden nog tenminste 30 mensen gedood. Er zijn nu 4.137 slachtoffers van de bombardementen, van wie 1.661 kinderen. Unifil meldt dat 17 stafleden zijn omgekomen. Van diverse kanten wordt intussen aangedrongen op een staakt-het vuren. Op de Westoever zijn opnieuw twee jongeren, in Ramallah en Nablus gedood. Het totaal aantal doden dat is genoemd is nu 84 sinds 7 oktober. Het aantal arrestaties bedraagt 120. Kolonisten en het leger verhinderden boeren hun olijven te oogsten in Burin en Duma, Sebastia, en Deir Istya ten noorden van Salfit.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...