De aanvraag voor de statusverhoging zal worden gedaan op 27 september tijdens een rede van president Mahmoud Abbas voor de Algemene Vergadering van de VN. Na het indienen van het verzoek zullen de Palestijnen gaan lobbyen bij de diverse lidstaten. Een eenvoudige meerderheid in de Algemene Vergadering is voldoende om de status te verkrijgen. Een goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad is in dit geval niet nodig, zoals dat wel het geval is bij het aanvragen van een volledig lidmaatschap.
Riyadh al-Malki |
Als de status van 'waarnemer als niet-lidstaat' eenmaal is bereikt zullen de Palestijnen een nieuwe poging gaan wagen om een volledig lidmaatschap te krijgen als lidstaat. Daarvoor is wel de steun van de Veiligheidsraad nodig, en van Washington, dat in de V-Raad een recht van veto heeft. De Palestijnen deden verleden jaar al een gooi naar dit lidmaatschap, maar dat stuitte op verzet van Washington en van Israel die zeiden dat een Palestijnse staat alleen kan voortkomen uit directe onderhandelingen met Israël. 'Het is een strijd die voortgaat,'zei Al-Malki, 'en we zullen hem voortzetten tot het einde.'
Update: Israels ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, gaf bij wijze van commentaar toe dat de Palestijnen een "gegarandeerde meerderheid" hebben in de Algemene Vergadering, genoeg om de status van waarnemer als niet lidstaat te verkrijgen. Die status, zo meende Prosor, zou gebruikt kunnen worden om Israel in diverse interationale fora aan te vallen. Maar hij voegde eraan toe dat het geen verandering zou brengen situatie 'op de grond' en dat de enige manier om tot vrede te komen toch onderhandelen met Israel is.
Cynisch als ik nu eenmaal ben voeg ik hier mij eigen commentaar aan toe: inderdaad hebben 19 jaar onderhandelingen sinds 1993 de vrede een stuk dichterbij gebracht. Ja toch, meneer Prosor?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten