vrijdag 12 februari 2010

Haaretz weet het zeker: revolutie in Iran is mislukt

 
Iran revolution failed, sanctions are West's only hope
By Avi Issacharoff and Amos Harel, Haaretz Correspondents

Ik moest even mijn ogen uitwrijven: revolution failed?? Maar Avi Issacharoff en Amos Harel bedoelen dat de 31ste verjaardag van de Iraanse revolutie werd gevierd zonder dat het bewind van Khamenei/Ahmadinejad omver werd geworpen. En nu zit er kennelijk volgens deze mannen van Haaretz niets anders op voor het Westen dan sancties.
O ja?
Natuurlijk, het was jammer dat duizenden de straat opgingen om de verjaardag van de revolutie te vieren en dat de aanhangers van 'groen' ongeveer onzichtbaar bleven. Kennelijk had het goed gewerkt dat het regime Google email en nog wat andere communicatiemiddelen tijdelijk had gesloten. Ook was er ongewoon veel politie op de been en werden kopstukken van de oppositie als Mir-Hossein Mousavi, Mehdi Karroubi en Zahra Rahnavard, de vrouw van Mousavi, met succes tegengehouden.(Karroubi's auto werd ingesloten, alle ruiten werden ingeslagen en er werd zoveel pepperspray in zijn gezicht gespoten dat hij met ademhalings- en oogklachten afdroop, Rahnavard werd uit haar auto gesleurd en afgerost). En ook is het waar dat Ahmadinejad er in zijn toespraak over opschepte dat Iran nu een nucleaire staat aan het worden is en dichtbij een verrijkingsgraad van uranium van 80% zit, bijna genoeg voor een bom (wat door de VS onmiddellijk werd tegengesproken. Het is ook gewoon niet waar. Ahmadinejad zegt wel vaker iets wat niet helemaal klopt).
Maar om dan als de journalisten Issacharoff  en Harel te gaan schrijven dat 'de revolutie is mislukt' (mijn hemel, wat hadden ze gedacht? Dat de oppositie een soort contra-revolutie in de zin had? Wat voor karikaturaal beeld hebben die mannen in godsnaam van Iran?)  en er aan toe te voegen dat er DUS niets anders opzit dan sancties??
En dat moet dan een kwaliteitskrant heten. Of moeten we blij zijn dat ze niet ook meteen propageren om maar bommen op Teheran te gaan gooien?

Geen opmerkingen:

Na Grunberg is nu Abdelkader Benali mikpunt van de Israel-lobby

En het is dus weer raak met de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was het Arnon Grunberg, die opmerking maakte waa...