vrijdag 17 november 2023

Communicatie met Gaza is verbroken, Israels operatie is niet goed meer te volgen

                                                                          (Ma'an News)
De Israelische bezetting van het Shifa-hospitaal duurt voort en de situatie in de andere ziekenhuizen in Noord-Gaza is eveneens hopeloos. Het Indonesische ziekenhuis is volledig gestopt en het Ahli-ziekenhuis is omringd door tanks. De laatste berichten daar waren dat de medische staf zich niet kon bewegen van de ene naar de ander plek aangezien er op ze geschoten werd. De honger doet zich voelen aangezien er nu ruim een week geen voedsel is geleverd. De directie van het Shifa-ziekenhuis heeft de Israelische bezetters gevraagd om water, eten en brandstof , voor de ruim 7.000 vluchtelingen, 650 patiënten en 500 man medische staf, maar daar is geen antwoord op gegeven. Medici meldden dat de wonden van diverse gewonden wegens gebrek aan behandeling ontaardden in ernstige ontstekingen, die levensbedreigend zijn. Sommigen hebben zelfs maden. Sommige lichaamsdelen moesten worden geamputeerd. Maar de situatie is niet meer goed te volgen, omdat sinds gistermiddag alle telefoon- en internetverbindingen zijn gestopt wegens gebrek aan brandstof. 

Intussen wordt nog steeds gebombardeerd. Tenminste 18 mensen kwamen om bij nieuwe bombardementen op Jabalya. Er was tevens een nieuw bombardement in de wijk Zeitoun met vooralsnog een onbekend aantal slachtoffers. Ook waren er aanvallen, en artillerie-beschietingen op de wijken Sheikh Radwan, Tuffah, Shuja'iyyah, en de Yaffa-straat in Gaza-stad. Er zijn geen duidelijke cijfers over slachtoffers.  De telling van het totaal is nagenoeg tot stilstand gekomen. De laatste cijfers  geven ongeveer 11.500 slachtoffers van wie een 4.700 kinderen. Er zouden rond de 3.000 vermisten zijn. Op deze manier, zonder exacte cijfers en bij het ontbreken van mogelijkheden tot communicatie krijgt de Israelische aanval een nog griezeliger en oncontroleerbaarder karakter dan het al had. Niets is meer verifieerbaar.

Ook in  het zogenaamd veilige zuiden wordt nog steeds geschoten en gebombardeerd. Donderdag kregen de tienduizenden bewoners van het tentenkamp bij Khan Younis pamfletten over zich uitgestrooid waarin ze werden opgeroepen zich ''naar de bekende schuilplaatsen'' te begeven zodat hun tijdelijke tentenkamp kan worden gebombardeerd. Niemand weet uiteraard waar die schuilplaatsen zich bevinden. Ze bestaan namelijk niet. Volgens de Israelische site Walla zouden de Israelische ministers Gallant, Gantz em Eizenkot zich akkoord hebben verklaard met een uitbreiding van de Israelische operatie in Zuid-Gaza. En intussen nemen de waarschuwingen van de Wereld Gezondheidssituatie voor het ontstaan van epidemieën toe. De WHO heeft 70.000 infecties van de luchtwegen en 44.000 gevallen van diarree gevonden. 

In Israel werden vrijdag zeven mensen gedood. Drie werden geraakt door een raket van een drone bij weer een nieuwe inval in Jenin. Twee werden doodgeschoten door de Israelische militairen die waren gekomen met rond de 80 militaire voertuigen en bulldozers. De stad werd afgesloten van alle verkeer, scherpschutters beklommen de daken en er werden opnieuw gigantische vernielingen aangericht. Bovendien werden de medici van het Ibn Sina-ziekenhuis met de handen boven het hoofd naar buiten gejaagd, terwijl soldaten zoals in Gaza het ziekenhuis en ambulances doorzochten. 

Nog eens twee mannen werden gedood in de buurt van Hebron, nadat ze volgens de Hebreeuwse pers vanuit een auto het vuur hadden geopend op soldaten. De zeven doden brachten het totaal van sinds 7 oktober gedode mensen op precies 200. Eén Israeli van de zeven gewonden die donderdag vielen bij een schietpartij in Jeruzalem is intussen overleden. Er werden opnieuw tientallen op de Westoever opgepakt, Het totaal aantal zou nu 2.800 bedragen, Israel (dat vaker te lage aantallen noemt) zegt dat het er ongeveer 1.700 zijn.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...