woensdag 18 mei 2011

Israel deporteert weer kritische bezoeker

Na'eem Jeenah
Israel heeft het weer een keer gedaan: een kritische bezoeker van het land op het vliegveld Ben Gurion oppakken, langdurig verhoren, en hem over de grens zetten. In dit geval was het de Zuidafrikaan Na'eem Jeenah, die voor studiedoeleinden naar Israel kwam, die dit lot trof. Jeenah is directeur van het Afro-Middle East Centre, een research instituut in Johannesburg dat zich bezighoudt met de studie van het Midden-Oosten en de relaties met Afrika. Hij is daarnaast bestuurder van een progressieve moskee in Johannesburg, lid van een interreligieuze feministische stuurgroep, woordvoerder van het Solidariteitscomité met Palestina in Zuid-Afrika en een invloedrijke commentator en journalist. Volgens de Zuidarikaanse krant The Mail and Guardian is hij één van de 100 jongere Zuidafrikanen met wie je een lunchafspraak zou moeten proberen te maken.
Israel is dat kennelijk niet met de Mail and Guardian eens. Het zette Jeenah die van Indiase afkomst is, na een verhoor van niet minder dan tien uur op een vliegtuig naar Istanbul, zonder zijn paspoort en zonder zijn bagage. De Zuidafrikaanse regering moest eraan te pas komen om hem te repatriëren, schrijft Ali Abunimah op zijn blog.
Het wordt steeds gewoner dat Israel critici van de politiek van de huidige Israelische regeringscoalitie over de grens zet of niet binnenlaat. Jeenah werd alleen al de afgelopen paar maanden voorgegaan door de Amerikaanse politieke wetenschapper Norman Finkelstein, de beroemde filosoof/linguist Noam Chomski, een Spaanse clown die op de Westoever wilde optreden, de Ierse Nobelprijswinnaar Mairead Maguire Corrigan en een aantal andere ex-deelnemers aan de Gaza Flotilla, en de hoofdredacteur van de Engelse sectie van het Palestijnse persbureau Ma'an, Jared Malsin,  toen hij terugkwam van vakantie elders. Het is wat bizar dat Israel deze kant opgaat, terwijl rondom Israel juist een liberalisering aan de gang is. Libanon is waarschijnlijk nú al vrijer dan Israel. Maar nog even zo doorgaan en ook andere buurlanden laten Israel qua vrijheid van meningsuiting en pluriformiteit straks achter zich.

1 opmerking:

Medi zei

Maarten Jan,het zijn niet alleen de kritische auteurs die de toegang tot Israel geweigerd wordt.Een goede vriendin van me die al sinds 1955 in Oost Jerusalem woont en na 1967 een hawiejeh(verblijfsvergunning)had kreeg een maand geleden te horen dat haar verblijfsvergunning ingetrokken was.Haar man (inmiddels overleden)was oprichter,eigenaar en hoofdredacteur van de Al Quds newspaper,maar dat was ongeveer het braafste krantje ter wereld,want het moest eerst door de Israelische censuur voordat het ter perse ging en o wee als er toch nog even een knullig fotootje was toegevoegd.Dan mocht de krant weer eens een week niet verschijnen.Voorzover ik weet is het ook nu nog lang niet de Palestijnse versie van Haaretz.maar op papier is zij nog steeds de eigenaresse,maar is nooit politiek actief geweest.Wellicht heeft het er mee te maken dat haar belangen niet met de belangen van Israel verweven zijn,dus moet ze maar weg.Zij heeft de middelen en de relaties om dit aan te vechten,maar velen die hetzelfde overkomt hebben dit niet en worden weer toegevoegd aan de statistieken van de U.N
Eergister kwam ik via Ben Goerion airport terug in Nederland.Tot mijn verbijstering kreeg het kabine personeel precies dezelfde potentiele terroristen behandeling als ik,dus lokte ik een gesprek uit in het vliegtuig.Geen probleem.Het stoom kwam uit hun oren."Hoe ben je hier gekomen?" "Waar heb je je after shave gekocht" "Geef je computer of iPad af" etc.....en dat anderhalf uur lang.Dat is toch om te snikken van het lachen???Hoe krijg je mensen zover om zoveel domme vragen te stellen?Zijn toch mooie verhalen,dus laat ze zo maar door gaan met deze manier van"beveiligen" en je maakt hoe langer hoe meer vrienden.

Medi