zaterdag 18 augustus 2012

Twee maal Israelisch racistisch vandalisme


De bij een aanval met een molotov-cocktail op een taxi geonden Hassan Hassan. (Foto Activestills.org).

Twee aanvallen op Palestijnen in twee dagen tijd. Donderdag werd op de Westoever te zuiden van Bethlehem bij de nederzetting Bat Ayin een molotovcocktail naar een Palestijnse taxi gegooid. Vijf mensen, allen behorend tot de familie Hassan raakten ernstig gewond. Twee kinderen, de vier jaar oude Iman en Muhammad Hassan liepen eerste graads brandwonden op, hun ouders Ayman (35) en Jamila (25) tweede- en derde graads brandwonden, evenals de chauffeur, Hassan Hassan. Alle vijf werden door Israelische ambulances naar het Haddassah ziekenhuis in Jeruzalem gebracht. De taxi brandde uit.
Ma'an News meldde dat het militaire gezag constateerde dat alles erop wees dat de bom door Israelische kolonisten was gegooid. De krant Ha'aretz schreef dat de politie op de plaats van het gebeurde een tweede molotovcocktail aantrof die klaar lag om te worden gegooid. De krant schreef ook dat kort nadat het incident met de taxi was gemeld, nog meer brandbommen naar Palestijnse auto's waren gegooid bij de Tapuah-kruising.
המונית השרופה. בפצועים: הורים ושני ילדיהם הקטנים (צילום: דוברות משטרת מחוז שי)
 De taxi, foto Israelische politie.

Premier Netayahu heeft het incident veroordeeld en gezegd dat de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet instructies had de daders te arresteren. (Daders van aanslagen tegen Palestijnen worden haast nooit gearresteerd en vrijwel nooit veroordeeld). Update: Er werden een week later drie 12 en 13-jarige kinderen uit de nederzetting Bat Ayin opgepakt, maarze werden later weer vrijgelaten. De dader werd nooit gevonden, hoewel er ter plekke een tweede bom was gevonden, evenals een handschoen en DNA-materiaal. (Einde update)

אחד הפצועים במתקפה, ילד בן 3. האב פצוע קשה, נמצא בתרדמת (צילום: חסן שעלאן)
Eén van de gewonden kinderen in de intensive care.

Vrijdagmorgen vroeg deed zich een ander incident voor in het hartje van Jeruzalem. Een groep Joodse jongeren sloeg op het Zionsplein in Jeruzalem een drietal Palestijnse jongeren en in elkaar. Een van de drie Palestijnen zakte ineen en werd daarna nog zodanig geslagen en geschopt dat hij geen hartslag en ademhaling meer had toen een ambulance arriveerde. Hij moest langdurig worden gereanimeerd en werd daarna op de intensive care opgenomen van het Hadassah-ziekenhuis in Ein Kerem.
Ooggetuigen vertelden dat de drie Palestijnen rustig in de Ben Yehuda-straat vlakbij het Zionsplein liepen toen zij werden aangevallen door de jongere die 'Dood aan de Arabieren' riepen. Eén ooggetuige schreef op haar Facebook-pagina dat de jongeren tijdens het reanimeren bezwaar maakten omdat het omdat het om een Arabier ging en aan andere omstanders vroegen waarom zij zich druk maakten om wat er was gebeurd. Het was immers een Arabier.
De waarnemend politiecommissaris van Jeruzalem, Menachem Yitzhaki, heeft volgens Haaretz een speciaal team opgezet om de zaak te onderzoeken.

Update, maandag. Haaretz meldt dat de politie van Jeruzalem intussen vijf arrestaties heeft verricht in verband met de lynchpartij van vrijdagmorgen. Het gaat om vier jongeren tussen de 13 en 15 jaar van wie één een meisje. Een 19-jarige jongen werd zaterdag al gearresteerd. Er worden meer arrestaties verwacht. Volgens de Jeruzalemse politie hebben honderden mensen de lynchpartij gezien zonder in actie te komen.
Ynet meldt dat zondag een Joodse Israeli is aangehouden die bij de nederzetting Alon Shvut Palestijse auto's met stenen bekogelde. Een taxichauffeur wiens auto beschadigd raakte meldde dit en gaf een signalement van de stenengooier. Onderzocht wordt of de Israeli ook iets te maken heeft met het gooien van de molotovcocktail naar de taxi die de familie Hassan vervoerde.

Update vrijdag 24/8: Klik hier voor de completere versie van het gebeurde van de mensenrechtenorganisatie Al-Haq. De familienaam van de gewonde familieleden is Ghayatha volgens al-Haq.

1 opmerking:

Jaap Hamburger zei

Heel goed Abu, foto's, foto's, foto's! Leve het fotografen-collectief Active Stills...

Het wachten is nu op een nieuwe bepaling of maatregel die verbiedt in ziekenhuizen opnamen te maken van slachtoffers van aanvallen van vreemdelingen- en Palestijnenhaat, 'omdat hun privacy geschonden wordt'...

Intussen, een arrestatie:

http://www.haaretz.com/news/national/19-year-old-suspect-arrested-in-connection-with-jerusalem-lynch.premium-1.459099

A 19-year-old man has been arrested in connection with a brutal and apparently unprovoked attack against four young Palestinians in downtown Jerusalem early Friday morning. The attack was allegedly perpetrated by dozens of Jewish teens...enz.enz.