vrijdag 13 oktober 2023

Palestijnen: op Westoever 11 doden, in totaal nu 46 slachtoffers sinds zaterdag

De mars in Hebron. (Wafa)
Over de hele Westoever zijn vrijdag demonstraties en marsen gehouden uit sympathie met de Palestijnen in Gaza die daartoe hadden opgeroepen. Dat leidde in de meeste gevallen tot botsingen met de bezetters.  Daarbij zijn vrijdag in totaal 11 doden gevallen. Het totaal aantal slachtoffers sinds vorige week zaterdag is opgelopen tot 46.

De meeste slachtoffers vielen in Tulkarem. Vier mensen werden daar doodgeschoten. Twee mensen werden gewond. Het gebeurde toen troepen het vuur openden op een demonstrerende menigte. In Hebron namen duizenden deel aan een mars na het vrijdagochtendgebed. Militairen openden het vuur en verwondden 14 mensen. Een van hen, de 23-jarige Mosa'b Madhoun overleed. In Nablus overleed een 14-jarig jongetje, Amir Melitat, uit Beit Furik dat tijdens een confrontatie werd neergeschoten. In Beit Ula ten noordwesten van Hebron werd de jonge man Issa al-Amla (21 jaar) doodgeschoten tijdens een mars. In Atuf ten zuiden van Tubas werd een jonge man gedood door de bezettingstroepen.

 Het ministerie van Volksgezondheid maakte ook de dood bekend van een man in Ramallah, Suleiman Malsa, 24 jaar, uit Deir Ibzi die gewond raakte toen het leger het vuur opende op zijn auto. In Jeruzalem werd de 23-jarige Ahmed Farraj gedood tijdens een betoging bij het Qalandia-checkpoint, drie anderen raakten gewond. Tijdens botsingen in Tuqu (nabij Bethlehem) werd vrijdagmiddag een man door troepen gedood terwijl vier anderen door kogels gewond raakten, één van hen ernstig. 

Behalve deze (onvolledige) lijst werden ook drie mensen gewond door schietende kolonisten in Nablus. In Nahalin openden kolonisten het vuur op een auto waarbi jgelukkkig niemand werd gewond. Kolonisten van Homesh bekogelden huizen in twee dorpen in de omgeving. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem liet een video rondgaan waarop duidelijk te zien is dat in at-Tuwani ten zuiden van Hebron een kolonist van korte afstand een Palestijn neerschiet. Het is niet duidelijk wat de toestand is van de Palestijn.

 

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...