maandag 20 november 2023

Hoe kwamen 200 lichamen van Hamas zo verbrand en nog meer soortgelijke vragen

Hoe kon  Hamas een heel dorp verwoesten? (foto Ziv Koren/Polaris)
Hoe konden de strijders van Hamas zulke  verwoestingen aanrichten? Huizen platgegooid, afgebrand, hele dorpen verwoest zoals te zien is op bovenstaande foto? Terwijl ze toch alleen met lichte bewapening waren gekomen en niemand ze bezig heeft heeft gezien met tanks of kanonnen? Er waren natuurlijk al wat vragen. Bijvoorbeeld na het interview in Israel van Yasmin Porat, die ervan overtuigd bleek dat veel overvallen Israeli's waren gedood in het kruisvuur van Hamas en hun Israelisch verlossers. Onder hen was haar eigen echtgenoot. Het interview werd korte tijd later van de website gehaald. Maar afgelopen donderdag werd plotseling een tipje van de sluier opgelicht tijdens een interview voor de Amerikaanse tv-zender MSNBC van Mehdi Hassan met de Israelische regeringswoordvoerder Mark Regev. Regev zei bij die gelegenheid: "Aanvankelijk zeiden we dat we bij de wrede aanpak van Hamas op ons volk 1.400 slachtoffers hadden, maar nu hebben we dat bijgesteld naar 1.200 omdat we het te hoog hadden ingeschat, we hadden ons vergist. Er waren namelijk lichamen die heel erg waren verbrand en van wie we dachten dat ze de onzen waren, maar uiteindelijk bleken ze van Hamas-terroristen te zijn.'' Regev zei dit om te laten zien dat Israel heel betrouwbaar is - heel anders dan Hamas - en best ook wel kan toegeven dat ze soms fouten maken. Maar nu was ineens duidelijk dat Israël 200 onherkenbaar verbrande lichamen van Hamas-strijders had. En hoe kwamen die zo verbrand? Ze kunnen zich toch moeilijk zelf in brand hebben gestoken? En er waren bovendien ook onherkenbaar verbrande lichamen van Joden, al weten we niet hoeveel. Bijvoorbeeld het lichaam van de betreurde vredesactiviste Vivian Silver werd pas onlangs geïdentificeerd. Er lijkt alle aanleiding om daarnaar een onderzoek in te stellen, alhoewel iver iet door Israel omdat we dan de uitkomst al wel weten. En juist dit weekeinde was er meer reden voor zoiets, toen de krent Haaretz meldde dat een Apache-helikopter,  die te hulp was geroepen, ook het vuur had geopend op vluchtende bezoekers van het muziekfeest. Waarbij slachtoffers waren gevallen, al weet niemand hoeveel.

Het Ahli ziekenhuis
Er zijn ook andere zaken uit deze veldtocht die om meer onderzoek vragen. Bij voorbeeld de beschieting of het bombardement van het Ahli ziekenhuis, ook wel het Baptisten ziekenhuis genaamd, op 17 oktober. Volgens een opgave van het ziekenhuis was het een Israelisch projectiel en vielen er er 471 doden. Israel was er echter als de kippen bij en vertoonde een opname van een in de lucht ontplofte afzwaaier van een raket van de Islamitische Jihad (PIJ), een kaartje waarop was aangegeven dat hij uit zuidwestelijke richting kwam en een tape waarop twee mannen met elkaar spraken over een afgezwaaide PIJ-raket. Deskundigen van Bellingcat accepteerden de Israelische uitleg en stelden het aantal slachtoffer bij naar zo'n 30 tot maximaal 50. De complete Nederlandse (en veel buitenlandse) pers excuseerden zich dat de geloof hadden gehecht aan de vanzelfsprekend onbetrouwbare mededelingen van Hamas.

Er was echter ook een andere onderzoeksgroep, Forensic Architecture (FA), die onder meer onderzoek deed naar de dood van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Aqleh en vaststelde dat Israeli's haar hadden doodgeschoten. Met het Palestijnse Al-Haq onderzocht FA ook de aanval op het ziekenhuis. Het stelde, op grond van het geluid van het projectiel (het Doppler-effect) en de sporen op de grond, vast dat het afkomstig was geweest uit het noord-oosten waar Israel de baas was en niet uit het zuidwesten. FA verwierp bovendien de tape van de mannen die de afzwaaier bespraken, dat was namelijk een fake, vervaardigd met met behulp van tenminste twee opnames. Verder concludeerde FA dat de opname die Israel had getoond van een ontploffende PIJ-raket in werkelijkheid hoogstwaarschijnlijk de explosie van een anti-raketraket was geweest die vanaf een Israelische lanceerinrichting van de Iron Dome was afgeschoten. De explosie had plaats op vijf kilometer hoogte en de scherven hadden ongeveer 30 seconden nodig gehad om neer te komen. De explosie bij het ziekenhuis was echter acht seconde later dan de explosie in de lucht.  De reden dat Forensic Architecture niet veel meer van zich liet horen was dat onderzoek ter plekke zo goed als onmogelijk was geweest en dat ook niemand een scherf van het projectiel had weten te bemachtigen. Maar dat wil niet zeggen dat FA het onderzoek heeft stilgelegd. Er wachten waarschijnlijk nog wat verrassingen.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...