zondag 17 maart 2013

Israel deporteert hongerstaker Ayman Sharawneh naar Gaza

Sharawneh
Israel heeft zondagvond de 36-jarige Palestijnse hongerstaker Ayman Sharawneh naar Gaza gedeporteerd. Dat gebeurde nadat Sharawneh erin had toegestemd een papier te ondertekenen waarbij hij voor tien  wordt verbannen. Sharawneh, afkomstig uit Hebron op de Westoever en vader van negen kinderen, deed dit omdat hij vreesde anders voor 18 jaar achter de tralies te verdwijnen.
Sharawneh was - met een onderbreking - in hongerstaking sinds juli 2012. Hij was deze staking begonnen nadat hij - na in 2011 te zijn uitgewisseld tijdens de gevangenenruil tegen Gilad Shalit - opnieuw was gearresteerd. Hem hing boven het hoofd dat hij - op grond van een legerorder die Israel nog tijdens de gevangenruil in stilte had uitgevaardigd - de rest van zijn straf van 28 jaar (waarvan hij tien jaar had uitgezeten) alsnog te moeten ondergaan. De militaire order behelsde namelijk dat bij de gevangenenruil vrijgelaten gevangenen de rest van hun straf alsnog zouden moeten uitzitten als ze opnieuw zouden worden gearresteerd voor een vergrijp waarop mogelijk een straf van drie maanden stond. De autoriteiten hebben overigens nooit verteld waarom Sharawneh opnieuw was gearresteerd.
 
Sharawneh wordt door de menigte op een brancard het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad binnengedragen. (Reuters/Mohammed Salem)

De totaal verzwakte hongerstaker arriveerde zondagavond op een brancard in Gaza waar hij werd opgewacht door een menigte. De Palestijnse onderminister van Gevangenenzaken, Ziad Abu Ein, vertelde het persbureau Ma'an dat de ondertekening van de overeenkomst tussen Sharawneh en Israel buiten de Palestijnse Autoriteit om is gegaan. De PA verzet zich tegen de gedwongen deportatie van gevangenen. Abu Ein zei dat Israel probeert om de andere 'lange termijnhongerstaker' Samer Issawi, die inmiddels 218 dagen in hongerstaking is om vergelijkbare redenen als Sharawneh, te bewegen eveneens zo'n deportatie-papier te ondertekenen. Blijkbaar is Israel er veel aan gelegen om niet straks een dode hongerstaker aan de familie te hoeven teruggeven, met als mogelijk gevolg woedende reacties en demonstraties. Issawi weigert echter.

Update: Israelsiche troepen hebben maandagmorgen 18 maart, de ochtend na de dag dat Sharawneh naar Gaza werd gedeporteerd, zijn broer, de 24-jarige Jihad Sharawneh aangehouden. Hij werd opgepakt in zijn huis in Deir Samit ten zuiden van Hebron. De reden van zijn arrestatie is onduidelijk.
Broers van hongerstakers worden vaker gearresteerd. Ook een broer van Issawi, Shady Ishawi,  werd onlangs (op 17 februari) opgepakt tijdens een overval op het huis van de familie in de wijk Issawiyah in Jeruzalem. Eerder,  in januari, was ook al het huis gesloopt van een andere broer van Issawi, Ahmed. 

Geen opmerkingen: