vrijdag 10 augustus 2012

Israel legt voorzitter mensenrechtenorganisatie Addameer reisverbod op

Israel heeft de leider van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer een verbod opgelegd om naar het buitenland te reizen. Het verbod voor Abdellatif Ghaith (71) een inwoner van Oost-Jeruzalem, geldt tot 31 januari 2013. Als reden werd - zonder nadere toelichting gesteld dat Ghaith een gevaar is voor de 'staatsveiligheid' van Israel.
Addameer was de laatste tijd vaak in het nieuws, doordat het de organisatie was die systematisch opkwam voor de Palestijnse gevangenen die de afgelopen maanden deelnamen aan de golf van hongerstakingen in de gevangenissen. Tot ongenoegen van Israel kregen die acties veel publiciteit.
Het verbod komt bovenop een eerder verbod dat Ghaith werd opgelegd om de Westoever te bezoeken. Dat ging in op 10 oktober 2011 en gold aanvankelijk voor zes maanden, maar werd in april verlengd en geldt nu tot september. Voordien had Ghaith, die één van de oprichters van Addameer is en al 20 actief al bestuurslid,ook al drie keer voor de tijd van zes maanden in administratieve hechtenis (gevangenisstraf zonder vorm van proces) doorgebracht,  de laatste keer van juni 2004 tot januari 2005.
Het reisverbod voor Ghaith is scherp veroordeeld in een verklaring van de Palestijnse Raad van Mensenrechtenorganisaties (PCHRO), een samenwerkingsverband van meerdere organisaties. De PCHRO wijst erop dat de maatregel tegen Ghaith niet los gezien kan worden van Israels pogingen om de Palestijnse civil society zoveel mogelijk de kop in te drukken, onder meer door een toename van het aantal sluitingen van organisaties in Oost-Jeruzalem en het lastigvallen van verdedigers van de mensenrechten in de bezette gebieden. Een bekend voorbeeld is het reisverbod voor Shawan Jabarin, de directeur van de mensenrechtenorganisatie Al Haq, dat al geldt sinds 2006 en dat hem onder meer verhinderde in 2009 in Nederland 'De Geuzenpenning op te halen, een onderscheiding die hem en zijn organisatie samen met de Israelische organisatie B'tselem was verleend. (Dit jaar mocht Jabarin overigens, ondanks het nog steeds geldende verbod, onder strenge voorwaarden twee korte reizen maken). Volgens Abdellatif Ghaith ziet Israel elke activiteit die zich richt op Israels schendingen van de mensenrechten als iets dat de staatsveiligheid bedreigt. 'Israel wil zijn bezetting voortzetten zonder dat het verantwoording hoeft af te leggen, ' aldus Ghaith.
 De PCHRO deed in zijn verklaring een oproep op de internationale gemeenschap om tussenbeide te komen. Met name riep de PCHRO de Europese Unie op te handelen in overeenstemming met haar beslissing om  zich 'met haar volle gewicht te stellen achter verdedigers van vrijheid, democratie en mensenrechten waar ook ter wereld'.
Wat denkt u? Zal de EU nu in beweging komen?

2 opmerkingen:

jessy zei

Wat denkt u? Zal de EU nu in beweging komen?

Nee dat denk ik niet anders was er al lang beweging geweest in het verleden.
De huidige dimensioneer minister van buitenlandse zaken Rosenthal , zie ik eerder net zoals in het verleden de boel tegenhouden in de EU.
Wat moeten velen Palestijnen toch moedige mensen zijn, om door te gaan ondanks het vernederende en intimiderende gedrag van het regiem in israel.

Anoniem zei

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/5-september-HET-GROTE-CIDI-MIDDEN-OOSTEN-DEBAT.html
Hier kunnen wij alle partijen vragen wat zij vinden van dit uitreisverbod,
gr. Jose

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...