zondag 28 februari 2010

Onrust in Jeruzalem, protest in Hebron

Zeven mensen zijn aangehouden en 16 zijn gewond geraakt bij botsingen op de Tempelberg / Haram al Sharif in Jeruzalem. Palestijnse jongeren hadden zich verschanst bij de Aqsa moskee na geruchten dat Israëlische extremisten tijdens het Purim feest zouden proberen de moskee over te nemen. Volgens Palestijnen weden vier extremisten onder politiebegeleiding toegelaten. De politie zei dat alleen toeristen het complex bezochten. De politie zette de toegangen af, liet alleen nog Palestijnen onder de tien en boven de 50 door en bestormde het complex. Daarbij raakten volgens Haaretz vier politiemannen gewond. Ook in oktober waren er verschillende malen botsingen tijdens de joodse Hoge Feestdagen. Toen eveneens het verhaal de ronde dat extremisten van plan waren het complex te betreden. De toestand is nu extra gespannen door de bekendmaking van de regering-Netanyahu dat twee monumenten in bezet gebied zullen worden toegevoegd aan de lijst van erkende Joodse monumenten: de Ibrahimi-moskee (alias grot van Machpela) in Hebron en het Graf van Rachel in Bethlehem.
Behalve botsingen in Jeruzalem waren er donderdag ook ongeregeldheden in Hebron/Al-Khalil, waar Palestijnen en internationale vredesactivisten het feit herdachten dat 16 jaar geleden de terrorist Baruch Goldstein de Ibrahimi-moskee binnenkwam, 29 moslims doodschoot en er 270 verwondde. Tot de bijeenkomst was onder meer opgeroepen door de (communistische) Palestijnse Volkspartij. Leden van de Israëlische Balad-partij en Mustapha Barghouti van het Palestijnse Initiatief namen eraan deel. De demonstranten liepen van de Ibrahimi-moskee naar de Shuhada-straat die sinds de aanslag van Goldstein voor Palestijnen gesloten is en naar de groentemarkt, die eveneens sinds die tijd niet meer mag  worden gebruikt. (De sluiting leidt tot krankzinnige toestanden, waarbij bewoners van de Shuhada Straat niet meer naar hun winkels kunnen en zelfs niet meer via de voordeur hun huis in en uit kunnen. Er zijn gevallen van mensen die alleen via een gat in de muur naar de buren naar buiten kunnen). Ook tegen deze (vreedzame) demonstratie trad de politie op. er vielen 16 gewonden, onder meer door het inademen van traangas.
De demonstratie in Hebron zelf werd begeleid door acties elders in de wereld, van New York,  Sydney en Kaapstad tot Berlijn. Op de foto de demonstratie van diverse linkse groepen in San Francisco

Geen opmerkingen: