dinsdag 17 oktober 2023

Israel bombardeert al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad: zeker 500 doden

                                                                                 Foto Wafa
Updated
- Israel heeft dinsdagmiddag het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad gebombardeerd, waar duizenden mensen verzameld waren omdat ze zich daar veilig waanden.  Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn daarbij ten minste 500 mensen omgekomen. Dit aantal in één aanval is ongekend en nog in geen enkele Israelische oorlog vertoond. Het  gebeurde één dag voordat de Amerikaanse president Biden in Israel aan zou komen om nogmaals zijn volledige steun voor de Israelische aanpak te komen uitspreken. Hij zal het daar vermoedelijk nog moeilijk mee krijgen.  
Het was overigens niet het enige Israelische bombardement van de dag. Bij diverse bombardementen in Zuid-Gaza vielen volgens een BBC-verslaggever ter plaatse nog eens tenminste 100 doden. Velen liggen nog onder het puin. De zwaarste bombardementen vonden plaats in Rafah, Khan Younis en Deir al-Balah, precies de gebieden die Israel had aangewezen als plaatsen waar de vluchtelingen uit het noorden konden worden opgevangen. Volgens de BBC-verslaggever behoorden  90% van de slachtoffers tot families van Gazanen uit het Noorden van de strook. Enkele families maakten naderhand aanstalten om maar weer terug te keren naar Gaza-stad.
Het dodental in Gaza ;igt nu boven de 3.000. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) meldde eerder dat er 11.000 gewonden zijn in Gaza en dat 115 aanvallen op medische faciliteiten zijn uitgevoerd. De organisatie waarschuwt dat er gevaar bestaat voor het uitbreken van ziektes. UNWRA maakte bekend dat vooral ziektes wegens het drinken van Gazaans bronwater hen zorgen baart. Volgens UNWRA is er maar een paar uur per dag water beschikbaar in Zuid-Gaza. Slechts 14 procent van de Gazanen profiteert daarvan. Een woordvoerder van Hamas heeft bekendgemaakt dat de organisatie 255 gijzelaars heeft. Hij voegde eraan toe dat diegenen met een buitenlandse nationaliteit zullen worden vrijgelaten zodra daar een gelegenheid voor is. Er was tijdens hun gevangenneming niet genoeg tijd om hun nationaliteit vast te stellen, aldus de woordvoerder. 
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Israel maandagavond gewaarschuwd dat als het doorgaat met waar het mee bezig is in Gaza, in de komende uren een aanval van één van de door Iran gesteunde groepen zou kunnen volgen. Eén van deze groepen is Hezbollah, dat tot nu toe wat schoten met Israels noorden heeft gewisseld. Het was de krachtigste waarschuwing tot nu toe. Een door Rusland ingediende resolutie in de VN-Veiligheidsraad waarin om een staakt-het-vuren in Gaza om humanitaire redenen werd gevraagd, werd weggestemd. Frankrijk, Japan, Groot-Brittannië en de VS stemden tegen. Nu is het wachten op een resolutie van Brazilië waarover later dinsdag wordt gestemd. 
Op de Westoever werden maandag 115 mensen opgepakt. Daaronder waren 35 werkers uit Gaza die door Israel het land waren uitgegooid en in Hebron terecht waren gekomen. De rest, 80 mensen, werden verdeeld over de Westoever opgepakt. Er zijn nu 680 arrestaties verricht sinds het begin van de operatie van Hamas, Al-Aqsa Stortvloed. Verder werden in Jenin Anas Manasra (19), in Nablus Samir Sabra en in Hebron Mohammed Milhem (17) door de bezettingstroepen gedood. Sinds 7 oktober zijn er nu 60 doden op de Westoever te betreuren.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...