maandag 1 februari 2010

Israëlisch antwoord op Goldstone II.. toch nog reprimandes uitgedeeld

Witte fosfor regent neer op het hoofdkwartier van de VN in Gaza

Het is een beetje een onduidelijk verhaal, een soort update van een update (het rapport dat de Israëlische regering vrijdag aan Ban Ki Moon stuurde over de voortgang van haar onderzoek naar de Gaza-campagne heette ´An update´), maar dit weekeinde heeft Israël laten weten dat alsnog  twee hoge militairen ervan beschuldigd heeft hun boekje te buiten te zijn gegaan bij het gebruik van witte fosfor tijdens de Gaza-campagne.








De twee zijn brigade-generaal Eyal Eisenberg (foto rechts), commandant van de Gaza Divisie, en kolonel Ilan Malki (foto links), commandant van de Givati Brigade. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het beschieten van het hoofdkwartier van UNWRA in Tel al-Hawa op 15 januari 2009. Volgens de formulering hdden zij ´exceeded their authority in approving the use of phosphorus shells that endangered human life´. De twee werden ´disciplinair´ bestraft, wat zoveel wil zeggen als dat zij een officiële uitbrander hebben gekregen - niet echt een zware straf als je het mij vraagt.   
Het is onduidelijk waarom dit nieuws nu over het weekeinde naar buiten kwam, terwijl in het oorspronkelijke rapport staat dat het gebruik van witte fosfor was onderzocht en ´in overeenstemming was bevonden met geldende militaire richtlijnen´. Mensenrechtenorganisaties hebben er steeds op gewezen dat gebruik van witte fosfor in dichtbevolkte gebieden verboden is. Nu heet het ineens dat het beschieten van het UNWRA complex (waarbij brand uitbrak, grote voedselvoorraden verloren gingen, enkele VN-employees gewond raakten en tientallen mensen die daar schuilden voor het geweld in gevaar brachten) ´mensenleven had bedreigd´.
Is dit een poging om toch nog een kluifje toe te werpen aan de velen die - terecht - zullen zeggen dat het eigen Israëlische onderzoek in essentie een poging tot witwassen was? Of is het een poging om de hasbara-community in de gelegenheid te stellen straks toch nog met het nodig misbaar te roepen dat ´Israël dan toch maar twee hoge officieren heeft bestraft wegens misbruik van hun autoriteit´? Of kwam het erop neer dat Israël bij nader inzien vond dat het er  niet omheen kon dat  het beschieten van de UNWRA compound die zoveel de aandacht had getrokken (en een van de incidenten was waarvoor Israël onlangs $ 10,5 miljoen schadevergoeding aan de VN betaalde) toch niet helemaal in de haak was geweest?
Vragen waarop we waarschijnlijk nooit antwoord zullen krijgen. Maar die formulering ´endangered human life´ - dat is toch eigenlijk wel een toppunt van chotspe. Hoe cynisch kunnen die generaals zijn, daar bij het Israëlische opperbevel??.
Effect van witte fosfor

10 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Goldstone zegt nu dat hij zich heeft 'vergist'. Er waren geen welbewuste Israelische oorlogsmisdaden, alleen Palestijnse.

Zie:
http://www.likud.nl/pers028.html

Israel had dus gelijk en Hamas loog.

Wie is nou ook zo stom om een terroristenorganisatie te geloven die in haar handvest heeft staan dat de Joden uitgeroeid moeten worden?

Abu Pessoptimist zei

Ik zie nergens dat Goldstone zegt dat hij zich 'heeft vergist'.

Likoed Nederland zei

Dit is de opening van zijn artikel:

"We know a lot more today about what happened in the Gaza war of 2008-09 than we did when I chaired the fact-finding mission appointed by the U.N. Human Rights Council that produced what has come to be known as the Goldstone Report. If I had known then what I know now, the Goldstone Report would have been a different document."

Hij neemt dus duidelijk afstand van zijn originele rapport, daar staat hij niet meer achter.

Abu Pessoptimist zei

Ja, maar over wat hij nou eigenlijk bedoelde kunnen we lang twisten. Hij zegt dat het rapport zou zijn uitgevallen als hij had geweten wat hij nu weet, maar hij geeft nergens aan wat hij dan nu wel weet en toen niet.
Het is genant. Neemt hij afstand van de conclusies dat een kippenfarm opzettelijk werd vernield? Net zoals de enige meelfabriek? Of de elektriciteitsvoorziening?
Neemt hij afstand van de constatering dat er - in strijd met het oorlogsrecht - witte fosfor werd gebruikt? Dat mensen werden gedood die een witte vlag droegen? Dat er op abulances werd geschoten? Dat ambulances werd verhinderd gewonden te helepen, zodat mensen doodbloedden?
We weten het niet. We weten ook niet wat hij nu meer zou KUNNEN weten. Op grond van wat? Niemand weet meer dan toen. We weten alleen dat Goldstone bij nader niet blij is met zijn rapport (dat hij overigens niet alleen heeft samengesteld en daarom ook niet zomaar kan herroepen) en de daaruit ontstane situatie, waarin hij een paria is geworden van de Joodse wereld. Ik kan daar begrip voor opbrengen. Ik kan medelijden met hem hebben. Maar ik vind het een alleszins triest schouwspel dat hij nu op basis van ongeveer niets door het stof probeert te gaan en terug te komen op conclusies waar hij toen - oude rot in het vak als hij is - goede redenen voor had.

Likoed Nederland zei

Goldstone neemt nu zeer grote afstand van zijn belangrijkste beschuldiging, namelijk dat Israel opzettelijk burgers zou hebben beschoten.

Ook in de verhouding strijders / burgers geeft hij Israel nu gelijk.
Hamas had trouwens al toegegeven daarover gelogen te hebben.

Het gebruik van witte fosfor is uitgebreid onderzocht. Witte fosfor is in het oorlogsrecht toegestaan voor het leggen van rookgordijnen. Het is echter verboden voor beschietingen. Tegen de instructies is dat toch gebeurd. Bij ons weten in 1 geval, die officier is bestraft.

Wat er overblijft zijn enkele schendingen van het oorlogsrecht door individuele soldaten, tegen de instructies.

En een aantal burgerslachoffers door beoordelingsfouten.
Dat is triest maar gezien het feit dat Hamas oorlog voert tussen de eigen burgers, niet te voorkomen.

Zie de ervaringen van het Nederlandse en Duitse leger in Afghanistan.

Abu Pessoptimist zei

Goldstone neemt nu - op grond van ongeveer helemaal niets - inderdaad afstand van de conclusie dat Israel opzettelijk burgers zou hebben beschoten.

Ook in de verhouding burgerslachtoffers/strijders geeft hij Israel nu gelijk. Alweer: op basis van niets. Is hij het nu bijv. eens met Israel dat politie-agenten als strijders mogen worden beschouwd? (Scheelt zo´n 200 burgerslachtoffers). We weten het niet.

Het gebruik van witte fosfor is inderdaad in één geval bestraft (met een berisping - niet echt een zware sanctie). Witte fosfor is - gezien onder meer het aantal slachtoffers - ook in veel andere gevallen bij bombardementen ingezet. Die gevallen zijn niet onderzocht, of we weten de uitkomst (nog) niet.

Verder zijn er enkele tientallen (niet enkele) gevallen waarin individuele soldaten het oorlogsrecht schonden of waarin beoordelingsfouten (?) slachtoffrs maakten. Het meerendeel daarvan is niet onderzocht, of de onderzoeken lopen nog - nu ruim twee jaar later.

NL en Dld in Afghanistan (of de VS in Irak) zijn niet echt goede voorbeelden. Als de anderen er een potje van maken, is Israel dan geëxcuseerd? Is het integendeel niet juist zo dat Israel - dat al langer met dit soort bijltjes hakt - hier eerder een soort goed voorbeeld zou moeten geven? Of zoiets?

Likoed Nederland zei

De verhoudingen in Gaza lagen dan ook beter dan in Afghanistan.

Zeker gezien het intensieve gebruik van burgers als menselijke schilden, waar Hamas zo trots op is.

Zie:http://www.likud.nl/schild.html

Abu Pessoptimist zei

Zo is Hamas daar trots op?
Terwijl het een Israelische beschuldiging is? Die in het Goldstone rapport niet kon worden gesubstantieerd? Zoals trouwens ook niet door Amnesty, Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties? Organisaties die aantoonden dat niet Hamas maar juist Israel menselijke schilden had gebruikt?

Ik weet trouwen ook niet zo zeker of de verhoudingen in Gaza echt 'beter' lagen of liggen.

Likoed Nederland zei

Daarom deugt er dus veel niet in het Goldstone rapport.

Want Hamas is ontzettend trots op het opofferen van burgers.
Voor Hamas heeft dat drie voordelen:
1. Het remt de Israeli's af, die wel de afweging maken of er burgers zullen omkomen.
2. Israel krijgt toch de schuld.
3. De doden zijn martelaren en gaan rechtstreeks naar het Islamitisch paradijs.

In de eerder gegeven link kunt u de uitzending op de TV in Gaza vinden, waar een Hamas parlementarier dit bevestigt:
"De zionisten weten niet dat het Palestijnse volk methoden van dood en het opzoeken van de dood hebben ontwikkeld. De dood is ons middel. Daarom gebruiken wij ouderen, vrouwen en kinderen als menselijk schild. Zij doen het fantastisch. Wij houden zo van de dood, zoals de Zionisten van leven houden."

Abu Pessoptimist zei

Ik heb geen tijd en geen zin uw link te volgen, dus weet ik niet of dit weer een sprokkelbloempje van Memri is. Zal wel.
Er zijn in de Arabische wereld (en niet alleen bij Hamas) mensen die het soort bullshit uitkramen als waar u nu naar verwijst. Zo ook de kreet: 'Israel heeft F-16's en wij hebben menselijke bommen,' waar ze vroeger wel mee kwamen.
Maar er zijn helaas ook in de westerse wereld mensen die dit soort bullshit opvatten als 'de mentaliteit van de Arabier/Palestijn/het gemiddelde Hamas-lid' (vul maar in). En de mensen die dat doen zijn minstens zo verwerpelijk als de types die de onzin beweren als waar u naar verwijst. Zij zijn namelijk niet in staat Palestijnen als gewone mensen te zien, die dezelfde wensen en verlangens hebben als iedereen.

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...