vrijdag 24 november 2023

De rust is even terug in Gaza, maar naar Gaza-stad terugkeren is verboden

De Israelische gevangenen worden opgehaald uit hun gevangenis
Het bestand tussen Israel en Hamas is vrijdagmorgen om 7 uur ingegaan. Daarna reden de eerste van 200 vrachtwagens de Gaza-strook binnen met onder meer 130 liter diesel, gas om te koken en voedingsmiddelen en medicijnen die even hard nodig waren als dat ze een druppel waren op een gloeiende plaat. Onmiddellijk trokken veel mensen naar Noord-Gaza om te kijken of er nog wat over was van hun huizen, maar dat bleek verboden. Een Israelisch checkpoint bij de brug over de Wadi Gaza opende het vuur op een aantal mensen van wie er twee werden gedood en één gewond raakte. Bovendien werden pamfletten verspreid waarin werd gezegd dat het verboden was naar Noord-Gaza terug te keren. Het lijkt  de bedoeling van Israel om Gaza-stad en Noor d-Gaza van de aardbodem te laten verdwijnen.

Voorafgaande aan het staakt-het vuren was er ook nog volop gebombardeerd. Het ministerie van Gezondheid meldde dat er 27 mensen werden gedood door een aanval op de Au Husseinschool, een UNWRA-school in het Jabalya-kamp waar veel mensen een schuilplaats hadden gevonden. Volgens Hamas waren er 30 doden van deze aanval. Ook was er nieuwe aanval op het Indonesische hospitaal, waarbij een vrouwelijke patiënt werd gedood en de generators in brand werden geschoten. Verschillende delen van het gebouw in  Beit Lahia, waarin nog altijd 200 patiënten, de medische staf en een een flink aantal vluchtelingen aanwezig waren, werden gebombardeerd. Verder waren er onder meer bombardementen op de Sheikh Nasser wijk van Khan Younis (tenminste vijf doden) en Sheikh Radwan in Gaza-stad (zeker 10 doden), het Nusseirat-kamp en in Rafah. Ook waren er grondgevechten in Juhr al-Dik, Sheikh Radwan in Gaza-stad en in Beit Hanoun.

De Wereldgezondheidsorganisatie uitte intussen haar grote verontrusting over het lot van ruim honderd patiënten in het Shifa-ziekenhuis met, nadat de directeur en een aantál artsen waren gearresteerd, een veel te kleine medisch staf. Volgens de laatste update zijn er 14.850 doden van wie 6.150 kinderen; 7.000 Gazanen zij vermist, hetzij onder het puin of liggend op straat waar ze zijn gedood en nu langzaam worden verzameld. 

Tegen een uur of vier werden door de Ezzedin al-Qassam-brigades van Hamas 13 gijzelaars losgelaten en overgedragen aan het Rode Kruis. Ze werden onmiddellijk per helikopter naar Israelische ziekenhuizen gevlogen waar hun familie al op hen wachtte. Op de Westoever wachtten intussen 39 Israelische gevangenen, eigenlijk net zo goed gijzelaars aangezien een aantal van hen minderjarig was en een aantal administratief gevangene en dus nooit veroordeeld, op hun vrijlating die twee uur later zou plaatsvinden. Het bestand zal 4 dagen gaan duren. Gedurende die tijd zullen 50 gijzelaars (onder wie ook 12 Thaise gastarbeiders) worden vrijgelaten tegen 150 vrouwelijke gevangenen en kinderen uit Israelische gevangenissen. Maar na vier dagen wordt de aanval op Gaza voortgezet, waarschuwde de Israelische minister van Defensie Gallant, en wel  ''in een andere fase''.

Op de Westoever vielen donderdag en vrijdag vier doden, één in Tulkarem, één in het Aqabat Jabr-kamp in Jericho en een derde, een 12-jarig jongetje in Beita. Een vierde was een 27-jarige man in Tulkarem die op 17 november werd gewond bij de aanval met een drone die eerder zes mensen doodde. Het aantal  doden op de Westoever sinds 7 oktober is nu 213.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...