zaterdag 25 augustus 2012

Prijzen in Gaza dreigen de pan uit te rijzen doordat Egypte de smokkeltunnels onklaar maakt


Een bulldozer vernielt de ingang van een tunnel aan de Egyptische kant van de grens bij Rafah. (AFP, foto genomen op 22/8/12) 

Persbureau AFP meldt dat Egyptische militaire technici sinds 5 augustus, de dag waarop Egypte en massale schoonmaakoperatie in de Sinaï begon, 120 smokkeltunnels van en naar Gaza onklaar heeft gemaakt of heeft geblokkeerd. Een militaire woordvoerder vertelde dat de operatie door zal gaan tot alle tunnels dicht zijn. In de afgelopen twee dagen, zei hij, werden niet minder dan 12 tunnels onklaar gemaakt.

 De meeste tunnels liggen in een strook van vier kilometer bij de grens, en sommige ervan liggen in woonwijken. Zeven huizen waarin tunnels uitmondden werden eveneens gesloopt en twee grote ondergrondse passages die werden gebruikt om auto's te smokkelen werden dichtgemaakt.
De Egyptische militaire operatie begon nadat op 5 augustus 16 Egyptische politiemannen bij een overval werden gedood. Egypte heeft sindsdien helikopters en tanks ingezet bij de jacht op islamistische militanten. Volgens het officiële Egyptische persbureau MEA zouden zich zo'n 1600 extremisten, onder wie ook buitenlanders, schuilhouden in de Sinaï.
Israel heeft bezwaar gemaakt tegen het feit dat Egypte tanks heeft ingezet bij de operatie, omdat dit tegen de bepalingen ingaat van het vredesverdrag van 1979, waarin staat dat in het gedeelte van de Sinaï die het dichtst bij Israel ligt, geen zware wapens mogen worden gelegerd of gebruikt. Egypte zegt echter dat alle troepenbewegingen met Israel worden gecoördineerd.

Door de Egyptische actie tegen de tunnels zijn de import van brandstof zoals benzine en diesel en van bouwmaterialen sinds 5 augustus met respectievelijke 30 en 70 percent gedaald volgens het Bureau van de VN voor de  Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA). En de prijzen dreigen intussen de pan uit te rijzen.
'Een derde van alle kaas gaat door de tunnels, aldus de eigenaar van een kruidenierszaak. 'Een kilo uit Egypte kost acht shekel (1,6 euro), een kilo die uit Israel komt drie keer zoveel. Bepaalde merken chips en biscuits zijn al uit de schappen verdwenen en de prijs van suiker en melkpoeder is gestegen. Als dit doorgaat, gaan de prijzen door het dak,' aldus de kruidenier.

Gaza is voor een groot deel van zijn economie afhankelijk van de tunnels. Schattingen gaan ervan uit dat per jaar goederen ter waarde van zo'n 500-700 miljoen dollar op deze wijze de Strook binnenkomen.  Ook de regering prikt daarvan een graantje mee. Hamas belast die goederen sinds begin 2012 met douanerechten van zo'n 14,5% volgens een recent rapport van de International Crisis Group (ICG). Het tunnelwezen wordt beheerst door een klein aantal families die intussen fabelachtig rijk zijn geworden omdat zij van elk item dat passeert een deel krijgen. Een persoon die door de tunnels gaat zou $25 moeten betalen, voor een auto zou het bedrag zo $ 500 zijn. Geschat wordt dat er 2011 zo'n 13.000 auto's door de tunnels gingen.  Ook zijn de tunnels verantwoordelijk voor een recente opleving van de bouw van moskeeën, appartementen en openbare gelegenheden, met behulp van Saudische investeerders, meldt IRIN. 
Zonder tunnels dreigt de situatie in Gaza economisch nog ingewikkelder te worden, tenzij  Egypte zou besluiten de grensovergang bij Rafah te openen. Maar hoewel president Morsi, die afkomstig is uit de Moslim Broederschap daar wellicht wel voor zou voelen, is het nog te vroeg om daarop vooruit te lopen, gezien de verwachte tegenstand van Israel en de VS.  

21 opmerkingen:

Daniella van den Akker zei

ik dacht wel dat dat een en hetzelfde plan was: het sluiten van de tunnels en het openen van de bovengrondse grens. Ik denk niet dat er veel support voor het opbreken van de tunnelbusiness zou zijn als dat niet hand in hand ging met het vooruitzicht van openen van de grens, en het zodoende vermenselijken van de uitwisseling tussen beide gebieden. Wat de VS daar dan voor reactie op zal laten zien is afwachten.

Daniella van den Akker zei

ik dacht wel dat dat een en hetzelfde plan was: het sluiten van de tunnels en het openen van de bovengrondse grens. Ik denk niet dat er veel support voor het opbreken van de tunnelbusiness zou zijn als dat niet hand in hand ging met het vooruitzicht van openen van de grens, en het zodoende vermenselijken van de uitwisseling tussen beide gebieden. Wat de VS daar dan voor reactie op zal laten zien is afwachten.

Abu Pessoptimist zei

Het ligt zeker voor de hand, Daniella, maar vooralsnog is er niet veel van zo'n opening van de grens te merken. We zullen het zien.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

De grens met Rafah wordt wel degelijk (her)opend, volgens dit bericht:

http://www.nu.nl/buitenland/2892932/egypte-heropent-grens-met-gazastrook.html

Abu Pessoptimist zei

Open en open is twee in dit geval, Jaap. Egypte had de grens eerder in 2011 - gedeeltelijk - geopend voor personen, niet voor goederen. Waar waren anders die tunnels voor nodig? Het wachten is nu op een beslissing om de grens gewoon helemaal te openen, ongeacht of dat Israels blokkade en uithongeringspolitiek in de wielen rijdt of niet.

trees zei

Als ik een Arabier uit de Gaza was, zou ik lekker door die open grens gaan en naar Egypte verhuizen . Dat kleine clubje Gazanen kan er makkelijk bij in Cairo, ieder jaar komen er toch 1,5 miljoen Egyptenaren bij!

Maar dan is het haatzaaien tegen Israel helaas wel ten einde.

Abu Pessoptimist zei

Dat zou Israel inderdaad het liefst willen, trees, dat alle Palestijnen gewoon ophouden Palestijn te zijn en afstand doen van hun identiteit nadat hun land ze ook al is afgepakt. Je reactie getuigt van hetzelfde pijnlijke gebrek aan inzicht omtrent de verschillende volken in het Midden-Oosten waar de Israel's in het algemeen aan lijden. Alsof er geen grote verschillen zijn tussen Syriërs, Egyptenaren, Saudi's, Algerijnen en wat dan ook.

trees zei

Vreemd dat grote hoeveelheden moslimarabieren het geen enkel bezwaar vinden om met miljoenen tegelijk naar het Westen te emigreren, met natuurlijk grote offers op het gebied van identiteit en landverlies.

De meeste "asielzoekers" uit de moslimarabische landen gaan duizend keer liever naar het Westen , dan naar een nabijgelegen land waar ze dezelfde taal spreken en ook de islam aanhangen.

Vreemd, heeeel vreemd.

Abu Pessoptimist zei

trees, moet ik nu echt het verschil gaan uitleggen tussen gedwongen emigratie of emigratie uit vrije keus?
Tussen verjaagd worden, vertrekken om aan vervolging te ontkomen, of vertrekken uit vrije wil?

trees zei

Alle "asielzoekers" uit de moslimarabische landen komen uit vrije wil naar het Westen. Ze hadden immers ook makkelijk naar een ander moslimarabisch land kunnen asielzoeken. Toch willen ze uit vrije wil liever asielzoeken in het ongelovige Westen en daarmee een giga cultuushock en landverlies op de koop toenemen.

Dus de arabieren uit Gaza kunnen zonder problemen "vluchten" naar Egypte of Jordanie. Het is een plicht door Allah en Mo dat de broeders en zusters in de islam netjes worden opgevangen, anders zal Allah nog wel een appeltje met ze schillen .

Abu Pessoptimist zei

Ach trees, wat een onzin toch weer. Iran had in 1990 te maken met honderdduizenden Iraakse Koerden,en meer dan een miljoen Afghaanse vluchtelingen. Saudi-Arabië zat begin jaren negentig vol met honderdduizenden shi'itische vluchtelingen uit Zuid-Irak, nadat Saddam Hussein de opstand daar had neergeslagen. Jordanië en Syrië hadden en hebben - nu nog - te maken met miljoenen die gevlucht zijn uit Irak sinds de Amerikaanse invasie van 2003. Egypte zit vol Soedanezen en Zuid-Soedanezen. Turkije e Jordanië hebbe nu te maken met vluchtelingen voor de Syrische opstand. In Libanon, Syrië, Irak, Jordanië en Egypte zitten zo'n 4 à 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. En ja, er komen (kwamen, want we houden ze tegenwoordig bijna allemaal tegen) ook tienduizenden vluchtelingen naar NL, c.q. het Westen.
Maar als het om Palestijnen gaat is er één belangrijk ding dat niet mag worden vergeten. Asielzoekers en vluchtelingen kunnen over het algemeen later ook uit vrije wil wel weer een keer terug. Voor Palestijnen geldt echter een Israelische gedragsregel die we kunnen vertalen met 'opgestaan = plaats vergaan'.

trees zei

Belangrijk te vermelden is natuurlijk dat de Arabieren in de Gaza eigenlijk de Gaza helemaal niet uit willen omdat ze daar relatief lekker leven met giga subsidies uit het Ongelovige Westen.

Telkens wordt ons wijs gemaakt dat de Arabieren zogenaamd de Gaza niet uit kunnen. Dat is bullshit , de deuren staan wagewijd open, maar de "palestijnen" worden door hun eigen broeder volkeren uitgekotst en door de Westerlingen verwend in de Gaza, dus blijven ze lekker zitten en kunnen ze de hele dag gesubsidieerd jammeren over die slechte joden.

Daniella van den Akker zei

De Palestijnen, niet alleen Gazanen, vragen met duizenden tegelijk de Egyptische nationaliteit aan. Dat mocht niet onder Mubarak, om te voorkomen dat er straks geen Palestijnen meer zijn. Morsi bepaalde dat Palestijnen dezelfde rechten hebben als ieder ander. De immigratiediensten zijn overvol, niet om door te komen. Ik sprak met Gazaanse vrouwen, ze zijn blij dat ze in Egypte zijn. Dus maak je geen zorgen trees, Israel heeft het goed gedaan. Heb je trouwens de moeite genomen het artikel van Sami Michail te lezen dat Abu geplaatst had?

Abu Pessoptimist zei

Beste trees,
Zo'n kleine 70 jaar geleden werd de wereld middels een film wijs gemaakt dat de Joden het in het nazi-kamp Theresienstadt heel goed hadden. http://www.youtube.com/watch?v=OlIMAJF3kic
Ze leerden er - net als in Auschwitz-Birkenau - een vak en ze leerden er ook gezond en hygiënisch te leven, met voldoende ruimte voor sport, vermaak en vertier. Natuurlijk was die film van Kurt Gerron, onder dwang van de nazi's gemaakt (met nota bene muziek van Offenbach en Mendelssohn, Joodse componisten die in het Derde Rijk verboden waren), een misselijkmakende propagandafilm. Tenminste drie van mijn naaste familieleden kwamen in dat kamp om, anderen kwamen er getekend voor het leven uit.
Wat jij ons hier probeert wijs te maken, lijkt akelig veel op wat die film van Gerron deed: de waarheid op de meest schandalige manier geweld aandoen en een groep mensen wegzetten als minderwaardige leugenaars die de hele dag zonder reden - want gesubsidieerd - zitten te jammeren. Ondertussen zijn de ware feiten genoegzaam bekend en in tientallen rapporten en publicaties vastgelegd. Gaza en Theresienstadt lijken meer op elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken. Je zou je heel diep moeten schamen.

trees zei

Op dit soort walgelijke vergelijkingen ga ik niet in, Abu.

Ga je schamen!!

Abu Pessoptimist zei

trees, er is ook helemaal niemand die je vraagt erop in te gaan. Denk er liever eens over na. Met name over de analogie tussen wat jij beweert en wat gezegd werd in die film: dat de Joden helemaal niet weg wilden uit Theresienstadt. Omdat ze het er zo goed hadden....

Daniella van den Akker zei

de hele Gaza-Noord Sinai problematiek vraagt wel om een intelligente benadering. Ik sprak een Egyptische die benadrukte dat de mensen in Gaza en de mensen in de Noord Sinai tot dezelfde stammen behoren. Ze bedoelde dat als feit niet als discriminerende opmerking. Ik denk dat inmiddels de VS en Israel ondanks zichzelf inzien dat zonder duidelijke wetgeving het daar een onhoudbare situatie wordt. Wij hebben buren uit El Arish, sinds 3 maanden. Ze werden gek van het geweld en de agressieve houding van de mensen. En dan bedoel ik gewone mensen geen politie en leger.

Anoniem zei

Hoi Daniella,

Wie bedoel je met "mensen" ( met die agressieve houding ).
Bedoel je de bevolking van de Sinaï of de Palestijnse immigranten die daar wonen.

Ik snap je stukje niet helemaal.


Gert

Esther zei

Je antwoord aan Trees slaat nergens op Abu en ook hier ga je niet in op de opmerking maar kom je met een nietszeggend antwoord.
Het gaat over het meest in de watten gelegde volk op aarde. Geld komt binnenstromen en dus waarom zou men werken. Bovendien is in gaza alles te koop, zijn er hotels, zwembaden, winkelcentra en markten waar goud, zilver te koop is.

Het geklets over 'open gevangenis' en 'concentratiekamp' is niets anders dan misselijke propaganda van volk als Van Agt, Cameron cum suis.
Daar stond ze dan: in de 'hel' van Gaza:
http://pjmedia.com/files/2008/09/610x.jpg

Anoniem zei

Hoi Gert,
de jarenlange grensproblemen, de tunnels, het gebrek aan politie na de revolutie in Egypte heeft een negatief effect op de leefsfeer van de burgers in El Arish.
groet, Daniella

Feng zei

Hallo Esther,

Volgens mij is dat het winkeltje van de Marokkaan bij ons op de hoek.

Groetjes,
Chsang