donderdag 21 maart 2013

Zaterdag: Actie ´Geen vluchteling op straat of in de cel´

plaatje
Per jaar wordt van duizenden vluchtelingen het verzoek om asiel afgewezen. Dit zijn wij, de ‘uitgeprocedeerde asielzoekers’ die volgens de Nederlandse overheid terug moeten naar ons land. Maar in een groot deel van de gevallen is dat onmogelijk. Omdat het land van herkomst niet de juiste papieren verstrekt, ons niet meer accepteert, of omdat we moeten terugkeren naar landen waar het, ook volgens onafhankelijke waarnemers zoals Amnesty International, niet veilig is. Wij worden ‘illegaal’ verklaard en veranderen zo in dakloze en rechteloze mensen. Zonder toegang tot zorg, onderwijs, werk en bescherming. Daarbij worden we dagelijks geconfronteerd met het risico op gevangenschap en uitzetting. We worden behandeld alsof we geen mensen meer zijn.

Demonstreer daarom mee in Amsterdam op 23 maart. Het gaat om een breed maatschappelijk initiatief met steun van politieke en religieuze organisaties, gemeenschappen, vluchtelingen en (vele)individuen. Zie voor de namen de site www.vluchtelingenactie2013.nl

Programma: (en neem tenten mee om via een ééndaags tentenkamp de realiteit van vluchtelingen te illustreren) 
13:00 - Aftrap bij De Vluchtkerk
13:15 - Start van de demonstratieve tocht onder leiding van sambaband, spandoeken en leuzen
14:30 - Demonstratie / Manifestatie op het Museumplein
Op het podium:
 - Muziek van de ‘Fanfare van de Eerste Liefdesnacht’
- Spreker van Vluchthuis Den Haag over de eerdere acties van de vluchtelingen
 - Muziek van WE ARE HERE - band van vluchtelingen op straat
 - Maartje Terpstra (asieladvocaat) en Thomas Spijkerboer (hoogleraar migratierecht UvA) over het asielbeleid
- Spreker van de Vluchtkerk in Amsterdam
- Wat doet de politiek? Interview met landelijke en plaatselijke politici van SP, GroenLinks, Christen Unie, D66, PvdA
- Muziek
 - Annemarie Busser (Amnesty International) over detentie
 - Interview met en door vrouwen die momenteel in de Vluchtkerk wonen
- Internationale vluchtelingenacties & Slotwoord
 - Muziek van KUMBIA.
 tentenkamp in aanbouw
Rondom het podium
- Eéndaags tentenkamp, want dat is de rauwe werkelijkheid voor vluchtelingen op straat
- Verkoop van T-shirts gemaakt door vluchtelingen
 - Maak je eigen poster
- Informatiestands - Foto expositie van vluchtelingen uit Den Haag
- Ontmoetingen met vluchtelingen en geïnteresseerden.
- Afronding programma rond 16:30

1 opmerking:

Anoniem zei

In Den Haag mochten de vluchtelingen niet meer op de Koekamp blijven ivm kou en evt ongeregeldheden. Mochten wel alleen op straat zonder enige bescherming ronddwalen. Nu hebben voor het stadhuis mensen gekampeerd omdat zij als eerste een klushuis willen kopen. Nu met de kou heeft de gemeente de mensen onderdak gegeven.
Vluchtelingen mogen op straat in de kou , kopers krijgen alles wat hun hartje begeert, walgelijk.

DEN HAAG - Vanwege de aanhoudende kou heeft de gemeente Den Haag in overleg met de belangstellenden besloten de wachtrij voor kavels en kluswoningen te verplaatsen naar de centrale hal van het JUBI gebouw van het Ministerie van BZK (Schedelhoekshaven 200). De gemeente en de wachtenden zijn van mening dat de kou, met gevoelstemperaturen oplopend tot -15 graden, tot onverantwoorde situaties kan leiden.
Te koud
Wethouder Marnix Norder (Wonen): “De wachtrij is deze week gegroeid tot 15 belangstellenden voor 200 vrije bouwkavels en 10 kluswoningen. Nu al een fantastisch resultaat natuurlijk, maar het is voor deze mensen gewoon te koud aan het worden om dagenlang op straat of in een onverwarmde tent te bivakkeren. De komende dagen wordt er nog veel meer belangstelling verwacht. Samen met de mensen in de wachtrij hebben we daarom gezocht naar een oplossing en gelukkig is die er nu.”
Beveiliging
De ruimte van het ministerie van BZK wordt nu schoon gemaakt en gecontroleerd door de brandweer. Vanaf vanavond 18.00 uur is er permanente beveiliging aanwezig en is de ruimte uitsluitend voor belangstellenden voor de kavels en klushuizen geopend.
Jose

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...