zaterdag 18 november 2023

Het Shifa-ziekenhuis is ''at gunpoint'' ontruimd, tientallen slachtoffers in UNWRA-school

Bye bye Shifa. (Wafa)
Updated. Israel heeft het Shifa-hospitaal in Gaza-stad gedwongen te ontruimen. Onder bedreiging met geweren werd de staf uit het ziekenhuis verwijderd en langs soldaten die eveneens geweren op hen richtten begonnen zij aan de moeizame tocht langs verwoeste wegen naar het zuiden, waar het evenmin veilig is. Ze werden begeleid door 450 patiënten die deels in rolstoelen of ondersteund met hen meegingen. De directeur en een paar leden van de staf zijn achtergebleven met 120 patiënten die niet vervoerd konden worden. Zij zouden (misschien) worden overgedragen aan de VN, die hen zouden begeleiden naar Egypte. Voorafgaand aan de ontruiming waren nog vier te vroeg geboren babytjes en 40 patiënten overleden. De militairen hadden ook de MRI-scanners vernield (waarachter geweren waren gevonden terwijl MRI-scanners absoluut geen metaal in hun omgeving dulden) en ook waren nog twee gebouwen gesloopt. De Israeli's maakten intussen bekend de ''onderaardse gangen van Hamas'' te hebben gevonden, maar er werd geen bewijs  getoond. 

Dat was het roemloos einde van het Shifa-ziekenhuis, en trouwens van alle ziekenhuizen in Noord-Gaza, want niet één werkt er nog. En intussen werd er onbarmhartig gebombardeerd op Jabalya, Beit Lahya, Sheikh Zayed en - zeer zwaar - rond het Indonesische hospitaal. Bij een bombardement op de Fakhoora-school, een UNWRA-school in Jabalya waar duizenden hun toevlucht hadden gezocht, vielen op het eerste gezicht 60, maar mogelijk wel 100 slachtoffers. Bij een bombardement op het Wafa-ziekenhuis voor ouderen in het Zahra gebied in Gaza-stad werd de directeur gedood en een aantal artsen gewond. De evacuatie van het Shifa-ziekenhuis werd door onder meer de Palestijnse Autoriteit een oorlogsmisdaad genoemd, wat het ongetwijfeld ook is. Wie denkt dat het in het zuiden minder gevaarlijk is, wordt ook teleurgesteld. Er vielen tenminste 28 doden bij een bombardement in Khan Younis en zes  in Deir Balah. Israel laat nu twee vrachtauto's per dag met brandstof binnen, die samen voor 17 procent van de nood zorgen. Zo werd het internet voor zo lang het duurt gedeeltelijk weer hersteld. Maar intussen werd ook de laatste bakkerij die nog werkte door een bombardement uitgeschakeld. En de strijd in het zuiden wordt geïntensiveerd, zo heeft het Israelische kabinet besloten. 

 Ismail Thawabta, de directeur-generaal van het regeringsvoorlichtingsbureau, gaf een nieuwe opsomming: het aantal doden ligt boven de 12.000, er worden 3,750 mensen (van wie 1.800 kinderen) vermist die onder het puin liggen. Er zijn meer dan 30.000 gewonden van wie twee derde vrouwen en kinderen. Tenminste 200 artsen, paramedici en verplegers zijn gedood evenals 22 leden van de burgerwacht. Er zijn 25 ziekenhuizen uitgeschakeld en 55 ambulances verwoest. Totaal verwoest zijn 57 moskeeën en drie kerken, 165 moskeeën zijn deels verwoest. Meer dan 95.000 overheidsgebouwen zijn eveneens totaal verwoest. Vijf landen hebben intussen bij het Internationaal Strafhof klachten over de Israelische veldtocht gedeponeerd: Zuid-Afrika, Bolivia, Bangladesh, de Comoren en Djibouti. 

Op de Westoever was het ook weer feest, met zeven nieuwe doden en de nodige nieuwe gewonden. Vijf doden vielen door een drone in het Balata-vluchtelingenkamp bij Nablus. Daar werd ook huisgehouden door eenheden met een bulldozer. In Tubas werd een man bij een inval gedood. En in Jenin stierf een 18-jarige als gevolg van verwondingen die hij opliep bij de inval van vorige week. Er zijn  nu 207 doden op de Westoever gevallen sinds 7 oktober. Er werden ook weer zeker 40 mensen links en rechts opgepakt. Het totaal staat nu op ongeveer 2.850.

2 opmerkingen:

Corrie zei

Ik kijk nu op Al Jazeera, naar de beelden van de bombardementen op de Al Fakhoura school . Dat dat zo maar kan. Onbegrijpelijk. Zo erg. Hoe kan je zo zijn, dat je zoiets doet. In kan er met mijn verstand niet bij dat de 'beschaafde'westerse wereldmachten dat toelaat. Zij zijn voor mij medeplichtig aan een genocide.

BenvR zei

Ik huiver bij de wreedheid van militair Israel nu in de Gaza hel, waarbij elke menselijke maat ontbreekt. De bloeddorst van haar politieke elite, en de grove onverschilligheid bij haar Joodse bevolking. En de kortzichtigheid, het onbegrip in de westerse wereld.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...