maandag 20 november 2023

Het Indonesische ziekenhuis wordt belegerd, Israel stuurt aan op een herhaling van het Shifa-drama

Het Indonesische ziekenhuis in Gaza. (Wikipedia)

Israelische tanks hebben het Indonesische hospitaal in Noord-Gaza omringd. Door beschietingen en bombardementen zijn daar tenminste 12 doden gevallen. De afdeling chirurgie is beschoten waarbij diverse artsen gewond zijn geraakt. Buiten het hospitaal liggen de lijken van mensen die probeerden weg te komen en onder schot werden genomen. In het ziekenhuis zijn 700 doodsbange patiënten en 5.000 vluchtelingen terwijl er rond de 10.000 bij het ziekenhuis scholen voordat het werd aangevallen. Gevreesd wordt dat Israel een herhaling op touw zet van de ontruiming van het Shifa-ziekenhuis (die volgens Israel ''op verzoek'' van het ziekenhuis plaatsvond, maar in werkelijkheid gebeurde terwijl de vertrekkenden onder schot werden gehouden). 

Bij bombardementen in Rafah vielen maandagmorgen tenminste 14 doden. Zondag werden in Jabalya zeker 18 mensen gedood en in tenminste 32 mensen in Nusseirat. Verder werd de VN-school al-Kuweit platgebrand na het bombarderdement op de Fakhoura-school waarbij tenminste 50 mensen het leven lieten en een bombardement van de Amr Ibn al-'Asschool in Sheikh Radwan met vooralsnog een onbekend aantal doden. De mensen in Oost-Khan Younis worden herhaaldelijk opgeroepen om te vertrekken naar veilige plaatsen.  

Volgens de jongste gegevens zijn er nu ruim 13.000 doden, waarvan 5.500 kinderen en 3.500 vrouwen. Er zijn meer dan 30.000 gewonden en geschat wordt dat er nog 6.000 vermiste mensen onder het puin liggen, volgens het ministerie van Gezondheid. Israel heeft intussen 67 man in deze veldtocht verloren nadat het gisteren het verlies van acht man bekend maakte en vanmorgen nog vier. Volgens het regeringsvoorlichtingsbureau in Gaza zijn 1.6  miljoen mensen ontheemd. Het wordt steeds duidelijker dat Israel Gaza onbewoonbaar wil maken. Gaza-stad is eigenlijk al grotendeels geëlimineerd.

Functionarissen van Saudi-Arabië, Jordanië, Indonesië, Palestina en de Organisatie van Islamitische Samenwerking bezoeken op dit moment China in een poging een einde te maken aan de gevechten en meer hulp naar Gaza voor elkaar te krijgen. De Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan al-Saud zei dat de internationale gemeenschap het op zich moet nemen de oorlog te stoppen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang-Li reageerde met de opmerking dat China bereid is te helpen om de situatie zo snel mogelijk af te koelen en vrede in het Midden-Oosten te brengen. De reis van de diplomaten is het gevolg van de gezamenlijke top van de Arabische Liga en de Organisatie van Islamitische Samenwerking van ruim een week geleden. Volgens sommigen is het bezoek een ''Suez moment'' voor de VS, waarmee wordt verwezen naar de Suez-oorlog van 1956, toen Frankrijk en Engeland hun wereldheerschappij moesten afstaan aan de VS. Ditmaal zou het de beurt zijn aan de VS dat de macht zou moeten overlaten aan China. 

De Jemenitische Houthi's maakten beken dat ze in de Rode Zee een schip, de Galaxy Leader dat in Israel geregistreerd zou staan, hebben gekaapt en de bemanning van ruim 20 man in gijzeling hebben genomen. Op de Westoever werden zondag en maandag drie Palestijnen gedood, één in het Deheishe-kamp bij Bethlehem, een ander in de buurt van Hebron en maandag werd een 21-jarige in een auto bij Hebron om onduidelijke redenen doodgeschoten. Ook werden weer veel mensen gearresteerd. 

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...