dinsdag 24 oktober 2023

VS probeert grondinvasie tegen te houden: Israels doelen zijn niet duidelijk

                                                       (Foto Wafa)

In 24 uur 700+ slachtoffers
Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft dinsdagmiddag bekend gemaakt dat in de afgelopen 24 uur meer dan 700 mensen zijn gedood door de bombardementen,  Het aantal doden is nu 5.791,  2.360 van hen waren kinderen. Het aantal gewonden ligt boven de 18.000.  De woordvoerder van het ministerie, Ashraf a-Qudra, zei dat de gezondheidsvoorzieningen intussen volledig zijn ingestort: 65 artsen zijn gedood, 25 ambulances zijn vernield, 12 ziekenhuizen en 32 gezondheidscentra functioneren niet meer, 1.550 mensen liggen nog onder het puin,


Amerika probeert Israel te weerhouden van het lanceren van een grondinvasie. Volgens de Times of Israel zijn de Amerikanen bezorgd omdat Israel geen concrete doelen heeft voor haar invasie en bovendien is het Israelische leger nog niet klaar voor zo'n operatie. Amerikaanse functionarissen hebben marathonbijeenkomsten en telefoongesprekken met Israelische counterparts gevoerd om de grondoperatie te bediscussiëren. Die operatie had, naar iedereen dacht, maandag al van start moeten zijn gegaan. 

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft ongeveer dagelijks met zijn Israelische collega Gallant gebeld waarbij hij de nadruk erop legde dat Israel zorgvuldig formuleert wat het van plan is in een gebied waar Hamas opereert vanuit tunnels en dicht bevolkte gebieden, zo gaf de New York Times maandag aan. Zondag zei Austin in een interview met ABC dat het de Israeli's wel eens meer tijd zou kunnen kosten dan de VS nodig had gehad om de Islamitische Staat te verdrijven uit Mosul. ''Oorlog in in bebouwd gebied is extreem gecompliceerd,'' aldus Austin. ''Het gaat heel langzaam en het zou best eens nog moeilijker kunnen zijn door het netwerk aan tunnels dat Hamas in de loop der tijd heeft aangelegd en doordat ze veel tijd hebben gehad zich hierop voor te bereiden.'' 

Amerikaanse functionarissen vertelden de Times of Israel maandag dat Israel moet beslissen of het Hamas wil aanpakken met kleine precisie-aanvallen zoals de VS in Mosul deden in 2017, of met een kolossale aanval zoals de VS en Groot-Brittannië in 2004 uitvoerden in het eveneens Irakese Falluja. De Israeli's hebben een voorkeur voor het Falluja-scenario hoewel dat voor burgerdoden veel bloediger zou uitpakken. De Amerikanen prefereren de Mosul-aanpak hoewel dat ook leidde tot een aantal burgerdoden van tussen de 9.000 en 10.000. Er zijn Amerikaans experts voor dit soort gevechten naar Israel afgereisd.

De Amerikanen willen verder ook zo goed mogelijk zijn voorbereid tegen aanvallen  op Amerikaanse doelen door Iraanse strijdkrachten, aldus de New York Times. Kennelijk wordt echter ook Israel daartegen zo goed mogelijk beveiligd, want er zijn sinds 7 oktober 62 vliegtuigladingen met militair materieel in Israel afgeleverd, zo meldde Haaretz.

Intussen wordt er volop door gebombardeerd. Er zijn de afgelopen dag en nacht zeker 140 nieuwe doden gevallen bij bombardementen in Rafah, Khan Younis (waar onder meer een benzinestation werd getroffen waarbij veel slachtoffers vielen) en in het Shati-vluchtelingenkamp in Gaza-stad. Tientallen liggen in het Shati-kamp nog onder het puin. Ook rond  het Wafa-hospitaal in Khan Younis werd gebombardeerd terwijl medewerkers zeggen dat het niet kan worden ontruimd aangezien diverse patiënten op de intensive care liggen en in coma zijn. Het Indonesische-ziekenhuis (destijds gebouwd door Indonesië) zat de afgelopen nacht zonder stroom. Er is weer licht, maar de vraag is voor hoelang. 

Twee gijzelaars, de bejaarde Yochevet Lifshitz en Nurit Cooper, werden vrijgelaten. De foto-journalist Rushdi Saraj werd gedood door een bom op zijn huis. Hij was de 23ste journalist die omkwam. Aan de grens met Libanon is het Libanese dodental opgelopen tot 33. Op de Westoever werden opnieuw 52 mensen gearresteerd. Een Hamas-lid, Omar Hamza Daraghmeh (58) die onlangs was gearresteerd, is plotseling overleden. Hij was gezond bij zijn arrestatie.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...