zaterdag 20 augustus 2011

'Israel heeft geen idee waar de aanvallers in Eilat vandaan kwamen'

Paul Woodward van de blog War in Context heeft iets gedaan waar ik te lui voor was. Onder de kop 'Israel heeft geen idee waar de aanvallers van Eilat vandaan kwamen' maakte hij een transcript van een gesprek dat Lia Tarachansky van The Real News Network had met lt. kolonel Avital Leibovitz van de Israelische legervoorlichtingsdienst. Tarachansky vroeg hoe het leger tot conclusies was gekomen over de identiteit van de plegers van de aanslagen bij Eilat van afgelopen vrijdag. Ik neem Woodward's tekst over:
Tarachansky: On what are you basing your conclusion that this group [the Popular Resistance Committees] is responsible for the terror attacks?
IDF Spokesperson: We did not say that this group was responsible for the terror attack. We based this on intelligence information as well as some facts that [we] actually presented an hour ago to some wires and journalists. Some of the findings that were from the bodies of the terrorists, and they are using for example Kalashnikov bullets and Kalashnikov rifles are very common in Gaza –
Tarachansky: Many terrorist groups use Kalashnikovs –
IDF Spokesperson: No, not many terror groups. I’m not saying — I’m referring to the terrorists that came from Gaza.
Tarachansky: Prime Minister Netanyahu said today that the group that was responsible for the terror attack was the one that was eliminated [in Gaza] and you’re saying that’s not the case?

IDF Spokesperson: I don’t know what he said [when speaking on Israeli national television] — I’m not Prime Minister Netanyahu. I’m saying that the group came from Gaza and I’m giving you proof why it came from Gaza — how we know it came from Gaza. This is all I’m saying.
 Luitenant-kolonel Leibowich van het Israelische leger gaf deze foto vrij van de bewapening van de aanvallers bij Eilat. Zoals gezegd, ze hadden een kalashnikov. Maar ... kunt u zich voorstellen dat ze met deze volledige bewapening door de tunnels bij Rafah zijn gegaan en vervolgens 200 kilometer hebben gelopen door de Sinai-woestijn? Niets is onmogelijk, maar is het waarschijnlijk? 

Woodward voegt eraan toe dat de Kalashnikov een van de meest gebruikte wapens in de wereld is. Volgens  Jane’s Infantry Weapons 2009/2010 is het een geweer dat in meer dan 70 landen opduikt. Ongeveer 20% van alle geweren ter wereld zijn kalashnikovs. Zeggen dat je weet dat de aanvallers uit Gaza kwamen omdat ze kalashnikovs hadden klinkt ongeveer net zo overtuigend als zeggen dat je weet dat ze uit Gaza kwamen omdat het Arabieren waren, zegt Woodward nog. Ik ben het daarmee eens. Zoals ook met het antwoord dat hij geeft op de door hemzelf gestelde vraag: waarom bombardeert Israel dan Gaza? Antwoord: omdat het de makkelijkste vorm van wraakneming is als er Joden worden gedood. Dan bombardeer je gewoon Gaza of ze nu iets gedaan hebben of niet. De Amerikanen - en trouwens ook de rest van de wereld - zullen er niet tegen protesteren.
En helaas dat is waar. Doden in Libië, in Syrië en andere Arabische landen worden nog wel gemeld. Maar als Gaza dagenlang van alle kanten onder vuur wordt genomen, wordt dat door de media, naar het lijkt, nauwelijks opgemerkt. Ik heb het wel eens eerder gezegd: Palestijnen worden net zo makkelijk geschoten als eenden of konijnen. Geen mens die er wakker van ligt.

PS twitterde vandaag ook deze boodschap.

Eén van die door haar meegezonden foto's van een bloedenge terrorist gaat hierbij. De blog Occupied Palestine houdt een lijst bij van alle door Israel gedode Palestijnen - dit jaar 2011 zijn dat er al 159. En guess what, de naam Maatez Karelia komt er niet op voor. Jammer voor lt.-kol. Leibovich, jammer voor Israels inlichtingenwerk. Niet alleen de reden waarom ze doden klopt niet, ze weten ook al niet eens wie ze precies doden.  

Geen opmerkingen: